Προδιαβήτης

pre-diabetes
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:31

Περίληψη

Προδιαβήτης σημαίνει ότι έχετε τα επίπεδα της γλυκόζης ή του σακχάρου στο αίμα υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να ονομάζεται διαβήτης.  
 

Κίνδυνοι

Η γλυκόζη προέρχεται από τις τροφές που τρώτε και πάρα πολύ γλυκόζη στο αίμα  μπορεί να βλάψει το σώμα σας με την πάροδο του χρόνου.  Αν έχετε προδιαβήτη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με προδιαβήτη δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αν είστε 45 ετών και άνω, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να εξεταστείτε για προδιαβήτη, ειδικά αν είστε υπέρβαροι.    Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια δοκιμή A1C Αιμοσφαιρίνης ή άλλη εξέταση αίματος για να μάθετε αν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι υψηλότερα από το κανονικό.  

Πρόληψη

Η απώλεια βάρους - τουλάχιστον 5 έως 10 τοις εκατό του αρχικού βάρους σας - μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει ο διαβήτης ή ακόμη και να αντιστρέψει τον  προδιαβήτη.  Αυτό είναι 5-10 κιλά για κάποιον που ζυγίζει 100 κιλά.  Μπορείτε να χάσετε βάρος με την κοπή προς τα κάτω του ποσού των θερμίδων και του λίπους που τρώτε και να είστε σωματικά δραστήριοι για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.   Η σωματική δραστηριότητα κάνει τη δουλειά της ινσουλίνης να λειτουργεί στο σώμα σας καλύτερα.

Θεραπείες

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στον έλεγχο της ποσότητας της γλυκόζης και του σακχάρου στο αίμα σας.

Πηγή:

National Library of Medicine