Αντιγριπικό Εμβόλιο - Παρενέργειες

influenza vaccination
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 30/11/2022 - 11:18

Τα εμβόλια γρίπης προκαλούν παρενέργειες;

Όπως κάθε φαρμακευτικό προϊόν, τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου γρίπης είναι γενικά ήπιες και απομακρύνονται μόνοι τους μέσα σε λίγες μέρες.
Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη της γρίπης περιλαμβάνουν:

 • Πόνος, ερυθρότητα και / ή πρήξιμο από το εμβόλιο
 • Πονοκέφαλο
 • Πυρετό
 • Ναυτία
 • Μυϊκούς πόνους


Η γρίπη, όπως και άλλες ενέσεις, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν λιποθυμία.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια πιθανή μικρή σύνδεση του εμβολίου της ενέσιμης γρίπης με το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS).  Συνολικά, αυτές οι μελέτες υπολόγισαν τον κίνδυνο για GBS μετά τον εμβολιασμό ως λιγότερες από 1 ή 2 περιπτώσεις GBS ανά εκατομμύριο ανθρώπων που εμβολιάστηκαν.  Άλλες μελέτες δεν έχουν βρει καμία σχέση.

Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) επίσης, σπάνια, συμβαίνει μετά από ασθένεια της γρίπης. Παρόλο που το GBS μετά από ασθένεια της γρίπης είναι σπάνιο, είναι πιο κοινό μετά την ασθένεια της γρίπης από ότι μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.  Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) δεν έχει συσχετιστεί με το εμβόλιο ρινικού ψεκασμού.

 

Είναι ασφαλή τα εμβόλια της γρίπης; 

Τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν <<καλό>> ιστορικό ασφάλειας.    Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων έχουν πάρει με ασφάλεια εμβόλια κατά της γρίπης τα τελευταία 50 χρόνια και έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες που υποστηρίζουν την ασφάλεια των εμβολίων κατά της γρίπης.

Ένα εμβόλιο γρίπης είναι ο πρώτος και καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να κολλήσετε γρίπη και να την εξαπλώσετε σε άλλους. Το Κέντρο για Έλεγχο ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) συνιστά ότι κάθε άτομο 6 μηνών και άνω πρέπει να κάνει το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο.


Μπορώ να κολλήσω την γρίπη από το εμβόλιο της γρίπης;

Όχι, το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη. Τα εμβόλια περιέχουν είτε αδρανοποιημένο ιό, που σημαίνει ότι οι ιοί δεν είναι πλέον μολυσματικοί,  είτε ένα σωματίδιο σχεδιασμένο να μοιάζει με ιό γρίπης στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.  Ενώ το εμβόλιο ρινικού ψεκασμού περιέχει ένα ζωντανό ιό, οι ιοί αλλάζονται έτσι ώστε να μην μπορούν να σας μεταδώσουν την γρίπη.

Influenza vaccination debate

 

Συμπτώματα απο το εμβόλιο γρίπης

Με οποιοδήποτε εμβόλιο, αναζητήστε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, μεταβολές συμπεριφοράς ή ενδείξεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μετά τον εμβολιασμό.
Τα σημάδια μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία αναπνοής
 • Συριγμό
 • Οίδημα γύρω από τα μάτια ή τα χείλη
 • Κνίδωση
 • Ωχρότητα
 • Αδυναμία
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή ζάλη


Οι απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις στον εμβόλιο της γρίπης είναι σπάνιες.      Αυτά τα σημάδια πιθανότατα θα συμβούν μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την χορήγηση του εμβολίου.

Influenza vaccination reactions
 

Τι πρέπει να κάνω εάν νομίζω ότι έχω μια σοβαρή αντίδραση σε ένα αντιγριπικό εμβόλιο;

Εάν νομίζετε ότι πρόκειται για σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν μπορεί να περιμένει, μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Διαφορετικά, καλέστε το γιατρό σας.

Στη συνέχεια, η αντίδραση θα πρέπει να αναφέρεται στο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων εμβολίων από τον Γιατρό σας.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης;

Το Κέντρο για Έλεγχο ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) συνιστά ότι όλοι ηλικίας 6 μηνών και άνω θα πρέπει να λαμβάνουν ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης με σπάνιες εξαιρέσεις.

 

Ατομα που κατ' εξαίρεση δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο Γρίπης περιλαμβάνουν:

 • Παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρά για να κολλήσουν γρίπη.
 • Άτομα με σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες στο εμβόλιο της γρίπης ή σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.

 

Ατομα που πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προτού κάνουν το εμβόλιο της γρίπης:

 • Αυτοί που είχαν σοβαρή αλλεργία στα αυγά ή οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.
 • Δείτε ειδικές παρατηρήσεις σχετικά με την αλλεργία των αυγών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργίες των αυγών και το εμβόλιο της γρίπης.
 • Είχαν σύνδρομο Guillain-Barré (GBS)
 • Δεν αισθάνονται καλά


Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα εμβόλια κατά της γρίπης δεν μπορεί να δίνονται όλα τα εμβόλια σε άτομα όλων των ηλικιών.  Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις επιλογές εμβολίων γρίπης που είναι οι καλύτερες για εσάς και την οικογένειά σας.

 

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης;

Ναι, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αναπτυσσόμενα μωρά τους.  *Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς παρακολουθείται η ασφάλεια των εμβολίων κατά της γρίπης;

Το Κέντρο για Έλεγχο ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρακολουθούν στενά την ασφάλεια των εμβολίων που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το CDC χρησιμοποιεί δύο πρωταρχικά συστήματα για την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων κατά της γρίπης:

Σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων εμβολίου (VAERS): σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που βοηθά το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να παρακολουθούν προβλήματα που προκύπτουν μετά τον εμβολιασμό.

Ασφάλεια δεδομένων για τον εμβολιασμό (Vsd):  Συνεργασία μεταξύ του Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και εννέα οργανώσεων υγειονομικής περίθαλψης που επιτρέπει συνεχή παρακολούθηση και προληπτικές έρευνες για δεδομένα που σχετίζονται με τα εμβόλια.

Ειδική παρατήρηση σχετικά με την αλλεργία των αυγών

Τα άτομα με αλλεργίες στα αυγά μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εγκεκριμένο, συνιστώμενο εμβόλιο κατά της γρίπης κατάλληλο για την ηλικία και δεν χρειάζεται πλέον να παρακολουθούνται για 30 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τα άτομα που έχουν σοβαρές αλλεργίες στα αυγά πρέπει να εμβολιάζονται σε ιατρικό περιβάλλον και να επιβλέπονται από έναν Γιατρό που είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να χειριστεί σοβαρές αλλεργικές παθήσεις.

 

 

Sources: 

US – Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD)

 

Πηγή: