Γαστρεντερίτιδα

Gastroenteritis
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 07/07/2018 - 01:15

Γαστρεντερίτιδα

 

Children eatingΗ γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου ή των εντέρων (γαστρεντερικού σας σωλήνα).

Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια, να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστος, να κάνετε έμετο και να έχετε πόνο στην κοιλιά σας.
 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα

Μπορεί να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα με το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που έχουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Μπορεί επίσης να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα από άλλο άτομο που είστε μαζί. 

Οι λοιμώξεις που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου σας και να το κάνουν να σταματήσει να λειτουργεί όπως πρέπει, προκαλώντας διάρροια και άλλα συμπτώματα.

 

Πόσο συχνή είναι η γαστρεντερίτιδα 

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από μια λοίμωξη που προκαλεί γαστρεντερίτιδα κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά, τα οποία μάλιστα μπορεί να την έχουν περισσότερο από μία φορά το χρόνο.

 

Πόσο διαρκεί η γαστρεντερίτιδα 

Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, συνήθως θα ανακάμψετε και θα αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες και δεν θα χρειαστείτε ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, αν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί έχει σοβαρή διάρροια ή έμετο, μπορεί να αφυδατωθεί και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Για παιδιά με γαστρεντερίτιδα, η διάρροια διαρκεί συνήθως πέντε έως επτά ημέρες και σταματά το πολύ μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο εμετός συνήθως διαρκεί μία έως δύο ημέρες, σταματώντας μέσα σε τρεις ημέρες.  Αλλά εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας συνεχίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

 

Συμπτώματα και Διάγνωση


Συμπτώματα της Γαστρεντερίτιδας

Ο χρόνος μεταξύ της απόκτησης της μόλυνσης και της έναρξης των συμπτωμάτων σας (η περίοδος επώασης) εξαρτάται από τον τύπο της λοίμωξης που έχετε. Είναι συνήθως μεταξύ μιας και τριών ημερών, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα ή πιο αργά.


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια, η οποία μπορεί να είναι πολύ υδαρή, ή να περιέχει αίμα ή βλέννα
 • Αίσθημα αδιαθεσίας ή εμέτου
 • Κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, ή κοιλιακό άλγος
 • Απώλεια της όρεξης
 • Μυϊκούς πόνους
 • Πονοκεφάλους
 • Πυρετό

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί συχνά να προκαλούνται από άλλα προβλήματα, όπως άλλα είδη λοιμώξεων, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδη κολίτιδα ή παρενέργεια φαρμάκων. Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα συνήθως προκαλούν συμπτώματα που διαρκούν πολύ περισσότερο από τη γαστρεντερίτιδα.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψετε εξαρτάται από τη μόλυνση που έχετε. Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις διαρκούν μόνο μία ή δύο ημέρες, ενώ άλλες λοιμώξεις μπορεί να διαρκέσουν μια εβδομάδα ή περισσότερο. Ορισμένες μολύνσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, αλλά αυτές είναι ασυνήθιστες στις δυτικές χώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γαστρεντερίτιδα μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι και δεν θα χρειαστούν καμία θεραπεία, εφόσον διατηρούνται ενυδατωμένοι.

Μπορεί βέβαια να χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή και να μείνετε στο νοσοκομείο αν αισθανθείτε άσχημα ή είστε πολύ αφυδατωμένοι.
 

 

Διάγνωση της γαστρεντερίτιδας

Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας στο σπίτι, επειδή η γαστρεντερίτιδα είναι συχνά πολύ μεταδοτική. Είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από Ιατρεία και Νοσοκομεία, έτσι ώστε να μην την μεταδώσετε σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν, επικοινωνήστε με τον Γιατρό σας. Να είστε σε θέση να ενημερώσετε στον Γιατρό τα παρακάτω:

 • Το ιατρικό σας ιστορικό
 • Πόσο συχνά έχετε κάνει εμετό
 • Πόσο συχνά πήγατε στην τουαλέτα (ούρηση)
 • Πόσο συχνά πήγατε στην τουαλέτα (αφόδευση)
 • Αν είχατε αίμα στα κόπρανα σας
 • Αν είχατε κάποιο κοιλιακό άλγος
 • Αν τρώτε χωρίς να κάνετε εμετό (φαγητό ή ποτό)
 • Αν είχατε επαφή με κάποιον που είχε παρόμοια συμπτώματα
 • Αν είχατε πάει στο εξωτερικό πρόσφατα

Ο οικογενειακός σας ιατρός μπορεί να εκτιμήσει τηλεφωνικά αν πρέπει να τον επισκεφθείτε. Αν δείτε τον γιατρό σας, θα ελέγξει πιθανώς τη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και πόσο γρήγορα αναπνέετε. Θα ελέγξει επίσης αν η κοιλιά σας είναι τρυφερή και θα αναζητήσει τα σημάδια αφυδάτωσης.

 

Αιτίες της Γαστρεντερίτιδας

Η κύρια αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι μια μόλυνση από ιό, βακτήρια ή παράσιτο. Σπανιότερα, μπορεί να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα σάν παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή από την κατανάλωση τοξινών.

Μπορείτε να αποκτήσετε κάποια λοίμωξη με διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Τρώγοντας ακατέργαστα, μη ψημένα ή μολυσμένα τρόφιμα, όπως κρέας, οστρακοειδή ή μη παστεριωμένο γάλα
 • Από άλλο άτομο - είτε εισπνέοντας μολυσμένα σωματίδια στον αέρα ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες
 • Με την κατανάλωση μολυσμένου νερού, ιδιαίτερα σε χώρες που δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό
 • Αγγίζοντας ένα μολυσμένο ζώο

Αν παίρνετε αντιβιοτικά, ίσως έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε διάρροια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να ανατρέψουν τη φυσική ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο σας, επιτρέποντας στη μόλυνση να συγκρατηθεί. Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μερικές φορές άμεση διάρροια.

Ιοί

Οι ιοί είναι μια κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας, ιδιαίτερα στα παιδιά. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Ροτοιός (rotavirus) - είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γαστρεντερίτιδας στα μωρά
 • Νοροιός (norovirus) - είναι πολύ μεταδοτικός, αλλά η μόλυνση περνά μέσα σε λίγες μέρες
 • Αδενοϊός (adenovirus) - είναι μια άλλη κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας σε μικρά παιδιά

Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να είναι εποχιακές, πράγμα που σημαίνει ότι συμβαίνουν συχνότερα σε ορισμένες περιόδους του έτους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε λοιμώξεις από νοροϊούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Βακτήρια

Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα συνηθίζουν να τρώνε μολυσμένα τρόφιμα. Διαφορετικά βακτήρια που προκαλούν δηλητηρίαση από τα τρόφιμα περιλαμβάνουν Σαλμονέλλα (Salmonella), Καμπυλοβακτηρίδιο) Campylobacter και Εσερίχια κόλι (Escherichia coli -Ε. Coli). Τείνουν να μεταδίδονται από την κατανάλωση τροφίμων που είναι ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα, όπως το ωμό κρέας ή το γάλα.

Παράσιτα

Τα παράσιτα σπάνια προκαλούν γαστρεντερίτιδα στις δυτικές χώρες. Μπορεί να τα αποκτήσετε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ή από ζώα.

 

 

Θεραπεία της Γαστρεντερίτιδας

 

ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ


Τι να φάτε και να πιείτε

Αν έχετε ήπια γαστρεντερίτιδα, πίνοντας υγρά όπως νερό θα σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι.  Τα ενεργειακά ποτά μπορεί επίσης να είναι καλά, καθώς περιέχουν γλυκόζη και συχνά κάποιους ηλεκτρολύτες. Μην πίνετε αναψυκτικά μέχρι να αναρρώσετε, καθώς δεν βοηθούν στην ενυδάτωση.

Αφού ενυδατωθείτε, μπορείτε να τρώτε μικρά, ελαφριά γεύματα όταν πεινάτε, αλλά όχι λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα. Οι χυμοί φρούτων ή οι σούπες μπορεί να σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε τα χαμένα άλατα, αλλά είναι καλύτερα να μην δίνετε στα μικρά παιδιά χυμούς φρούτων όταν δεν είναι καλά.

Συχνά, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη λακτόζη για ημέρες ή εβδομάδες, ειδικά στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσφορία ή διάρροια. Για αυτούς τους λόγους είναι καλύτερα να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι να βελτιωθεί η γαστρεντερίτιδα. Ωστόσο, η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι δύσκολη για μωρά και τα νήπια, καθώς το γάλα είναι συχνά το μόνο πράγμα που θέλουν.

Στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης

Τα στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αντικαταστήσει το χαμένο νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν από τη γαστρεντερίτιδα χωρίς να χρειάζονται διάλυμα στοματικής επανυδάτωσης. Τα διαλύματα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους παρακάτω:

 • Ατομα άνω των 60 ετών
 • Ατομα που είναι ευπαθή ή έχουν άλλες ασθένειες
 • Παιδιά

Τα στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης βγαίνουν σε σκόνη που προστίθεται στο νερό. Έχουν το σωστό μείγμα από σάκχαρα και ηλεκτρολύτες (μέταλλα και άλατα) για να σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε το χαμένο νερό και το αλάτι.

Προβιοτικά

Ορισμένα προβιοτικά (συμπληρώματα ή τρόφιμα που περιέχουν «καλά» βακτηρίδια) μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε το χρόνο που θα έχετε διάρροια. Δείτε τις συχνές ερωτήσεις για περισσότερες πληροφορίες.

Πρόληψη της εξάπλωσης

Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, μπορεί να έχετε μια λοίμωξη που μπορεί  να μεταδώσετε σε άλλους.  Μείνετε στο σπίτι και μην πηγαίνετε στην εργασία για τουλάχιστον 48 ώρες ή μέχρι να γίνετε καλά. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τακτικά τα χέρια σας και απολυμαίνετε τις επιφάνειες και τις λαβές των θυρών.

Εάν το παιδί σας έχει γαστρεντερίτιδα, κρατήστε το μακριά από το σχολείο μέχρι να γίνει καλά.  Επίσης μείνετε μακριά από τα νοσοκομεία, χειρουργεία και γιατρούς αν είναι δυνατόν, ώστε να μην την μεταδώσετε σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Εάν αισθάνεστε πολύ άσχημα και νομίζετε ότι πρέπει να δείτε έναν γιατρό, καλέστε τα έκτακτα περιστατικά και θα σας συμβουλέψουν τι πρέπει να κάνετε.

Φάρμακα

Τα φάρμακα για την διακοπή της διάρροιας, όπως η λοπεραμίδη (π.χ. Imodium), συνιστώνται μόνο σε άτομα άνω των τεσσάρων ετών. Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν την κίνηση στα έντερά σας. Αντιμετωπίζουν τη διάρροια μόνο προσωρινά, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, εάν πρέπει να ταξιδέψετε. Μην πάρετε αυτά τα φάρμακα εάν έχετε αίμα ή βλέννα στα κόπρανα σας ή εάν έχετε υψηλό πυρετό, καθώς θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν χειρότερα.

Εάν έχετε σοβαρό εμετό, ο Γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιεμετικό φάρμακο για να σταματήσει.

Ο Γιατρός σας συνήθως δεν συνταγογραφεί αντιβιοτικά εκτός εάν κάποιο δείγμα της εξέτασης των περιττωμάτων σας δείχνει ότι τα χρειάζεστε συνήθως για την καταπολέμηση κάποιου μικροβίου.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στη θεραπεία ορισμένων τύπων γαστρεντερίτιδας (αυτά που προκαλούνται από ιούς, για παράδειγμα).  Τα αντιβιοτικά συνήθως δεν χρειάζονται στην γαστρεντερίτιδα.

 

 

Νοσηλεία

Εάν έχετε αφυδατωθεί πολύ, ίσως χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή σε νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο, υπάρχει η δυνατότητα καλής και άμεσης ενυδάτωσης καθώς τα υγρά τοποθετούνται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μέσω του καθετήρα που μπαίνει στην φλέβα σας (ενδοφλεβίως).     Εάν αισθανθείτε άσχημα, ίσως χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Επικοινωνήστε με το Γιατρό σας εάν:

 • Κάνατε έμετο ή διάρροια για περισσότερο από μερικές ημέρες και συνεχίζετε
 • Είχατε αίμα στη διάρροια σας
 • Είχατε πυρετό
 • Είχατε διάρροια για περισσότερο από 10 ημέρες
 • Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα έντερά σας
 • Έχετε σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, μυϊκές κράμπες, λιγότερα ούρα, βυθισμένα μάτια, σύγχυση ή ευερεθιστότητα
 • Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό
 • Έχετε άλλες μακροπρόθεσμες καταστάσεις, όπως τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), διαβήτη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
 • Δέν έχετε κάποιον που μπορεί να σας φροντίσει στο σπίτι και τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, ή είστε ηλικιωμένοι

