ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Θεραπεία

Gastroenteritis Therapy
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 04/10/2018 - 10:06

Γαστρεντερίτιδα

 

Children eatingΗ γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου ή των εντέρων (γαστρεντερικού σας σωλήνα).

Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια, να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστος, να κάνετε έμετο και να έχετε πόνο στην κοιλιά σας.
 

 

 

 

 

 

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα

Μπορεί να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα με το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που έχουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Μπορεί επίσης να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα από άλλο άτομο που είστε μαζί. 

Οι λοιμώξεις που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου σας και να το κάνουν να σταματήσει να λειτουργεί όπως πρέπει, προκαλώντας διάρροια και άλλα συμπτώματα.

 

Πόσο συχνή είναι η γαστρεντερίτιδα 

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από μια λοίμωξη που προκαλεί γαστρεντερίτιδα κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά, τα οποία μάλιστα μπορεί να την έχουν περισσότερο από μία φορά το χρόνο.

 

Πόσο διαρκεί η γαστρεντερίτιδα 

Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, συνήθως θα ανακάμψετε και θα αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες και δεν θα χρειαστείτε ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, αν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί έχει σοβαρή διάρροια ή έμετο, μπορεί να αφυδατωθεί και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.


 

 

Αντιμετώπιση της Γαστρεντερίτιδας

 

ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ


Τι να φάτε και να πιείτε

Αν έχετε ήπια γαστρεντερίτιδα, πίνοντας υγρά όπως νερό θα σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι.  Τα ενεργειακά ποτά μπορεί επίσης να είναι καλά, καθώς περιέχουν γλυκόζη και συχνά κάποιους ηλεκτρολύτες. Μην πίνετε αναψυκτικά μέχρι να αναρρώσετε, καθώς δεν βοηθούν στην ενυδάτωση.

Αφού ενυδατωθείτε, μπορείτε να τρώτε μικρά, ελαφριά γεύματα όταν πεινάτε, αλλά όχι λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα. Οι χυμοί φρούτων ή οι σούπες μπορεί να σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε τα χαμένα άλατα, αλλά είναι καλύτερα να μην δίνετε στα μικρά παιδιά χυμούς φρούτων όταν δεν είναι καλά.

Συχνά, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη λακτόζη για ημέρες ή εβδομάδες, ειδικά στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσφορία ή διάρροια. Για αυτούς τους λόγους είναι καλύτερα να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι να βελτιωθεί η γαστρεντερίτιδα. Ωστόσο, η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι δύσκολη για μωρά και τα νήπια, καθώς το γάλα είναι συχνά το μόνο πράγμα που θέλουν.

Στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης

Τα στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αντικαταστήσει το χαμένο νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν από τη γαστρεντερίτιδα χωρίς να χρειάζονται διάλυμα στοματικής επανυδάτωσης. Τα διαλύματα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους παρακάτω:

  • Ατομα άνω των 60 ετών
  • Ατομα που είναι ευπαθή ή έχουν άλλες ασθένειες
  • Παιδιά

Τα στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης βγαίνουν σε σκόνη που προστίθεται στο νερό. Έχουν το σωστό μείγμα από σάκχαρα και ηλεκτρολύτες (μέταλλα και άλατα) για να σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε το χαμένο νερό και το αλάτι.

Προβιοτικά

Ορισμένα προβιοτικά (συμπληρώματα ή τρόφιμα που περιέχουν «καλά» βακτηρίδια) μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε το χρόνο που θα έχετε διάρροια. Δείτε τις συχνές ερωτήσεις για περισσότερες πληροφορίες.

Πρόληψη της εξάπλωσης

Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, μπορεί να έχετε μια λοίμωξη που μπορεί  να μεταδώσετε σε άλλους.  Μείνετε στο σπίτι και μην πηγαίνετε στην εργασία για τουλάχιστον 48 ώρες ή μέχρι να γίνετε καλά. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τακτικά τα χέρια σας και απολυμαίνετε τις επιφάνειες και τις λαβές των θυρών.

