Πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Mitral valve prolapse
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 23:18

Περίληψη

Η Πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας (MVP) συμβαίνει όταν μία από βαλβίδες της καρδιάς σας δεν λειτουργεί σωστά. Τα πτερύγια της βαλβίδας είναι χαλαρά και δεν κλείνουν ερμητικά.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τον όρο γεννιούνται με αυτό, αλλά τείνει επίσης να ανατρέχει κληρονομικά στις οικογένειες.


Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.  Σπάνια, το αίμα μπορεί να διαρρεύσει με λάθος τρόπο μέσω της χαλαρής  βαλβίδας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:
• Αίσθημα παλμών (συναισθήματα ότι η καρδιά σας παρακάμπτει ένα χτύπο, κυματίζει, ή χτυπά πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα)
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Βήχας
• Κόπωση, ζάλη, ή άγχος
• Ημικρανίες
• Δυσφορία στο στήθος

Θεραπείες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  δεν χρειάζονται θεραπεία, επειδή δεν έχουν συμπτώματα και επιπλοκές.  Αν χρειάζεστε θεραπεία, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή την πρόληψη των επιπλοκών. Πολύ λίγοι άνθρωποι θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν την μιτροειδή βαλβίδα.

Κίνδυνοι

Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας σας βάζει σε κίνδυνο για λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, ένα είδος μόλυνσης της καρδιάς.  
 
Για να το αποτρέψουν, οι γιατροί στο παρελθόν συνταγογραφούσαν  αντιβιοτικά πριν από οδοντιατρικές εργασίες ή ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.  Τώρα, μόνο τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας χρειάζονται τα αντιβιοτικά.

Πηγή:

National Library of Medicine