Εξανθήματα

rash
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:34

Περίληψη

Ένα εξάνθημα είναι μια περιοχή του ερεθισμένου ή πρησμένου δέρματος.


Συμπτώματα

Πολλά εξανθήματα προκαλούν φαγούρα, είναι κόκκινα, επώδυνα και ερεθισμένα.  Κάποια εξανθήματα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φουσκάλες ή μπαλώματα στο εξωτερικό  δέρμα. Τα εξανθήματα είναι ένα σύμπτωμα πολλών διαφορετικών ιατρικών προβλημάτων.  Κάποιες  αιτίες περιλαμβάνουν ερεθιστικές ουσίες και αλλεργίες, ενώ ορισμένα γονίδια μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο να κάνουν εξανθήματα.

Είδη Εξανθημάτων

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένας κοινός τύπος του εξανθήματος που προκαλεί ερυθρότητα, φαγούρα, και μερικές φορές μικρά εξογκώματα.    Μπορείτε να αποκτήσετε το εξάνθημα όπου έχετε αγγίξει ένα ερεθιστικό υλικό, όπως μια χημική ουσία, ή κάτι που είναι αλλεργικός παράγοντας, όπως ο δηλητηριώδης κισσός.
Κάποια εξανθήματα αναπτύσσονται  αμέσως, ενώ κάποια άλλα σχηματίζονται κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών.   Αν και τα περισσότερα εξανθήματα ξεκαθαρίζουν αρκετά γρήγορα, άλλα είναι μακράς διαρκείας και χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία.

Αντιμετώπιση

Επειδή τα εξανθήματα μπορεί να προκληθούν από πολλά διαφορετικά πράγματα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είδους έχετε μπροστά σας για να τα αντιμετωπίσετε.  Εάν είναι ένα κακό εξάνθημα, αν δεν θεραπεύεται, ή αν έχετε άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.

Θεραπείες

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν κρέμες, λοσιόν, λουτρά, κορτιζόνη,  κρέμες που ανακουφίζουν το πρήξιμο, και αντιισταμινικά, τα οποία ανακουφίζουν την φαγούρα.

Πηγή:

National Library of Medicine