Σύφιλη

syphilis
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 02/01/2017 - 20:02

Περίληψη

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια και μολύνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα χείλη, το στόμα ή τον πρωκτό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.  

Μετάδοση

Μπορείτε συνήθως να πάρετε τη σύφιλη από τη σεξουαλική επαφή με κάποιον που ήδη την έχει, αλλά μπορεί επίσης να περάσει από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα

Το αρχικό στάδιο της σύφιλης προκαλεί συνήθως μία μικρή, ανώδυνη πληγή, και μερικές φορές προκαλεί πρήξιμο σε κοντινούς λεμφαδένες.    Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σύφιλη προκαλεί συνήθως ένα δερματικό εξάνθημα χωρίς κνησμό, συχνά στα χέρια και τα πόδια σας. Πολλοί άνθρωποι δεν παρατηρούν συμπτώματα για πολλά χρόνια καθώς τα συμπτώματα μπορεί να φεύγουν και να εμφανίζονται ξανά.

Κίνδυνοι

Οι πληγές που προκαλούνται από σύφιλη κάνουν ευκολότερο για κάποιον να πάρει ή να δώσει τον ιό HIV κατά τη διάρκεια του σεξ.  Εάν είστε έγκυος, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει εκ γενετής ανωμαλίες, ή μπορεί ακόμη και να χάσετε το μωρό σας.   Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σύφιλη προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο.

Πρόληψη

Η σωστή χρήση των προφυλακτικών από λάτεξ μειώνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν εξαλείφει τελείως τον κίνδυνο του να κολλήσετε ή να διασπείρετε σύφιλη.


Αντιμετώπιση

Η σύφιλη είναι εύκολο να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, αν διαγνωσθεί νωρίς. 

Πηγή:

National Library of Medicine