Διαβήτης

Diabetes
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:31

Περίληψη

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία η γλυκόζη στο αίμα σας ή το σάκχαρο στο αίμα σας, βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 
Η γλυκόζη προέρχεται από τις τροφές που τρώτε. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τη γλυκόζη να μπει στα κύτταρά σας για να τους δώσει ενέργεια.
 

Τύποι διαβήτη

Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη.
 

Στον διαβήτη τύπου 2, το πιο κοινό είδος, το σώμα σας δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη καλά. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα σας.

Προδιαβήτης  σημαίνει ότι το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλότερο από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλό για να ονομαστεί διαβήτης.    Έχοντας  προδιαβήτη βρίσκεστε σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 

Εξέλιξη

Με την πάροδο του χρόνου, αν έχετε πάρα πολλή γλυκόζη στο αίμα σας, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, τα νεφρά και τα νεύρα.
 
Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και ακόμη την ανάγκη να αφαιρέσετε ένα σκέλος. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν επίσης να νοσήσουν από διαβήτη, που ονομάζεται διαβήτης κύησης.

Εξετάσεις/ Αντιμετώπιση

Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν αν έχετε διαβήτη. Ένας τύπος δοκιμής, η A1C, μπορεί επίσης να ελέγξει τον τρόπο που διαχειρίζεστε το διαβήτη σας.
 
Η άσκηση, ο έλεγχος του βάρους και ο σχεδιασμός των γευμάτων σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και να παίρνετε το φάρμακο που σας έχει συνταγογραφηθεί.

Πηγή:

National Library of Medicine