ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: Mετάδοση

West Nile Virus
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 04/10/2018 - 09:01

     
Ο << ιός του Δυτικού Νείλου >> είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Η κατάσταση κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.
 

Αιτίες διασποράς για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου διαδίδεται όταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια δαγκώνει ένα άτομο.

Τα κουνούπια φέρουν τις υψηλότερες ποσότητες του ιού στις αρχές του φθινοπώρου, και για αυτό περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την ασθένεια στα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα κουνούπια πεθαίνουν, υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις της νόσου.

Αν και πολλοί άνθρωποι δαγκώνονται από τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κάν ότι έχουν μολυνθεί.

 

West Nile Virus Lifecycle
Courtecy: US Center for Disease Control


 

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μιας πιο σοβαρής μορφής του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν:

 • Συνθήκες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το HIV / AIDS, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και η πρόσφατη χημειοθεραπεία
 • Μεγάλη ή πολύ νεαρή ηλικία
 • Εγκυμοσύνη
   

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μεταγγίσεων αίματος και μεταμοσχεύσεων οργάνων. Είναι πιθανό μια μολυσμένη μητέρα να διαχέει τον ιό στο παιδί της μέσω του μητρικού γάλακτος.

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τους παρακάτω τρόπους

Ο ιός του Δυτικού Νείλου συνηθέστερα μεταδίδεται στους ανθρώπους από το δάγκωμα ενός μολυσμένου κουνουπιού.   Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρώνε μολυσμένα πτηνά.  Τα μολυσμένα κουνούπια εξαπλώνουν στη συνέχεια τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και άλλα ζώα δαγκώνοντάς τα.


Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εξαπλωθεί μέσω:

 • Εκθεσης σε εργαστηριακό περιβάλλον
 • Μετάγγισης αίματος και δωρεά οργάνων
 • Από την μητέρα στο μωρό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας,  ή του θηλασμού

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ΔΕΝ μεταδίδεται

 • Μέσω του βήχα, του φτέρνισμα ή της επαφής
 • Αγγίγοντας ζωντανά ζώα
 • Από το χειρισμό ζωντανών ή νεκρών μολυσμένων πτηνών. Αποφύγετε την επαφή με τα χέρια όταν χειρίζεστε οποιοδήποτε νεκρό ζώο. Εάν απορρίπτετε ένα νεκρό πουλί, χρησιμοποιήστε γάντια ή διπλές πλαστικές σακούλες για να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο απορριμμάτων.
 • Με την κατανάλωση μολυσμένων πτηνών ή ζώων. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για το πλήρες μαγείρεμα του κρέατος είτε από πτηνά είτε από θηλαστικά.

 

 

Courtecy:  https://www.cdc.gov

 

Πηγή: