
Ερευνα για την ψωριασική αρθρίτιδα
Οι ερευνητές στις ΗΠΑ και στον κόσμο διεξάγουν έρευνα που τελικά θα βελτιώσει την κατανόηση και τα αποτελέσματα της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Ορισμένες υποσχόμενες περιοχές έρευνας περιλαμβάνουν:
Γενεσιολογία. Οι επιστήμονες που υποστηρίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Νόσων του Δέρματος (NIAMS) εργάζονται για να αποκαλύψουν γονίδια που σχετίζονται με την ψωρίαση, καθώς και γονίδια τροποποίησης που μπορούν να υποδείξουν ποιοι άνθρωποι με ψωρίαση διατρέχουν επίσης κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας. Η αναγνώριση των γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτής της ενοχλητικής νόσου και να προσδιορίσουν στόχους για πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική θεραπεία.
Βιολογικές θεραπείες. Οι βιολογικές θεραπείες που εμποδίζουν τον TNF της φλεγμονώδους κυτοκίνης έχουν αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωριασική αρθρίτιδα. Ορισμένοι άλλοι βιολογικοί παράγοντες βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές για ψωριασική αρθρίτιδα και οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν στόχους βιολογικής θεραπείας για τη νόσο.
Ο ρόλος της βιταμίνης D. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι συχνή σε άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα. Οι ερευνητές που υποστηρίζονται από το NIAMS μελετούν τις επιδράσεις της συμπλήρωσης βιταμίνης D, μαζί με το θαλάσσιο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), στην επίπτωση, στη φλεγμονή και στον χρόνιο πόνο σε αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Παράγοντες κινδύνου. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι προκαλεί ψωριασική αρθρίτιδα, με τον τελικό στόχο να σταματήσει η ανάπτυξή της, οι επιστήμονες εξετάζουν παράγοντες που προβλέπουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας μεταξύ των ανθρώπων με ψωρίαση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση που ανέφεραν ότι ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 18 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα και να αναπτυχθούν σε μικρότερη ηλικία από ό, τι τα άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σοβαρές δερματικές ασθένειες προδίδουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας των αρθρώσεων.
Διαγνωστικά. Η ομοιότητα μεταξύ ψωριασικής αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών μορφών αρθρίτιδας μπορεί να καθυστερήσει την ακριβή διάγνωση, ιδιαίτερα όταν η αρθρίτιδα προηγείται της δερματικής νόσου. Οι ερευνητές που αναζητούν καλύτερους τρόπους διάγνωσης της νόσου ανακάλυψαν ότι μια τεχνική που ονομάζεται μαγνητική τομογραφία με ενισχυμένη αντίθεση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαφοροποιήσουν μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας στο χέρι και στον καρπό, επιτρέποντάς τους να στοχεύσουν τις θεραπείες που ταιριάζουν σε κάθε μία κατάσταση.
Courtecy: National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS)
Πηγή: