Ψείρες του κεφαλιού

lice
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 25/01/2017 - 14:24

Περίληψη

Οι ψείρες είναι παρασιτικά έντομα χωρίς φτερά, τα οποία ζούν στα κεφάλια των ανθρώπων και τρέφονται με το αίμα τους.
 
Μια ενήλικη ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού. Τα αυγά, που ονομάζεται "κόνιδες", είναι ακόμη μικρότερα - περίπου στο μέγεθος ενός κόμπου στο νήμα.   Οι Ψείρες και κόνιδες βρίσκονται πάνω ή κοντά στο τριχωτό της κεφαλής, πιο συχνά στο ντεκολτέ και πίσω από τα αυτιά.
 

Αιτίες

Οι ψείρες εξαπλώνονται από κοντά η με την επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο. Είναι δυνατόν, αλλά δεν είναι συνηθισμένο, να πάρετε τις ψείρες με την ανταλλαγή προσωπικών αντικειμένων όπως καπέλα ή βούρτσες μαλλιών.
 
Τα παιδιά ηλικίας 3-11 και οι οικογένειές τους είναι δυνατό να πάρουν τις ψείρες του κεφαλιού πιο συχνά. Η προσωπική υγιεινή δεν έχει τίποτα να κάνει με το να κολλήσετε ψείρες στο κεφάλι. Οι ψείρες δεν εξαπλώνουν κάποια νόσο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:
 
  • Γαργάλημα στα μαλλιά.
  • Συχνή φαγούρα.
  • Πληγές από το ξύσιμο.
  • Ευερεθιστότητα και δυσκολία στον ύπνο. Οι ψείρες είναι πιο δραστήριες στο σκοτάδι.

Θεραπείες

Η θεραπεία συνιστάται για ανθρώπους που έχουν μια ενεργή μόλυνση από ψείρες. Όλα τα μέλη του νοικοκυριού και όσοι έχουν μεταξύ τους στενές επαφές θα πρέπει να εξετάζονται για να λάβουν θεραπεία εάν αυτό είναι απαραίτητο.
 
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης θεραπεία αν κοιμάστε μαζί με ένα μολυσμένο άτομο. Είναι σημαντικό να θεραπευτούν όλοι ταυτόχρονα.

Πηγή:

National Library of Medicine