Δηλητηρίαση από μόλυβδο

Lead poisoning
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:07

Περίληψη

Ο μόλυβδος είναι ένα μέταλλο που εμφανίζεται φυσικά στον φλοιό της γης, και μπορεί να βρεθεί σε όλα τα μέρη του περιβάλλοντός μας.
Μεγάλο μέρος του προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη και οι κατασκευές.
    
Ο Μόλυβδος παλαιότερα χρησιμοποιούταν στα χρώματα.  Παλαιότερα σπίτια μπορεί να εξακολουθούν να έχουν χρώματα που περιέχουν μόλυβδο. 


Πώς μπορεί να εκτεθείτε σε Μόλυβδο

Θα μπορούσατε να εκτεθείτε σε μόλυβδο από:
• Κατανάλωση τροφίμων ή πόσιμου νερού που περιέχει μόλυβδο. σωλήνες νερού στα παλαιότερα σπίτια που μπορεί να περιέχουν μόλυβδο.
• Εργαζόμενοι σε μια δουλειά όπου χρησιμοποιείται μόλυβδος
• Χρησιμοποιώντας μόλυβδο σε ένα χόμπι, όπως είναι η κατασκευή  βιτρό ή  κεραμικά εφυαλωμένα με μόλυβδο
• Χρήση λαϊκών θεραπειών όπως βότανα ή τρόφιμα που περιέχουν μόλυβδο


Κίνδυνοι από Έκθεση σε Μόλυβδο

Αναπνέοντας τον αέρα, το πόσιμο νερό, και καταναλώνοντας τρόφιμα που περιέχουν μόλυβδο, ή  καταπίνοντας  ή αγγίζοντας ακαθαρσίες που περιέχουν μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.     Ο μόλυβδος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο και σύστημα στο σώμα σας. Στους ενήλικες, ο μόλυβδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει στειρότητα, νευρικές διαταραχές, και πόνο των μυών και των αρθρώσεων.
 
Η έκθεση σε Μόλυβδο μπορεί επίσης να σας κάνει οξύθυμους και να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε και να θυμάστε.
 
Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά.   Ένα παιδί που καταπίνει μεγάλες ποσότητες μολύβδου μπορεί να αναπτύξει αναιμία, σοβαρό στομαχόπονο, μυϊκή αδυναμία, και εγκεφαλικές βλάβες.    Ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, ο μόλυβδος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Πηγή:

National Library of Medicine