Επιλόχεια κατάθλιψη

Postpartum Depression
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 01/03/2017 - 18:17

Περίληψη

Πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό έχουν ένα είδος κατάθλιψης.


“ Τα μπλουζ του μωρού “

Την ελαφριά μορφή την αποκαλούμε  “ τα μπλουζ του μωρού “ στην οποία μπορεί να έχετε εναλλαγές της διάθεσης, να αισθάνεστε θλίψη, άγχος ή συγκλονισμένοι, να έχετε κλάματα, να χάνετε την όρεξή σας, ή να έχετε προβλήματα  ύπνου.  Η διάθεση αυτή  συχνά φεύγει μέσα σε λίγες ημέρες ή μια εβδομάδα, ενώ τα συμπτώματά της δεν είναι σοβαρά και δεν χρειάζονται θεραπεία.
 

“ Επιλόχεια Κατάθλιψη “

Τα συμπτώματα της Επιλόχειας Κατάθλιψης διαρκούν περισσότερο και είναι πιο σοβαρά. Μπορεί  να αισθάνεστε απελπισία και άνευ αξίας, να χάνετε το ενδιαφέρον στο μωρό.  Μπορεί ακόμα να έχετε σκέψεις να πληγώσετε τον εαυτό σας ή το μωρό.   Σε πολύ πιο σπάνιες περιπτώσεις , αναπτύσσουν κάτι ακόμα πιο σοβαρό όπως παραισθήσεις ή να προσπαθήσουν να βλάψουν τον εαυτό τους ή το μωρό.  Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να λάβουν θεραπεία αμέσως, συχνά στο νοσοκομείο.


Αιτίες

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.    Η αιτία δεν είναι γνωστή αλλά ορμονικές και φυσικές αλλαγές μετά τη γέννηση και το άγχος της φροντίδας για ένα νέο μωρό μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο. Οι γυναίκες που είχαν ιστορικό κατάθλιψης  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
 

Αντιμετώπιση

Αν νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη μετά τον τοκετό, ενημερώστε τον γιατρό σας.  Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και λογοθεραπείας μπορεί να σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε.

Πηγή:

National Library of Medicine