Ζωτικά Σημεία

vital signs
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 29/03/2017 - 18:12

Περίληψη

Τα Ζωτικά Σημεία σας δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί το σώμα σας.  Αυτά συνήθως μετρώνται  σε εξεταστήρια ιατρών, συχνά ως μέρος ενός τσεκ-απ υγείας, ή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα έκτακτα περιστατικά.


Τα Ζωτικά Στοιχεία της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος περιλαμβάνουν:

• Την Πίεση του αίματος

η οποία μετρά τη δύναμη που το αίμα σας πιέζει ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Η πίεση του αίματος που είναι πάρα πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.  Η αρτηριακή σας πίεση έχει δύο αριθμούς.  Ο πρώτος αριθμός είναι η πίεση όταν η καρδιά σας κτυπά και αντλεί το αίμα. Ο δεύτερος είναι όταν η καρδιά σας είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ανάμεσα στους χτύπους.  Μια κανονική ανάγνωση πίεσης του αίματος για τους ενήλικες είναι μικρότερη από 120/80 και υψηλότερη από 90/60.

• Την Καρδιακή συχνότητα

ή παλμό, που μετρά πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σου.  Ένα πρόβλημα με το ρυθμό της καρδιάς μπορεί να είναι μια αρρυθμία.  Ο κανονικός ρυθμός της καρδιάς σας εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία σας, πόσο ασκείστε, αν είστε σε όρθια ή καθιστή θέση, τα φάρμακα που παίρνετε, και το βάρος σας.

• Την Αναπνευστική συχνότητα

η οποία μετρά την αναπνοή σας.  Ήπιες αλλαγές στην αναπνοή μπορεί να είναι από αιτίες όπως  βουλωμένη μύτη ή σκληρή άσκηση.  Αλλά αργός ή γρήγορος αναπνευστικός ρυθμός μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος.

• Την Θερμοκρασία

η οποία μετρά πόσο ζεστό το σώμα σας είναι.   Η θερμοκρασία του σώματος που είναι υψηλότερη από το κανονικό (πάνω από  36,6 βαθμούς C) ονομάζεται  πυρετός.

Πηγή:

National Library of Medicine