 

 

 

Επιπλοκές της Γαστρεντερίτιδας

Πιθανές επιπλοκές της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Αφυδάτωση και χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών (μέταλλα και άλατα)
 • Δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία προκαλεί ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Υποσιτισμό (δεν τρώτε επαρκή τροφή ή δεν έχετε την σωστή ισορροπία των τροφίμων)
 • Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, *μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νεφρικά προβλήματα
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

 

Τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές από ότι οι ενήλικες. Είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσετε επιπλοκές από τη γαστρεντερίτιδα εάν:

 • Είστε ηλικιωμένοι
 • Έχετε άλλα προβλήματα υγείας
 • Έχετε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

 

 

Πρόληψη της Γαστρεντερίτιδας

Πρόληψη γαστρεντερίτιδας

Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ή διάδοσης γαστρεντερίτιδας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές.

 • Πάντοτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αφού πάτε στην τουαλέτα ή αλλάζετε την πάνα του μωρού σας.
 • Πλύνετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού.
 • Πλύνετε τα λερωμένα ρούχα ή κλινοσκεπάσματα ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα και στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία (60 ° C ή υψηλότερη αν είναι δυνατόν). Γεμίστε μόνο το μισό πλυντήριο, έτσι ώστε όλα τα ρούχα καθαρίζονται και ξεπλένονται καλά.
 • Καθαρίστε τα καθίσματα τουαλέτας, τις χειρολαβές, τις βρύσες, επιφάνειες και χειρολαβές πόρτας καθημερινά με ζεστό νερό και απολυμαντικό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα πανί μίας χρήσεως ή ένα που χρησιμοποιείται μόνο για το σκοπό αυτό.
 • Μην μοιράζεστε πετσέτες και φανέλες.
 • Μην κολυμπήσετε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την διακοπή της διάρροιας.

 

Πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό, ελέγξτε τι προφυλάξεις πρέπει να λάβετε για τη χώρα στην οποία ταξιδεύετε. Μπορεί να χρειαστείτε εμβολιασμούς ή να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό.

 

 

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερίτιδας στο εξωτερικό;

Προσέξτε τι τρώτε και πίνετε ενώ βρίσκεστε σε διακοπές για να μειώσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε. Οι μολύνσεις μπορούν να αποκτηθούν από τα μολυσμένα τρόφιμα και το νερό. Ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, προσέξτε ιδιαίτερα:

 • Να τρώτε Φαγητό από εστιατόρια με καλή φήμη υγιεινής
 • Να επιλέγετε τρόφιμα που σερβίρονται ζεστά
 • Να τρώτε φρούτα που έχετε οι ίδιοι καθαρίσει/αποφλοιώσει
 • Αποφύγετε τα ωμά λαχανικά ή τρόφιμα που έχουν απομείνει
 • Προσέξτε την κατανάλωση τροφίμων από πωλητές δρόμων, μπουφέδες και εστιατόρια γρήγορου φαγητού
 • Αποφεύγετε τον πάγο (εκτός αν γνωρίζετε ότι είναι κατασκευασμένο από καθαρό νερό)
 • Να πίνετε πόσιμο νερό και άλλα υγρά μόνο από φιάλες (με άθικτη σφραγίδα). Βράζοντας ή καθαρίζοντας χημικά το νερό. ή χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο φίλτρο.


Πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό, σχεδιάστε τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας σε περίπτωση που ασθενήσετε. Μπορεί να χρειαστείτε τη λήψη αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα (π.χ. Dioralyte) ή αντιδιαρροϊκών δισκίων (π.χ. Imodium).

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τα ταξιδιωτικά εμβόλια που χρειάζεστε για τον προορισμό που πάτε. Κάντε κράτηση ραντεβού με τον Γιατρό σας τέσσερις έως έξι εβδομάδες προτού ταξιδέψετε.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μιλήστε με τον Γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας πρίν πάτε στο εξωτερικό.

 

 

 

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πώς θα πρέπει να προετοιμάσω τα τρόφιμα για να σταματήσω εμένα ή άλλους από τη γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα συχνά προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν προετοιμαστεί ή αποθηκευτεί με ασφάλεια. Μετά από την καλή υγιεινή των τροφίμων μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα ότι εσείς και οι άνθρωποι που μαγειρεύετε θα αρρωστήσουν.

