Ζώων Ασθένειες και η υγεία σας

animal diseases
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:15

Περίληψη

Οι ασθένειες των ζώων που οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ονομάζεται Ζωονόσοι.
 
Πολλές ασθένειες που επηρεάζουν τους ανθρώπους μπορεί να εντοπιστούν σε ζώα ή ζωικά προϊόντα. Μπορείτε να κολλήσετε μια ασθένεια απευθείας από ένα ζώο, είτε έμμεσα, μέσω του περιβάλλοντος.
 

Ζώα εκτροφής

Τα ζώα εκτροφής μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες. Αν αγγίζετε τα ζώα ή πράγματα που έχουν αγγίξει, όπως περίφραξη ή κουβάδες, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά. Οι ενήλικες θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά που επισκέπτονται τους χώρους όπως στάβλους ή ζωολογικούς κήπους  θα πλυθούν καλά.
 

Άγρια ζώα

Αν και μπορεί να είναι χαριτωμένα και αγαπησιάρικα, τα άγρια ζώα μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια, ιούς και παράσιτα.  Για παράδειγμα ελάφια και ποντίκια μεταφέρουν τα τσιμπούρια που προκαλούν την ασθένεια Lyme, ενώ μερικά άγρια ζώα μπορεί να μεταφέρουν τη λύσσα. Συστήνεται λοιπόν να απολαμβάνετε την άγρια ζωή από απόσταση.
 

Κατοικίδια ζώα

Τα κατοικίδια ζώα μπορεί επίσης να σας αρρωστήσουν.  Τα ερπετά παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο.  Οι Χελώνες, φίδια και ιγκουάνα μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια της σαλμονέλας στους ιδιοκτήτες τους.    Μπορεί επίσης να κολλήσετε  λύσσα από ένα μολυσμένο σκύλο ή τοξοπλάσμωση από το χειρισμό των σκουπιδιών μιας μολυσμένης γατούλας.   Παρόλα αυτά η πιθανότητα ότι ο σκύλος ή η γάτα σας θα σας άρρωστήσει είναι γενικά μικρή. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό  ασκώντας  καλή υγιεινή,  διατηρώντας τις περιοχές των κατοικίδιων ζώων καθαρές και τηρώντας τα πλάνα εμβολιασμού τους.

Πηγή:

National Library of Medicine