Νόσος του Πάρκινσον

Parkinson's Disease
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 30/01/2017 - 13:34

Περίληψη

Η νόσος του Parkinson (PD) είναι ένας τύπος κινητικής διαταραχής. Αυτό συμβαίνει όταν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου δεν παράγουν αρκετή από τη χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται ντοπαμίνη.
 
Μερικές φορές είναι γενετική, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φαίνεται να κληρονομείται. Η έκθεση σε χημικές ουσίες στο περιβάλλον μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.
 

Τα συμπτώματα της Πάρκινσον

Τα συμπτώματα αρχίζουν σταδιακά, συχνά σε μια πλευρά του σώματος και αργότερα επηρεάζουν και τις δύο πλευρές.
 
Περιλαμβάνουν τα εξής:
 
  • Τρόμος των χεριών,στα πόδια, το σαγόνι και το πρόσωπο.
  • Δυσκαμψία των χεριών, των ποδιών και του κορμού.
  • Βραδύτητα της κίνησης.
  • Κακή ισορροπία και συντονισμό.
Καθώς τα συμπτώματα χειροτερεύουν, τα άτομα με τη νόσο μπορεί να έχουν πρόβλημα με τα πόδια, να μιλήσουν ή να κάνουν απλές εργασίες. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα, όπως κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου ή πρόβλημα με το μάσημα την κατάποση ή την ομιλία.

Διάγνωση της Πάρκινσον

Δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση για τη νόσο του Πάρκινσον, έτσι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα ιατρικό ιστορικό και μια νευρολογική εξέταση για να τη διαγνώσουν.

Παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 60, αλλά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
 

Αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον. Μια ποικιλία φαρμάκων μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα δραματικά.
 
Η χειρουργική επέμβαση και διέγερση βαθιά στον εγκέφαλο (DBS) μπορεί να βοηθήσει σε σοβαρές περιπτώσεις. Τα DBS, ηλεκτρόδια εμφυτεύονται χειρουργικά στον εγκέφαλο.  Στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς για να διεγείρουν τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση.

Πηγή:

National Library of Medicine