Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας

Macular degeneration
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 16/01/2017 - 21:01
Περίληψη
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), ή σχετιζόμενη με την ηλικία, είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ανθρώπους 60 ετών και άνω. 
 
Είναι μια ασθένεια που καταστρέφει απότομα, την κεντρική όρασή σας.   Χρειάζεστε την κεντρική όραση για να δείτε καθαρά τα αντικείμενα και να κάνετε εργασίες, όπως η ανάγνωση και η οδήγηση.
 

Πώς η AMD επηρεάζει

Η AMD επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το τμήμα του ματιού που σας επιτρέπει να δείτε μικρές λεπτομέρειες.  Δεν βλάπτει, αλλά προκαλεί τα κύτταρα στην ωχρά κηλίδα να πεθάνουν.
 

Τύποι εκφύλισης της ωχράς

Υπάρχουν δύο τύποι: Υγρή και Ξηρή.  
 
Υγρή AMD συμβαίνει όταν ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από την ωχρά κηλίδα. Αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία συχνά προκαλούν διαρροή αίματος και υγρού καταστρέφοντας την ωχρά κηλίδα γρήγορα.   Θολή όραση είναι ένα κοινό πρώιμο σύμπτωμα.
 
Ξηρά AMD συμβαίνει όταν τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στην ωχρά κηλίδα σπάζουν, και έτσι χάνεται σταδιακά η κεντρική όραση.   Ένα κοινό πρόωρο σύμπτωμα είναι ότι οι ευθείες γραμμές φαίνονται στραβές ή κυρτές.

Διάγνωση

Τακτικές περιεκτικές εξετάσεις των ματιών μπορεί να εντοπίσουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πριν η ασθένεια προκαλέσει απώλεια της όρασης.

Θεραπείες

Η θεραπείες συνήθως γίνονται με ειδικές ενέσεις, και μπορεί να επιβραδύνουν την απώλεια της όρασης η οποία δεν αποκαθίσταται.

Πηγή:

National Library of Medicine