Για να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα, ακολουθήστε καλά πρότυπα υγιεινής κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων. Οι παρακάτω συμβουλές για την υγιεινή τροφίμων θα σας βοηθήσουν να είστε ασφαλείς.

 

 • Μαγειρέψτε όλα τα κρέατα, τα αυγά και τα θαλασσινά.
 • Ξεπλύνετε καλά τα λαχανικά και τις σαλάτες.
 • Κρατήστε τα άψητα φαγητά μακριά από τα μαγειρεμένα φαγητά.
 • Πλύνετε όλα τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τις επιφάνειες με ζεστό σαπουνόνερο αμέσως αφού έρθουν σε επαφή με ωμό κρέας.
 • Πλύνετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε το φαγητό, πριν φάτε και πιείτε, και μετά τον χειρισμό κατοικίδιων ζώων.
 • Αν ξαναζεστένετε φαγητά, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ζεστά (βράζουν).
 • Πίνετε μόνο παστεριωμένο γάλα και τρώτε τυρί και γιαούρτι από παστεριωμένο γάλα.

Εάν εργάζεστε στον κλάδο του φαγητού, για παράδειγμα, εάν είστε σερβιτόρος ή σεφ, είναι σημαντικό να μην εργάζεστε εάν έχετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να μολύνετε τα τρόφιμα ή τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση. Ενημερώστε τον Γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας και μην επιστρέψετε στην εργασία μέχρι να καταστεί σαφές από τα συμπτώματα ότι είστε καλά για τουλάχιστον 48 ώρες.
 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν η γαστρεντερίτιδα έχει αφυδατώσει το παιδί;


Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει τη γρήγορη αφυδάτωση των μωρών και των παιδιών, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ξηροστομία, λιγότερα ούρα, λήθαργο, ευερεθιστότητα, και απώλεια ελαστικότητας του δέρματος. Εάν το παιδί σας έχει αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Σε μωρά και μικρά παιδιά, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη επειδή αφυδατώνονται περισσότερο.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στο παιδί περιλαμβάνουν:

 • Είναι ευερέθιστο και κουρασμένο
 • Περιορισμένη Ούρηση
 • Απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος - όταν πιέζεται απαλά, το δέρμα δεν ξαναγυρίζει
 • Ξηρό στόμα
 • Βυθισμένα μάτια
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • Ταχεία, ρηχή αναπνοή
 • Το αίμα παίρνει χρόνο να επιστρέψει στα χέρια ή τα πόδια όταν πιέζεται απαλά

 

Αν η αφυδάτωση του παιδιού επιδεινωθεί και υποστεί σοκ, μπορεί να:

 • Έχει χλωμό ή σκασμένο δέρμα
 • Έχει κρύα δάχτυλα και δάκτυλα
 • Έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Δέν έχει πλήρη συνείδηση

 

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει επείγουσα ιατρική φροντίδα, και αν υπάρχουν αυτά τα σημάδια - μπορεί να χρειαστεί να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Τι είναι τα προβιοτικά και μπορούν να βοηθήσουν εάν έχω γαστρεντερίτιδα;


Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτηρίδια που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα (όπως ζωντανά γιαούρτια) και συμπληρώματα διατροφής. Μερικά προβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από τη διάρροια, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Τα βακτήρια συχνά θεωρούνται επιβλαβή και αιτία ασθένειας, αλλά υπάρχουν πολλά καλά βακτήρια που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές.

Τα καλά βακτήρια στο έντερο σας βοηθούν στην αποφυγή της εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών. Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Τα προβιοτικά βακτηρίδια όπως το Lactobacillus μπορεί να βοηθήσουν στη διόρθωση της ισορροπίας των βακτηριδίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας και στην επιτάχυνση της ανάρρωσής σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων τύπων γαστρεντερίτιδας, όπως η διάρροια του ταξιδιώτη.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι, διότι δεν έχουν όλες οι μελέτες διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά έκαναν τη διαφορά.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

 

 1. Γαστρεντερίτιδα

   

 2. Γαστρεντερίτιδα Θεραπεία

   

 3. Γαστρεντερίτιδα - Συχνές ερωτήσεις

   

 4. Γαστρεντερίτιδα Συμπτώματα

 

 

 

 

Πηγή: BUPA

https://www.bupa.co.uk/health-information/directory/g/gastroenteritis

 

Πηγή: