Ηφαίστεια

Volcanoes
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 02/02/2017 - 14:08

Περίληψη

Ένα ηφαίστειο είναι μια διέξοδος στο φλοιό της γης.   Οι καυτοί βράχοι, οι ατμοί, τα δηλητηριώδη αέρια και η τέφρα φτάνουν στην επιφάνεια της γης, όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται.

Μια ηφαιστιακή έκρηξη μπορεί επίσης να προκαλέσει σεισμούς, χείμαρρους λάσπης και πλημμύρες, πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις, όξινη βροχή, πυρκαγιές, και ακόμη και τσουνάμι.

 

Έμμεσοι κίνδυνοι από την έκρηξη ενός ηφαιστίου

Το ηφαιστειακό αέριο και η τέφρα μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες των μικρών βρεφών, τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.  Η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να επηρεάσει άτομα εκατοντάδες μίλια μακριά από την έκρηξη.

Σχέδιο ανάγκης για πιθανή ηφαιστιακή έκρηξη

Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης, μπορείτε να λάβει μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το στάδιο της προετοιμασίας μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε το φόβο, το άγχος και τις απώλειες.
 
Αν αντιμετωπίσετε μια καταστροφή, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αγχωμένοι, και μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια στην εξεύρεση τρόπων για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Πηγή:

National Library of Medicine