
Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου ή των εντέρων (γαστρεντερικού σας σωλήνα).
Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη.
Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια, να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστος, να κάνετε έμετο και να έχετε πόνο στην κοιλιά σας.
Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα
Μπορεί να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα με το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που έχουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Μπορεί επίσης να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα από άλλο άτομο που είστε μαζί.
Οι λοιμώξεις που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου σας και να το κάνουν να σταματήσει να λειτουργεί όπως πρέπει, προκαλώντας διάρροια και άλλα συμπτώματα.
Πόσο συχνή είναι η γαστρεντερίτιδα
Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από μια λοίμωξη που προκαλεί γαστρεντερίτιδα κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά, τα οποία μάλιστα μπορεί να την έχουν περισσότερο από μία φορά το χρόνο.
Πόσο διαρκεί η γαστρεντερίτιδα
Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, συνήθως θα ανακάμψετε και θα αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες και δεν θα χρειαστείτε ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, αν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί έχει σοβαρή διάρροια ή έμετο, μπορεί να αφυδατωθεί και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.
Για παιδιά με γαστρεντερίτιδα, η διάρροια διαρκεί συνήθως πέντε έως επτά ημέρες και σταματά το πολύ μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο εμετός συνήθως διαρκεί μία έως δύο ημέρες, σταματώντας μέσα σε τρεις ημέρες. Αλλά εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας συνεχίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
Αιτίες της Γαστρεντερίτιδας
Η κύρια αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι μια μόλυνση από ιό, βακτήρια ή παράσιτο. Σπανιότερα, μπορεί να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα σάν παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή από την κατανάλωση τοξινών.
Μπορείτε να αποκτήσετε κάποια λοίμωξη με διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Τρώγοντας ακατέργαστα, μη ψημένα ή μολυσμένα τρόφιμα, όπως κρέας, οστρακοειδή ή μη παστεριωμένο γάλα
- Από άλλο άτομο - είτε εισπνέοντας μολυσμένα σωματίδια στον αέρα ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες
- Με την κατανάλωση μολυσμένου νερού, ιδιαίτερα σε χώρες που δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό
- Αγγίζοντας ένα μολυσμένο ζώο
Αν παίρνετε αντιβιοτικά, ίσως έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε διάρροια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να ανατρέψουν τη φυσική ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο σας, επιτρέποντας στη μόλυνση να συγκρατηθεί. Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μερικές φορές άμεση διάρροια.
Ιοί
Οι ιοί είναι μια κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας, ιδιαίτερα στα παιδιά. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Ροτοιός (rotavirus) - είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γαστρεντερίτιδας στα μωρά
- Νοροιός (norovirus) - είναι πολύ μεταδοτικός, αλλά η μόλυνση περνά μέσα σε λίγες μέρες
- Αδενοϊός (adenovirus) - είναι μια άλλη κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας σε μικρά παιδιά
Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να είναι εποχιακές, πράγμα που σημαίνει ότι συμβαίνουν συχνότερα σε ορισμένες περιόδους του έτους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε λοιμώξεις από νοροϊούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.
Βακτήρια
Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα συνηθίζουν να τρώνε μολυσμένα τρόφιμα. Διαφορετικά βακτήρια που προκαλούν δηλητηρίαση από τα τρόφιμα περιλαμβάνουν Σαλμονέλλα (Salmonella), Καμπυλοβακτηρίδιο) Campylobacter και Εσερίχια κόλι (Escherichia coli -Ε. Coli). Τείνουν να μεταδίδονται από την κατανάλωση τροφίμων που είναι ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα, όπως το ωμό κρέας ή το γάλα.
Παράσιτα
Τα παράσιτα σπάνια προκαλούν γαστρεντερίτιδα στις δυτικές χώρες. Μπορεί να τα αποκτήσετε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ή από ζώα.
Πηγή: BUPA
https://www.bupa.co.uk/health-information/directory/g/gastroenteritis
Πηγή: