Στατίνες

statins
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 13/02/2017 - 13:49

Περίληψη

Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης.
 
Το σώμα σας χρειάζεται κάποια χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά. Αλλά αν έχετε πάρα πολύ χοληστερόλη στο αίμα σας, μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλεί στενώσεις, και μπορεί ακόμα και να τις φράξει.
 

Αντιμετώπιση της χοληστερόλης με στατίνες

Εάν η διατροφή σας και η άσκηση δεν μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο. Συχνά, αυτό το φάρμακο είναι μια στατίνη.  
 
Οι στατίνες παρεμβαίνουν  στην παραγωγή χοληστερόλης στο συκώτι σας, και μειώνουν την κακή χοληστερόλη ενώ  αυξάνουν την καλή χοληστερόλη.    Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον σχηματισμό των πλακών στις αρτηρίες σας.

Η χρήση των στατίνων χρήζει προσοχής

Οι στατίνες είναι σχετικά ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά δεν συνίστανται για τις έγκυες ασθενείς ή για άτομα με ενεργή ή χρόνια ηπατική νόσο.   Μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα των μυών.   
 
Μερικές στατίνες μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με άλλα φάρμακα.  Σε συνεργασία με τον γιατρό σας μπορεί να έχετε λιγότερες παρενέργειες αλλάζοντας  ένα φάρμακο στατίνης με ένα άλλο. 
 
Οι ερευνητές μελετούν επίσης τη χρήση των στατινών και για άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Πηγή:

National Library of Medicine