Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα - (Over-the-counter)

OTC
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 13/02/2017 - 12:24

Περίληψη

Τα  μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα  ή  Over-the-counter (OTC)  είναι φάρμακα που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.
 
Ορισμένα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακουφίζουν τους πόνους και τη φαγούρα.  Κάποια προλαμβάνουν τη θεραπεία των ασθενειών, όπως η τερηδόνα και το πόδι του αθλητή,   ενώ κάποια άλλα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε επαναλαμβανόμενα προβλήματα, όπως οι ημικρανίες.
 

Κίνδυνοι από την χρήση των μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ),  αποφασίζει αν ένα φάρμακο είναι αρκετά ασφαλές για να πωλείται ως Μη-Συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Παίρνοντας μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε κινδύνους. Μερικά αλληλοεπιδρούν με άλλα φάρμακα, συμπληρώματα, τρόφιμα ή ποτά. Άλλα προκαλούν προβλήματα για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Εάν είστε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Τι να προσέχετε όταν παίρνετε μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα

Είναι σημαντικό να παίρνετε φάρμακα σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και να είστε προσεκτικοί όταν τα δίνετε στα παιδιά. Περισσότερη ποσότητα  φαρμάκου δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη θεραπεία.  Ποτέ δεν θα πρέπει να λαμβάνετε τα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα σε υψηλότερες δόσεις από ότι συνιστά η ετικέτα. 
 
Αν τα συμπτώματά σας δεν περνάνε, αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για να δείτε τον γιατρό σας.

Πηγή:

National Library of Medicine