Ζευγάρι: Θεραπείες Γονιμότητας

Infertility Treatments
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 13:22

SUMMARY

Οι θεραπείες για υπογονιμότητα μπορεί να κυμαίνονται από φάρμακα έως εμφύτευση εμβρύων μέσω τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART).  Υπάρχουν θεραπείες που απευθύνονται ειδικά σε άνδρες ή γυναίκες και σε μερικές που εμπλέκουν και τους δύο εταίρους.   Σε 85% έως 90% των περιπτώσεων, η στειρότητα αντιμετωπίζεται με συμβατικές ιατρικές θεραπείες, όπως φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Προβολή

 

Εάν οι θεραπείες γονιμότητας είναι ανεπιτυχείς,  είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε ωάρια ή σπέρμα δωρεά από τρίτους ή να έχετε μια άλλη γυναίκα να κυοφορήσει.

 

Θεραπείες γονιμότητας για Άνδρες

Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών των ορμονών και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Θεραπεία με χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική για την αποκατάσταση των φραγμών στους σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος.  Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση της κιρσοκήλης ή των κιρσών, στους όρχεις.   Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει την υγεία του σπέρματος,  αλλά δεν επηρεάζει τις πιθανότητες για σύλληψη.

Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν αποκαταστήσει τη γονιμότητα, η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) μπορεί να είναι αποτελεσματική.

 

Θεραπείες γονιμότητας για Γυναίκες

Μόλις μια γυναίκα διαγνωστεί με στειρότητα, η συνολική πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας είναι 50% .     

 

Προβολή

 

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από:

  • Την βασική αιτία του προβλήματος
  • Την ηλικία της γυναίκας
  • Το ιστορικό της προηγούμενης εγκυμοσύνης
  • Για πόσο χρόνο είχε προβλήματα στειρότητας


Οι θεραπείες γονιμότητας είναι πιθανότερο να ωφελήσουν τις γυναίκες των οποίων η στειρότητα οφείλεται σε προβλήματα ωορρηξίας.   Η θεραπεία με φάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να ωφελήσει την υπογονιμότητα που προκαλείται από βλάβη των σαλπίγγων ή σοβαρή ενδομητρίωση, αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με αυτές τις παθήσεις να συλλάβουν.

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της στειρότητας σε πολλές περιπτώσεις είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της στειρότητας.  Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου η ασθένεια θυρεοειδούς προκαλεί ανισορροπίες ορμονών, η φαρμακευτική αγωγή για ασθένεια του θυρεοειδούς μπορεί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα.

> φαρμακευτική αγωγή για την γυναικεία υπογονιμότητα

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στειρότητας βοηθούν στην τόνωση της ωορρηξίας.   Παραδείγματα αυτών των τύπων φαρμάκων περιλαμβάνουν:
  • Κλομιφαίνη ή κιτρικό κλομιφαίνιο
  • Letrozole
  • Γοναδοτροπίνες ή ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
  • Βρωμοκρυπτίνη ή καβεργολίνη

> Χειρουργικές επεμβάσεις για γυναικεία υπογονιμότητα

Εάν η νόσος των σαλπίγγων είναι η αιτία της στειρότητας,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των σωλήνων ή την απομάκρυνση των φραγμών στους σωλήνες.    Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων είναι χαμηλά (περίπου 20%, ανάλογα με την ικανότητα του χειρουργού).
Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις που εμπλέκουν τις σάλπιγγες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης, η οποία είναι μια εγκυμοσύνη που συμβαίνει έξω από τη μήτρα.   Οι εκτοπικές εγκυμοσύνες ονομάζονται επίσης «σαλπιγγικές εγκυμοσύνες», επειδή συμβαίνουν συχνότερα σε σάλπιγγα.

Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των επιθεμάτων ενδομητρίωσης έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη.   Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας,  των πολύποδων  ή των ουλών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

 

Courtesy: Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

 

 

Προβολή

 

 

 

 

Πηγή: