ΚΟΞΑΚΙ ΛΟΙΜΩΞΗ: Ενήλικες, Αιτίες, συμπτώματα, μετάδοση, θεραπείες, πρόληψη

coxsackie-virus-blood-sample
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 17/12/2021 - 09:07

Ιογενής λοίμωξη Κοξάκι σε ενήλικες  (Coxsackie virus)

Διάφοροι εντεροϊοί, και ιδιαίτερα οι ιοί ΚΟΞΑΚΙ  προκαλούν την Νόσο  'χεριών, ποδιών και στόματος' (HFMD),  η οποία είναι μια ήπια ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως σε μικρά παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

 

ΓΕΝΙΚΑ

  • Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν με αυτούς τους ιούς αλλά να μην αναπτύξουν συμπτώματα της νόσου.
  • Οι εστίες της νόσου είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ομάδες παιδιών, όπως κέντρα παιδικής φροντίδας.
  • Δεν σχετίζεται με τον αφθώδη πυρετό που επηρεάζει τα βοοειδή, τα πρόβατα και τους χοίρους.


Σημάδια και συμπτώματα: 

Η εμφάνιση της Νόσου 'χεριών, ποδιών και στόματος' η οποία εμφανίζεται σαν συνέπεια μόλυνσης από τον ιό ΚΟΞΑΚΙ συνήθως αρχίζει με ήπιο πυρετό και ρινική καταρροή. Αυτό ακολουθείται από πονόλαιμο και με εμφάνιση από φουσκάλες και έλκη στο στόμα στα χέρια και τα πόδια. Μερικές φορές οι φουσκάλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα γόνατα, τους αγκώνες ή στην περιοχή της πάνας.

coxsackie-virus-hand-infection
 

Τα έλκη και οι φουσκάλες συνήθως διαρκούν 3-5 ημέρες.   Μερικές φορές μπορεί να συμβεί Αφυδάτωση καθώς ο πόνος από τις φουσκάλες μπορεί να εμποδίζει το άτομο να φάει σωστά και να πίνει υγρά.
 

Σε σπάνιες περιπτώσεις οι μολύνσεις από τη νόσο 'χεριών, ποδιών και στόματος' που προκαλούνται από έναν άλλον ιό, τον Enterovirus 71 συνεχίζουν να αναπτύσσουν νευρολογικές παθήσεις όπως η μηνιγγίτιδα (φλεγμονή της επένδυσης του εγκεφάλου), ή εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του ίδιου του εγκεφάλου),   ή παράλυση.
 

Θεραπεία της νόσου  "χεριών, ποδιών και στόματος"

Δεν απαιτείται ειδική θεραπεία για την ήπια Νόσο 'χεριών, ποδιών και στόματος'.   Η παρακεταμόλη μπορεί να χορηγηθεί για να ανακουφίσει τον πυρετό και την ταλαιπωρία.   Εάν ο πυρετός επιμένει ή αν ανησυχείτε για άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό.
 

Μετάδοση του ιού ΚΟΞΑΚΙ

Ο ιός εξαπλώνεται από ένα μολυσματικό άτομο μέσω της επαφής με το υγρό από τις φουσκάλες,
τις εκκρίσεις της μύτης και του λαιμού.  (όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα),  ή με τα κόπρανα.
 

Κάποιο άτομο που πάσχει από την Νόσο 'χεριών, ποδιών και στόματος' είναι πιο μολυσματικό κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας. Οι κυψέλες του δέρματος δεν είναι πλέον μολυσματικές όταν στεγνώσουν, αλλά ο ιός μπορεί να παραμείνει στα κόπρανα για αρκετές εβδομάδες μετά την ανάρρωση του ατόμου.

head-foot-mouth-disease

 

Πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό ΚΟΞΑΚΙ

Η καλύτερη προστασία έναντι της Νόσου 'χεριών, ποδιών και στόματος' (HFMD) είναι να εφαρμόζετε καλά μέτρα υγιεινής που εμποδίζουν την επαφή με μολυσματικές ουσίες από τον άρρωστο όπως τα παρακάτω:

  1. Πλένετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και στεγνώστε τα καλά πριν αγγίξετε τρόφιμα, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, όταν αγγίζετε λερωμένα ρούχα και αντικείμενα, ή όταν αλλάζετε πάνες.
  2. Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά τις ύποπτες επιφάνειες και λερωμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών.
  3. Αποφύγετε να μοιράζεστε τα κύπελλα, τα σκεύη φαγητού, τα είδη προσωπικής υγιεινής (π.χ. πετσέτες, οδοντόβουρτσες) και ρούχα (ειδικά παπούτσια και κάλτσες).
  4. Διδάξτε τα παιδιά σχετικά με τον σωστό τρόπο/εθιμοτυπία όταν βήχουμε και όταν φταρνιζόμαστε:  Βήχουμε και φταρνιζόμαστε στον αγκώνα (και όχι στα χέρια)  ή τα καλύπτουμε με χαρτομάντιλο.  Πετάμε τα χρησιμοποιημένα χαρτιά στο δοχείο αμέσως μετά τη χρήση, και στη συνέχεια πλένουμε τα χέρια.
  5. Αφήστε τις φουσκάλες στο δέρμα να στεγνώσουν φυσικά. Οι φουσκάλες δεν πρέπει να ανοίγονται σκόπιμα επειδή το υγρό μέσα στις φουσκάλες είναι μολυσματικό.
  6. Τα παιδιά και το προσωπικό που πάσχουν από την νόσο πρέπει να αποκλειστούν από το σχολείο και τις εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας μέχρι να στεγνώσουν όλες οι φουσκάλες.

 

Έκβαση της υγείας μετά από Λοίμωξη ΚΟΞΑΚΙ

Η Νόσος 'χεριών, ποδιών και στόματος' (HFMD) που προκαλείται από τον ιό ΚΟΞΑΚΙ είναι μια ιογενής ασθένεια κοινή στα παιδιά, αλλα μπορεί να μεταδοθεί επίσης και σε ενήλικες. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και μικρές βλάβες όπως φουσκάλες  στο εσωτερικό του στόματος, στις παλάμες των χεριών, στα πέλματα των ποδιών και στην περιοχή της πάνας.
 

Εγκυες γυναικες και η μόλυνση από ΚΟΞΑΚΙ

Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η Νόσος 'χεριών, ποδιών και στόματος' (HFMD) προκαλεί οποιαδήποτε προβλήματα με την εγκυμοσύνη ή το αγέννητο μωρό.  Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να περάσουν τον ιό στο μωρό εάν έχουν μολυνθεί λίγο πριν από την γέννα ή έχουν τα συμπτώματα της νόσου κατά την γέννα.  Τα νεογνά που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί σπάνια, να αναπτύξουν σοβαρή, αλλά μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια.

 

Courtesy:  The State of Queensland (Public Health Website)

 

Links:

Fatal Coxsackievirus A-16 Pneumonitis in Adult