Καρωτίδων Αρτηριών Νόσος

Carotid Artery Disease
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 23:25

Περίληψη

Οι Καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία στο λαιμό σας οι οποίες τροφοδοτούν τον εγκέφαλό σας με αίμα.  Εάν έχετε νόσο των καρωτίδων αρτηριών, οι αρτηρίες στενεύουν, συνήθως λόγω της αθηροσκλήρωσης.  Αυτή είναι η συσσώρευση της χοληστερόλης και άλλων υλικών σε μια αρτηρία.  Εάν ένας θρόμβος αίματος κολλά στη στένωση των αρτηριών το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλό σας.     Αυτή είναι μία από τις αιτίες του εγκεφαλικού επεισοδίου.
 

Συμπτώματα

Η νόσος των καρωτίδων συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά υπάρχουν εξετάσεις από τις οποίες ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει ότι το έχετε.

Θεραπείες

Αν οι αρτηρίες είναι πολύ στενές, μπορεί να χρειαστεί μια επέμβαση που ονομάζεται ενδο-αρτηρεκτομή για να αφαιρέσει την πλάκα.   Για λιγότερο σοβαρή στένωση, ένα φάρμακο για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.   
 
Μια άλλη επιλογή για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση είναι η καρωτιδική αγγειοπλαστική.    Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μπαλονιών ή / και stents μέσα στην αρτηρία για να την ανοίξουν και να την κρατήσουν ανοιχτή.

Πηγή:

National Library of Medicine