Περίληψη
Ο κερατοειδής και ο φακός του ματιού σας βοηθά να εστιάσετε. Διαθλαστικά λάθη είναι προβλήματα όρασης που συμβαίνουν όταν το σχήμα του ματιού σας εμποδίζει από το να εστιάζετε καλά.
Αιτίες των σφαλμάτων διάθλασης
Η αιτία θα μπορούσε να είναι το μήκος του βολβού του ματιού (μεγαλύτερος ή μικρότερος), αλλαγές στο σχήμα του κερατοειδούς, ή γήρανση του φακού.
Τέσσερα κοινά διαθλαστικά σφάλματα είναι:
- Μυωπία - καθαρή όραση από κοντά, αλλά θολή στο βάθος
- Υπερμετρωπία - καθαρή όραση σε απόσταση, αλλά θολή από κοντά
- Πρεσβυωπία - αδυναμία να εστιάσει κοντά, ως αποτέλεσμα της γήρανσης
- Αστιγματισμός - προβλήματα εστίασης που προκαλούνται από τον κερατοειδή
Συμπτώματα διαθλαστικών προβλημάτων
Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η θολή όραση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διπλή όραση, θολότητα, λάμψη ή φωτοστέφανα γύρω από τα φωτεινά φώτα, αλληθώρισμα, πονοκέφαλο, ή την καταπόνηση των ματιών.
Θεραπείες και αντιμετώπιση
Τα Γυαλιά ή οι φακοί επαφής μπορεί συνήθως να διορθώσουν τα διαθλαστικά σφάλματα.
Χειρουργική επέμβαση ματιών λέιζερ μπορεί επίσης να είναι μια καλή εναλλακτική δυνατότητα.
==================================================================================
Τα Δεδομένα για τα Διαθλαστικά Σφάλματα
Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τα διαθλαστικά σφάλματα. Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων
Τι είναι τα διαθλαστικά σφάλματα;
Τα διαθλαστικά σφάλματα εμφανίζονται όταν το σχήμα του ματιού εμποδίζει το φως να επικεντρώνεται άμεσα στον αμφιβληστροειδή. Το μήκος του βολβού (μεγαλύτερο ή μικρότερο), οι αλλαγές στο σχήμα του κερατοειδούς ή η γήρανση του φακού μπορεί να προκαλέσουν διαθλαστικά σφάλματα.
Τι είναι η διάθλαση;
Η διάθλαση είναι η κάμψη του φωτός καθώς περνάει από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Η όραση υπάρχει όταν οι ακτίνες φωτός κάμπτονται (διαθλούνται) καθώς περνούν μέσα από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό. Στη συνέχεια, το φως εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει τις ακτίνες φωτός σε μηνύματα που στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα στις εικόνες που βλέπουμε.
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα διαθλαστικά σφάλματα
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι διαθλαστικών σφαλμάτων;
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι διαθλαστικών σφαλμάτων είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία και ο αστιγματισμός.
Μυωπία
(πρόβλημα με την μακρινή όραση) είναι μια κατάσταση όπου τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά εμφανίζονται με σαφήνεια, ενώ τα αντικείμενα μακριά φαίνονται θολά. Με την μυωπία, το φως έρχεται να εστιαστεί μπροστά από τον αμφιβληστροειδή αντί επάνω στον αμφιβληστροειδή.
Υπερμετρωπία
(πρόβλημα με την κοντινή όραση) είναι ένας κοινός τύπος διαθλαστικού σφάλματος όπου τα μακρινά αντικείμενα μπορούν να φαίνονται σαφέστερα από αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βιώνουν την υπερμετρωπία διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρήσουν προβλήματα με την όρασή τους, ειδικά όταν είναι νέοι. Για άτομα με σημαντική υπερμετρωπία, η όραση μπορεί να είναι θολή για αντικείμενα σε οποιαδήποτε απόσταση, κοντά ή μακριά.
Αστιγματισμός
είναι μια κατάσταση στην οποία το μάτι δεν εστιάζει το φως ομοιόμορφα στον αμφιβληστροειδή , τον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θόρυβο και έκταση των εικόνων.
Πρεσβυωπία
είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την ηλικία, κατά την οποία η ικανότητα να εστιάζει το μάτι κοντινά σε κάτι γίνεται πιο δύσκολη. Καθώς το μάτι ωριμάζει, ο φακός δεν μπορεί πλέον να αλλάξει αρκετά ώστε να επιτρέπει στο μάτι να εστιάζει σαφώς τα κοντινά αντικείμενα.
Παράγοντες κινδύνου για Διαθλαστικά Σφάλματα
Ποιοί είναι περισσότερο σε κίνδυνο για διαθλαστικά σφάλματα;
Η πρεσβυωπία επηρεάζει τους περισσότερους ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών. Άλλα διαθλαστικά σφάλματα μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Τα άτομα που έχουν γονείς με ορισμένα διαθλαστικά σφάλματα ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα διαθλαστικά σφάλματα.
Συμπτώματα και ανίχνευση Διαθλαστικών Σφαλμάτων
Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα των διαθλαστικών σφαλμάτων;
Η θολή όραση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα των διαθλαστικών σφαλμάτων. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Διπλή όραση
- Ασάφεια
- Φωτιές ή αλογάκια γύρω από τα έντονα φώτα
- Πλωτήρες
- Πονοκέφαλοι
- Καταπόνηση των ματιών
Πώς διαγιγνώσκονται διαθλαστικά σφάλματα;
Ένας επαγγελματίας του ματιού μπορεί να διαγνώσει διαθλαστικά σφάλματα κατά τη διάρκεια μιας διεξοδικής διερευνημένης οφθαλμολογικής εξέτασης. Τα άτομα με διαθλαστικό σφάλμα επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους με παράπονα από οπτική ενόχληση ή θολή όραση. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι δεν βλέπουν όσο πιο καθαρά θα μπορούσαν.
Θεραπείες Διαθλαστικών Σφαλμάτων Ορασης
Πώς αντιμετωπίζονται τα διαθλαστικά σφάλματα;
Τα διαθλαστικά σφάλματα μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση.
Τα γυαλιά οράσεως
είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για τη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κατάλληλους φακούς για να διορθώσει το διαθλαστικό λάθος σας και να σας δώσει τη βέλτιστη όραση.
Οι φακοί επαφής
λειτουργούν υποκαθιστώντας την πρώτη επιφάνεια διάθλασης για την είσοδο φωτός στο μάτι, προκαλώντας πιο ακριβή διάθλαση ή εστίαση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φακοί επαφής παρέχουν σαφέστερη όραση, ευρύτερο οπτικό πεδίο και μεγαλύτερη άνεση. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή αν είναι τοποθετημένη και χρησιμοποιείται σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας και να καθαρίζετε τους φακούς σας σύμφωνα με τις οδηγίες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
Εάν έχετε κάποιες οφθαλμικές καταστάσεις, ίσως δεν μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής. Συζητήστε αυτό με τον γιατρό σας.
Η Διαθλαστική Χειρουργική
στοχεύει στη μόνιμη αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς. Αυτή η αλλαγή στο σχήμα των ματιών αποκαθιστά τη δύναμη εστίασης του ματιού, επιτρέποντας στις ακτίνες φωτός να εστιάσουν ακριβώς στον αμφιβληστροειδή για βελτιωμένη όραση. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαθλαστικών χειρουργείων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για εσάς.
"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"
Πηγή: