Δηλητηριώδης Κισσός, δρυς, σουμάκ

poison ivy
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 27/01/2017 - 08:45

Περίληψη

Αν ξοδεύετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν πιθανότητες να έχετε μολυνθεί από δηλητηριώδης κισσούς, δρύινα δηλητήρια ή σουσάμι σε κάποιο σημείο.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στους λιπαρούς χυμούς των φυτών. Οι χυμοί είναι στη ρίζα, στους μίσχους, τα φύλλα και τους καρπούς των φυτών αυτών. 
 
Αν οι χυμοί των φυτών έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας, προκαλούν φουσκάλες και δερματικό εξάνθημα.  Το εξάνθημα μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό, ανάλογα με το πόσο σφριγηλό είναι το δέρμα σας και το πόσο ευαίσθητο είναι στο σημείο αυτό.  Προβλήματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν αν τα φυτά καίγονται.  Η επικάλυψη από αναθυμιάσεις του καμένου χυμού μπορεί να πάει στα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και το αναπνευστικό σύστημα.

Θεραπείες

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί το εξάνθημα είναι να μάθουμε πως μοιάζουν τα επικίνδυνα φυτά και να μείνετε μακριά τους. 
 
Αν έρθετε σε επαφή με τα φυτά, πλύνετε το δέρμα και τα ρούχα σας αμέσως. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.   Για σοβαρά εξανθήματα, δείτε το γιατρό σας.

Πηγή:

National Library of Medicine