Οι κίνδυνοι από τον Αμίαντο

asbestos mesothilioma
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 09/04/2017 - 20:58

Τι είναι ο Αμίαντος?

Ο αμίαντος είναι μια ομάδα από έξι μικροσκοπικά ινώδη ορυκτά ασβεστώδους μορφής και χρησιμοποιείται σε κτίρια, στέγες, πλακάκια δαπέδου, και πολλά άλλα προϊόντα δομικών υλικών. Η έκθεση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανάπτυξη μακροπρόθεσμης αναπνευστικής πάθησης στο ανθρώπινο σώμα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αντοχή του στην θερμότητα, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ελκυστικό για τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους επιχειρηματίες.

Που βρίσκεται?

Θανατηφόρος αμίατος μπορεί να βρεθεί σε κοινά δομικά υλικά, όπως οροφές πλακάκια, σωλήνες, δεξαμενές νερού, δάπεδα βινυλίου, και πολλά άλλα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε αμίαντο σε κάποιον βαθμό,σάν αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης του ορυκτού σε οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά προϊόντα που βρίσκονται παντού στα σπίτια, σε τοίχους, στα ταβάνια και σαν προϊόντα μόνωσης. Δεν υπάρχει ασφαλής μορφή αυτού του υλικού και κάθε ποσό της έκθεσης σε αυτό πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη.

Πώς σκοτώνει;

Σήμερα οι Ινες του αμιάντου έχουν ταξινομηθεί σαν γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Αυτό αντιπροσωπεύει απειλή για την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια, ιδίως για όσους εργάζονται με αυτό, όπως υδραυλικοί, ζωγράφοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές, και ηλεκτρολόγοι. Επειδή οι ίνες αμιάντου είναι μικροσκοπικοί, από όπου και αν βρίσκονται εισπνέονται εύκολα και μόλις εισπνέονται, προσκολλώνται στο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των τεσσάρων μεγάλων παθήσεων των πνευμόνων:

• καρκίνο του πνεύμονα

• μεσοθηλίωμα

• αμιάντωση

• πάχυνση του υπεζωκότα

Κάθε μία από αυτές τις παθήσεις μπορεί να προκαλέσει αργό και επώδυνο θάνατο.

Πώς να αποφεύγεται;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης των παθήσεων των πνευμόνων που προκαλούνται από τον αμίαντο είναι η αποφυγή απλά έκθεση στο υλικό αυτό.

Θεραπείες

Η θεραπείες διαφοροποιούνται ανάλογα με την έκθεση. Ορισμένες μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, και πολυτροπική θεραπεία. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να συνταγογραφούνται ως θεραπεία για τον αμίαντο ανάλογα με τα συμπτώματα.

Πηγή:

National Library of Medicine