Εάν το παιδί σας έχει γαστρεντερίτιδα, κρατήστε το μακριά από το σχολείο μέχρι να γίνει καλά.  Επίσης μείνετε μακριά από τα νοσοκομεία, χειρουργεία και γιατρούς αν είναι δυνατόν, ώστε να μην την μεταδώσετε σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Εάν αισθάνεστε πολύ άσχημα και νομίζετε ότι πρέπει να δείτε έναν γιατρό, καλέστε τα έκτακτα περιστατικά και θα σας συμβουλέψουν τι πρέπει να κάνετε.

Φάρμακα

Τα φάρμακα για την διακοπή της διάρροιας, όπως η λοπεραμίδη (π.χ. Imodium), συνιστώνται μόνο σε άτομα άνω των τεσσάρων ετών. Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν την κίνηση στα έντερά σας. Αντιμετωπίζουν τη διάρροια μόνο προσωρινά, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, εάν πρέπει να ταξιδέψετε. Μην πάρετε αυτά τα φάρμακα εάν έχετε αίμα ή βλέννα στα κόπρανα σας ή εάν έχετε υψηλό πυρετό, καθώς θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν χειρότερα.

Εάν έχετε σοβαρό εμετό, ο Γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιεμετικό φάρμακο για να σταματήσει.

Ο Γιατρός σας συνήθως δεν συνταγογραφεί αντιβιοτικά εκτός εάν κάποιο δείγμα της εξέτασης των περιττωμάτων σας δείχνει ότι τα χρειάζεστε συνήθως για την καταπολέμηση κάποιου μικροβίου.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στη θεραπεία ορισμένων τύπων γαστρεντερίτιδας (αυτά που προκαλούνται από ιούς, για παράδειγμα).  Τα αντιβιοτικά συνήθως δεν χρειάζονται στην γαστρεντερίτιδα.

 

Επιπλοκές γαστρεντερίτιδας

Πιθανές επιπλοκές της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Αφυδάτωση και χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών (μέταλλα και άλατα)
  • Δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία προκαλεί ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Υποσιτισμό (δεν τρώτε επαρκή τροφή ή δεν έχετε την σωστή ισορροπία των τροφίμων)
  • Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, *μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νεφρικά προβλήματα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

 

Τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές από ότι οι ενήλικες. Είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσετε επιπλοκές από τη γαστρεντερίτιδα εάν:

  • Είστε ηλικιωμένοι
  • Έχετε άλλα προβλήματα υγείας
  • Έχετε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

 

Νοσηλεία

Εάν έχετε αφυδατωθεί πολύ, ίσως χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή σε νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο, υπάρχει η δυνατότητα καλής και άμεσης ενυδάτωσης καθώς τα υγρά τοποθετούνται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μέσω του καθετήρα που μπαίνει στην φλέβα σας (ενδοφλεβίως).     Εάν αισθανθείτε άσχημα, ίσως χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Επικοινωνήστε με το Γιατρό σας εάν:

  • Κάνατε έμετο ή διάρροια για περισσότερο από μερικές ημέρες και συνεχίζετε
  • Είχατε αίμα στη διάρροια σας
  • Είχατε πυρετό
  • Είχατε διάρροια για περισσότερο από 10 ημέρες
  • Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα έντερά σας
  • Έχετε σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, μυϊκές κράμπες, λιγότερα ούρα, βυθισμένα μάτια, σύγχυση ή ευερεθιστότητα
  • Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό
  • Έχετε άλλες μακροπρόθεσμες καταστάσεις, όπως τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), διαβήτη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Δέν έχετε κάποιον που μπορεί να σας φροντίσει στο σπίτι και τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, ή είστε ηλικιωμένοι

 

 

 

 

Πηγή: BUPA

https://www.bupa.co.uk/health-information/directory/g/gastroenteritis 

 

Πηγή: