Προστάτης Καρκίνος

prostate Cancer
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 02/04/2017 - 09:30

Περίληψη

Ο προστάτης είναι ο αδένας κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα που παράγει υγρό για το σπέρμα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι κοινός μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών και  σπάνια σε άνδρες ηλικίας κάτω των 40.
 

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν την Ηλικία άνω των 65 ετών, και βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό .
 
Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:
 
  • Προβλήματα στην ούρηση, όπως πόνο, δυσκολία στην έναρξη ή τη διακοπή της ροής, ή διακοπές στην ούρηση.
  • Πόνο στη μέση
  • Πόνο κατά την εκσπερμάτωση

Διάγνωση του καρκινικού προστάτη

Για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια δακτυλική εξέταση για να αισθανθεί τον προστάτη ψάχνοντας για εξογκώματα ή οτιδήποτε ασυνήθιστο. Μπορεί επίσης να κάνετε μια εξέταση αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).  Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται επίσης σε προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος αναζητά τον καρκίνο πριν ακόμη έχετε συμπτώματα.   Εάν τα αποτελέσματά σας είναι ανώμαλα, τότε μπορεί να χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή βιοψία.

Αντιμετώπιση των καρκίνων στον προστάτη

Η αντιμετώπιση συχνά εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου.    Από το πόσο γρήγορα ο καρκίνος αναπτύσσεται και το πόσο διαφορετικός είναι ο πάσχων ιστός από τον περιβάλλοντα ιστό βοηθά τον προσδιορισμό του σταδίου του καρκίνου.  

Θεραπευτικές επιλογές για καρκινικό προστάτη

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν πολλές επιλογές θεραπείας, λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η θεραπεία που είναι καλύτερη για ένα άτομο μπορεί να μην είναι η καλύτερη για έναν άλλο.
 
Οι επιλογές περιλαμβάνουν προσεκτική αναμονή,  χειρουργική,  ραδιοθεραπεία,  ορμονοθεραπεία, και χημειοθεραπεία, και μπορεί επίσης να γίνει συνδυασμός θεραπειών.

Πηγή:

National Library of Medicine