Καρκίνος Προστάτη - προσυμπτωματικός έλεγχος

PSA
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:38

Περίληψη

Ο προστάτης είναι ο αδένας κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα που παράγει υγρό για το σπέρμα.
 
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου ψάχνει για τον καρκίνο πριν ακόμη υπάρχουν οποιαδήποτε συμπτώματα. Ο καρκίνος αν βρεθεί νωρίς, μπορεί να θεραπευτεί πιο εύκολα.
 

Εξετάσεις

Δεν υπάρχει τυποποιημένη εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές μελετούν διάφορες εξετάσεις για να βρουν εκείνες με τους λιγότερες κινδύνους και τα περισσότερα οφέλη.
 
Μια εξέταση είναι η δακτυλική εξέταση (DRE). Ο γιατρός ή η νοσοκόμα εισάγει ένα λιπαντικό μαζί με τα δάχτυλα στον πρωκτό σας για να εξετάσει τον προστάτη για εξογκώματα ή οτιδήποτε ασυνήθιστο.
 
Μια άλλη εξέταση είναι το ειδικό αντιγόνο (PSA) του προστάτη, που εξετάζεται στο αίμα.  Το επίπεδο του PSA σας μπορεί να είναι υψηλό, αν έχετε καρκίνο του προστάτη.  Μπορεί επίσης να είναι υψηλό, αν έχετε έναν διευρυμένο προστάτη (ΚΥΠ) ή άλλα προβλήματα του προστάτη.
 
Αν τα αποτελέσματα του ελέγχου σας δεν είναι φυσιολογικά, τότε ο γιατρός σας μπορεί να κάνει περισσότερες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή βιοψία.

Ρίσκα των εξετάσεων

Ο  προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου προστάτη έχει τα εξής ρίσκα:
  • Η απλή διάγνωση του καρκίνου του προστάτη δεν μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας ή να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
  • Τα αποτελέσματα μπορεί μερικές φορές να είναι λάθος.
  • Οι μετέπειτα εξετάσεις, όπως μια βιοψία, μπορεί να έχουν επιπλοκές.
 
Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εξετάσεων ελέγχου, και αν θα πρέπει να τις κάνετε.

Πηγή:

National Library of Medicine