Φροντίδα μετά τον τοκετό

Postpartum care
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 24/02/2017 - 21:07

Περίληψη

Έχοντας στο σπίτι ένα νέο μωρό είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας.   Αλλά αυτό παρουσιάζει επίσης τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές προκλήσεις.
 

Τι χρειάζεστε μετά τον τοκετό

  • Να Ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε, να κοιμάστε και να φροντίζετε για το μωρό σας. Αυτό είναι απολύτως εντάξει.   Θα έχετε κηλίδες αίματος ή αιμορραγίας, όπως σε μία έμμηνο ρύση, μέχρι και για έξι εβδομάδες.

  • Μπορεί επίσης να έχετε πρήξιμο στα πόδια, να αισθάνεστε δυσκοιλιότητα, να έχετε ράμπες όπως στην περίοδο.  Ακόμα κι αν δεν θηλάζετε, μπορεί να έχετε διαρροή γάλατος από τις θηλές σας και τα στήθη σας, να αισθάνεστε γεμάτη, τρυφερά ή άβολα.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πόση δραστηριότητα μπορείτε να κάνετε, όπως το ανέβασμα σκάλας ή το περπάτημα, για τις επόμενες εβδομάδες.
  • Οι γιατροί συνιστούν συνήθως ότι μπορείτε να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Μετά τον τοκετό αλλαγές και προβλήματα

Εκτός από τις φυσικές αλλαγές, μπορεί να αισθάνεστε λυπημένη ή να έχετε τα «baby blues». 
 
Εάν είστε εξαιρετικά λυπημένη ή δεν είναι σε θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας ή το μωρό σας, μπορεί να έχετε μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται επιλόχεια κατάθλιψη.    Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πηγή:

National Library of Medicine