Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας: Διάγνωση

eye AMD diagnosis
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 14:26

Τα δεδομένα για την διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.   Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

 

Προβολή

 

 

AMD WYSK εικόνα ανατομίαςΗ Ωχρά Κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που ανιχνεύουν το φως και παρέχουν οξεία, κεντρική όραση.    Είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του αμφιβληστροειδούς, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.  Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται στις εικόνες που βλέπουμε.   Όταν η ωχρά κηλίδα έχει καταστραφεί, το κέντρο του οπτικού σας πεδίου μπορεί να φαίνεται θολό, παραμορφωμένο ή σκοτεινό.

AMD normal vs degenetration
Φυσιολογική όραση                                      Όραση με Εκφύλιση της Ωχράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διάγνωση και Εντοπισμός της Ωχράς Κηλίδας

 

Πώς εντοπίζεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD);

Τα πρώιμα και ενδιάμεσα στάδια της AMD αρχίζουν συνήθως χωρίς συμπτώματα.  Μόνο μια περιεκτική εξέταση διεσταλμένων οφθαλμών μπορεί να ανιχνεύσει την AMD.   Η εξέταση των οφθαλμών μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Δοκιμή οπτικής οξύτητας.  Αυτή η εξέταση δείχνει πόσο καλά βλέπετε σε αποστάσεις.
 •  
 • Βυθοσκόπηση. Ο γιατρός τοποθετεί στα μάτια σας σταγόνες για να διευρύνει τις κόρες.   Αυτό παρέχει μια καλύτερη εικόνα του πίσω μέρους του ματιού σας. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μεγεθυντικό φακό, αυτός ή αυτή εξετάζει έπειτα τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο σας για συμπτώματα AMD και άλλων οφθαλμικών προβλημάτων.
 •  
 • Πλέγμα Amsler.   Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κοιτάξετε το πλέγμα Amsler.   Οι αλλαγές στην κεντρική όραση μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση των γραμμών στο πλέγμα ή την εμφάνιση κυματισμών,  σημάδια της AMD.
 •  
 • Αγγειογράφημα φλουορεσκεΐνης.  Σε αυτή τη δοκιμή, η οποία εκτελείται από έναν οφθαλμίατρο, μια φθορίζουσα βαφή εγχέεται στο χέρι σας. Οι εικόνες λαμβάνονται καθώς η βαφή περνά μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι σας.   Αυτό καθιστά δυνατή την αποκάλυψη  διαρροής στα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο συμβαίνει σε έναν σοβαρό, ταχέως προοδευτικό τύπο AMD (βλ. Παρακάτω).   Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές μετά την  ένεση, από ναυτία έως πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
 •  
 • Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT).   Έχετε ακούσει πιθανώς για το υπερηχογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη λήψη εικόνων ζωντανών ιστών.   Το OCT είναι παρόμοιο, εκτός από το ότι χρησιμοποιεί κύματα φωτός και μπορεί να επιτύχει εικόνες υψηλής ανάλυσης από οποιονδήποτε ιστό που μπορεί να διεισδύσει το φως - όπως τα μάτια.   Αφού τα μάτια σας είναι ανοικτά, θα σας ζητηθεί να τοποθετήσετε το κεφάλι σας σε μια θέση ανάπαυσης στο πηγούνι και να το κρατήσετε ακίνητο για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη λήψη των εικόνων.  Η δέσμη φωτός είναι ανώδυνη.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα αναζητήσει εναποθέσεις Drusen (Ντρούζεν) , οι οποίες είναι κίτρινες αποθέσεις κάτω από τον αμφιβληστροειδή.   Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν κάποιες πολύ μικρές αποθέσεις drusen ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.  Η παρουσία ενός μέσου έως μεγάλου αριθμού αποθέσεων drusen μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε AMD.

Ένα άλλο σημάδι της AMD είναι η εμφάνιση χρωστικών αλλαγών κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.  Εκτός από τα χρωματισμένα κύτταρα της ίριδας (το έγχρωμο τμήμα του ματιού), υπάρχουν χρωματισμένα κύτταρα και κάτω από τον αμφιβληστροειδή.   Καθώς αυτά τα κύτταρα διασπώνται και απελευθερώνουν τη χρωστική ουσία τους, ο γιατρός σας μπορεί να δει σκοτεινές συστάδες ελευθέρων χρωστικών ουσιών και αργότερα, περιοχές που είναι λιγότερο χρωματισμένες. Αυτές οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν το χρώμα των ματιών σας.

 

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό  σας

Παρακάτω υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας για να βοηθηθείτε να κατανοήσετε τη διάγνωση και τη θεραπεία σας.   Αν δενκαταλαβαίνετε κάποιες απαντήσεις του γιατρού, επαναλάβετε τις ερωτήσεις μέχρι να τις κατανοήσετε.

 • Ποια είναι η διάγνωσή μου και πώς γράφεται το όνομα της ιατρικής κατάστασης;
 • Μπορεί η AMD μου να αντιμετωπιστεί;
 • Πώς αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει την όρασή μου τώρα και στο μέλλον;
 • Ποια συμπτώματα πρέπει να παρακολουθώ και πώς θα πρέπει να σας ειδοποιώ αν εμφανιστούν;
 • Πρέπει να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου;

 

Προβολή

 

 

 

"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"

 

Πηγή: