Σταφυλόκοκκος: Πληροφορίες

Staphylococcus aureus (MRSA)
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 15/02/2019 - 21:26

Ο Σταφυλόκοκκος (MRSA) που είναι ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (Staphylococcus aureus) ή χρυσίζων Σταφυλόκοκκος, είναι ένας τύπος σταφυλοκοκκικών βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε αρκετά αντιβιοτικά.

Στην ευρύτερη κοινότητα, ο Σταφυλόκοκκος (MRSA) προκαλεί συχνά δερματικές λοιμώξεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων), όπως και άλλα θέματα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι λοιμώξεις από Σταφυλόκοκκο (MRSA) μπορεί να γίνουν σοβαρές και να προκαλέσουν σήψη - μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε σοβαρές λοιμώξεις στο σώμα.

Σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, όπως ένα νοσοκομείο, ο Σταφυλόκοκκος (MRSA) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως λοιμώξεις του αίματος, πνευμονία και λοιμώξεις από τη χειρουργική επέμβαση.

 

 

Ποιος κινδυνεύει και πώς διαδίδεται ο Σταφυλόκοκκος (MRSA);

Ο καθένας μπορεί να πάρει τον Σταφυλόκοκκο (MRSA) στο σώμα του από επαφή με μολυσμένη πληγή ή με την κοινή χρήση προσωπικών ειδών, όπως πετσέτες ή ξυράφια, που έχουν αγγίξει μολυσμένο δέρμα. Ο κίνδυνος μόλυνσης από MRSA μπορεί να αυξηθεί όταν ένα άτομο βρίσκεται σε δραστηριότητες ή χώρους που περιλαμβάνουν συνωστισμό, επαφή δέρματος με δέρμα και κοινόχρηστο εξοπλισμό ή προμήθειες. Οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, των παιδιών και των μαθητών, του στρατιωτικού προσωπικού στο στρατόπεδο, και εκείνων που έλαβαν πρόσφατα ιατρική περίθαλψη βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.

Πόσο συχνός είναι ο Σταφυλόκοκκος (MRSA);

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους φέρουν κάποιον σταφυλόκοκκο στη μύτη τους, συνήθως χωρίς καμιά ασθένεια. Δύο στους 100 ανθρώπους φέρουν τον Χρυσίζων Σταφυλόκοκκο (MRSA). Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν τον συνολικό αριθμό των ατόμων που νοσούν από λοιμώξεις του δέρματος από Σταφυλόκοκκο (MRSA) στον γενικό πληθυσμό.

 

Μπορώ να αποτρέψω τον Σταφυλόκοκκο (MRSA); Πως?

Υπάρχουν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από Χρυσίζων Σταφυλόκοκκο (MRSA):

 • Διατηρήστε καλή υγιεινή των χεριών και του σώματος. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά και καθαρίστε το σώμα σας τακτικά, ειδικά μετά από άσκηση.
 • Κρατήστε τα κοψίματα, και τα τραύματα καθαρά και καλυμμένα μέχρι να επουλωθούν.
 • Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες και ξυράφια.
 • Φροντίστε νωρίς αν νομίζετε ότι μπορεί να πάθατε λοίμωξη.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από Σταφυλόκοκκο (MRSA);

Μερικές φορές, τα άτομα με μολύνσεις δέρματος από Σταφυλόκοκκο (MRSA) πιστεύουν πρώτα ότι έχουν δάγκωμα αράχνης. Εντούτοις, αν δεν παρατηρηθεί πραγματικά μια αράχνη, ο ερεθισμός πιθανότατα δεν είναι από δάγκωμα αράχνης. Οι περισσότερες λοιμώξεις του δέρματος Staph, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσίζων Σταφυλόκοκκου (MRSA), εμφανίζονται ως χτύπημα ή μολυσμένη περιοχή στο δέρμα που μπορεί να είναι:

 • Δέρμα κόκκινο
 • Δέρμα πρησμένο
 • Δέρμα επώδυνο
 • Δέρμα ζεστό στην αφή
 • Δέρμα με πύον ή άλλες εκκρίσεις
 • Κατάσταση που συνοδεύεται από πυρετό

 

Φωτογραφίες για λοιμώξεις από Σταφυλόκοκκο (MRSA);

 

MRSA1
Photo  MRSA 1

 

MRSA2
Photo  MRSA 2

 

 

MRSA3
Photo  MRSA 3

 

 

MRSA4
Photo   MRSA 4

 

Τι πρέπει να κάνω άν δω τα συμπτώματα λοίμωξης από Σταφυλόκοκκο (MRSA);

Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας αισθανθείτε αυτά τα σημεία και συμπτώματα, καλύψτε την περιοχή με έναν επίδεσμο, πλύνετε τα χέρια σας και επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα της λοίμωξης του δέρματος από Σταφυλόκοκκο (MRSA) συνοδεύονται από πυρετό.

 

Τι πρέπει να κάνω εάν νομίζω ότι έχω μολυνθεί από Σταφυλόκοκκο (MRSA);

 • Δεν μπορείτε να πείτε απλά κοιτάζοντας το δέρμα εάν είναι λοίμωξη από Σταφυλόκοκκο (συμπεριλαμβανομένου του MRSA).
 • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε την λοίμωξη. Η εύρεση των λοιμώξεων νωρίς και η φροντίδα καθιστούν λιγότερο πιθανό ότι η λοίμωξη θα γίνει σοβαρή.
 • Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την λοίμωξη μόνοι σας ξύνοντας ή ανοίγοντας την πληγή.
 • Καλύψτε τις πιθανές περιοχές της λοίμωξης με καθαρούς, ξηρούς επιδέσμους έως ότου μπορείτε να το δείτε τον γιατρό σας.

 

Πώς να αποτρέψετε τη διάδοση του Σταφυλόκοκκου (MRSA);

 • Καλύψτε τις πληγές σας. Κρατήστε τα τραύματα καλυμμένα με καθαρούς, ξηρούς επιδέσμους μέχρι να επουλωθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για την σωστή φροντίδα της πληγής. Το πύον από τα μολυσμένα τραύματα μπορεί να περιέχει Χρυσίζων Σταφυλόκοκκο (MRSA), και συνεπώς κρατώντας την περιοχή της λοίμωξης καλυμμένη αποτρέπει την εξάπλωση σε άλλους. Γάζες και επίδεσμοι μπορούν να πεταχτούν με τα κανονικά απορρίμματα. Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την λοίμωξη μόνοι σας ξύνοντας ή ανοίγοντας την πληγή.
 • Καθαρίστε τα χέρια σας συχνά. Εσείς, η οικογένειά σας και άλλοι σε στενή επαφή πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιείτε αλκοολούχα διαλύματα, ειδικά μετά την αλλαγή του επιδέσμου ή την επαφή με το μολυσμένο τραύμα.
 • Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα. Τα προσωπικά αντικείμενα περιλαμβάνουν πετσέτες, ξυράφια και ρούχα, συμπεριλαμβανομένων των στολών.
 • Πλύνετε τα χρησιμοποιημένα σεντόνια, τις πετσέτες και τα ρούχα με νερό και απορρυπαντικό ρούχων. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνωτήριο για να τα στεγνώσετε εντελώς.
 • Πλύνετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή στην ετικέτα. Καθαρίστε τα χέρια σας αν έχετε αγγίξει τα βρώμικα ρούχα

 

 

 

 

 

Courtecy: US – Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Πηγή: