Ιγμορίτιδα

Sinusitis
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 19:08

Περίληψη

Ιγμορίτιδα σημαίνει ότι τα ιγμόρεια σας έχουν μία φλεγμονή.
Τα ιγμόρεια σας είναι κούφια κενά αέρα μέσα στα οστά γύρω από τη μύτη, και παράγουν βλέννα, η οποία στραγγίζει μέσα στη μύτη. Αν η μύτη σας είναι πρησμένη, αυτό μπορεί να εμποδίζει την βλέννα να βγεί και προκαλείται πόνος.
 

Είδη Ιγμορίτιδας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της ιγμορίτιδας, συμπεριλαμβανομένων:
•  Οξεία, η οποία διαρκεί έως και 4 εβδομάδες
•  Υποξεία, η οποία διαρκεί  4 έως 12 εβδομάδες
•  Χρόνια, η οποία διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες και μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια.
•  Επαναλαμβανόμενη, με αρκετές επιθέσεις μέσα σε ένα έτος

Αιτίες

Η αιτία μπορεί να είναι μια λοίμωξη ή ένα άλλο πρόβλημα.  Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά ξεκινά ως ένα κρύωμα, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε βακτηριακή λοίμωξη.  Οι αλλεργίες, ρινικά προβλήματα, και ορισμένες ασθένειες μπορεί επίσης να προκαλέσουν οξεία και χρόνια ιγμορίτιδα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, αδυναμία, κόπωση, βήχα και συμφόρηση. Μπορεί επίσης να υπάρχουν βλέννες αποστράγγισης στο πίσω μέρος του λαιμού, που ονομάζεται οπισθορρινική καταρροή.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διάγνωση της ιγμορίτιδας με βάση τα συμπτώματά σας και την εξέταση της μύτης και του προσώπου σας.   Μπορεί επίσης να χρειαστείτε εξετάσεις απεικόνισης.

Αντιμετώπιση

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τα αντιβιοτικά, αποσυμφορητικά, και αναλγητικά. Χρησιμοποιώντας μαξιλαράκια θερμότητας στην περιοχή της φλεγμονής, αλατούχα ρινικά σπρέι, και ψεκαστήρες μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Πηγή:

National Library of Medicine