Βακτηριακές Λοιμώξεις

bacterial Infections
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:15

Περίληψη

Τα βακτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί που αποτελούνται μόνο από ένα κύτταρο.  Κάτω από το μικροσκόπιο μοιάζουν με μπάλες, ράβδοι, ή σπείρες.     Είναι δε τόσο μικρά ώστε μια σειρά από 1.000 θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μια γόμα μολυβιού.    Τα περισσότερα βακτήρια δεν θα σας βλάψουν – και λιγότερο από το 1 τοις εκατό των διαφόρων τύπων κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν.   

Καλά Βακτήρια

Πολλά μάλιστα από αυτά είναι χρήσιμα.   Μερικά βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφών, να καταστρέφουν τα κύτταρα που προκαλούν ασθένειες, και δίνουν στο σώμα χρήσιμες βιταμίνες.  Τα βακτήρια χρησιμοποιούνται επίσης στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων όπως το γιαούρτι και το τυρί.

Μολυσματικά Βακτήρια

Αλλά όμως μολυσματικά βακτήρια μπορεί να σας κάνουν άρρωστους.   Αυτά αναπαράγονται γρήγορα στο σώμα σας και πολλά από αυτά εκπέμπουν χημικές ουσίες που ονομάζονται Τοξίνες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν ιστούς και να σας κάνουν να αρρωστήσετε.
Παραδείγματα βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις περιλαμβάνουν  τον Στρεπτόκοκκο, Σταφυλόκοκκο, και  το κολοβακτηρίδιο  E. coli.


Θεραπείες

Τα αντιβιοτικά είναι η συνήθης θεραπεία για τα βακτήρια.   Όταν όμως παίρνετε αντιβιοτικά, ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά.   Κάθε φορά που παίρνετε αντιβιοτικά, θα αυξήσει τις πιθανότητες ότι τα βακτηρίδια στο σώμα σας θα μάθουν να αντιστέκονται  προκαλώντας αυτό που ονομάζεται αντίσταση στα αντιβιοτικά.    Στην περίπτωση αυτή δηλαδή όταν τα βακτήρια έχουν συνηθίσει τα αντιβιοτικά  θα μπορούσατε να λάβετε ή να εξαπλώσετε μια μόλυνση που τα αντιβιοτικά δεν θα μπορούν πλέον να θεραπεύσουν.

Πηγή:

National Library of Medicine