
Σχετικά
Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες για τον Αστιγματισμό. Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Τα δεδομένα του Αστιγματισμού
Ο Ορισμός του Αστιγματισμού
Τι είναι ο αστιγματισμός;
Ο αστιγματισμός είναι ένας κοινός τύπος διαθλαστικού σφάλματος. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μάτι δεν εστιάζει το φως ομοιόμορφα στον αμφιβληστροειδή, στον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του ματιού.
Τι είναι η διάθλαση;
Η διάθλαση είναι η κάμψη του φωτός καθώς περνάει από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Η όραση υπάρχει όταν οι ακτίνες φωτός κάμπτονται (διαθλούνται) καθώς περνούν μέσα από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό. Το φως εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει τις ακτίνες φωτός σε μηνύματα που στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα στις εικόνες που βλέπουμε.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Πώς εμφανίζεται ο αστιγματισμός;
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν το φως κάμπτεται διαφορετικά ανάλογα με το πού φθάνει στον κερατοειδή χιτώνα και περνάει από το βολβό του ματιού. Ο κερατοειδής ενός κανονικού ματιού είναι καμπυλωτός σαν μπάλα, με τον ίδιο βαθμό στρογγυλότητας σε όλες τις περιοχές. Ένα μάτι με αστιγματισμό έχει έναν κερατοειδή που είναι καμπύλος περισσότερο σαν ένα αυγό, με ορισμένες περιοχές που είναι πιο απότομες ή πιο στρογγυλεμένες από άλλες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θόρυβο και έκταση των εικόνων.
Ποιος κινδυνεύει για αστιγματισμό;
Ο αστιγματισμός μπορεί να επηρεάσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Μερικοί ασθενείς με ελαφρύ αστιγματισμό δεν θα παρατηρήσουν μεγάλη αλλαγή στην όρασή τους. Είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις ματιών σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ανιχνεύσετε οποιοδήποτε αστιγματισμό νωρίς για τα παιδιά.
Συμπτώματα και ανίχνευση
Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του αστιγματισμού;
Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πονοκεφάλους
- Καταπόνηση των ματιών
- Αλληθωρισμό
- Παραμορφωμένη ή θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις
- Δυσκολία οδήγησης τη νύχτα
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής και εξακολουθείτε να έχετε αυτά τα θέματα, ίσως χρειαστείτε μια νέα συνταγή.
Πώς γίνεται διάγνωση του αστιγματισμού;
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης εξετάσεως βυθοσκόπησης με διεσταλμένους οφθαλμούς. Η συνειδητοποίηση των αλλαγών στην όρασή σας είναι σημαντική, και βοηθάει στην ανίχνευση οποιωνδήποτε κοινών προβλημάτων όρασης. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρασή σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για μια εμπεριστατωμένη οφθαλμική εξέταση.
Μπορεί να έχετε αστιγματισμό και να μην το γνωρίζετε;
Είναι δυνατό να έχετε ήπιο αστιγματισμό και να μην το γνωρίζετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, που δεν γνωρίζουν ότι η όρασή τους είναι διαφορετική από το φυσιολογικό. Μερικοί ενήλικες μπορεί επίσης να έχουν ήπιο αστιγματισμό χωρίς συμπτώματα. Είναι σημαντικό να κάνετε εκτεταμένες εξετάσεις οφθαλμών για να βεβαιωθείτε ότι βλέπετε το καλύτερο.
Θεραπεία
Πώς διορθώνεται ο αστιγματισμός;
Ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση. Ο τρόπος ζωής που κάνετε επηρεάζει και τον τρόπο αντιμετώπισης του αστιγματισμού.
Τα γυαλιά είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να διορθώσετε τον αστιγματισμό. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει κατάλληλους φακούς για να σας βοηθήσει να δείτε όσο το δυνατόν πιο καθαρά.
Οι φακοί επαφής λειτουργούν σαν την πρώτη επιφάνεια διάθλασης για την είσοδο φωτός στο μάτι, προκαλώντας πιο ακριβή διάθλαση ή εστίαση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φακοί επαφής παρέχουν σαφέστερη όραση, ευρύτερο οπτικό πεδίο και μεγαλύτερη άνεση. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή αν είναι τοποθετημένοι σωστά και χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, οι φακοί επαφής δεν είναι σωστοί για όλους. Συζητήστε αυτό με τον γιατρό σας.
Η Διαθλαστική Χειρουργική στοχεύει στη μόνιμη αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς. Αυτή η αλλαγή στο σχήμα των ματιών αποκαθιστά τη δύναμη εστίασης του ματιού, επιτρέποντας στις ακτίνες φωτός να εστιάσουν ακριβώς στον αμφιβληστροειδή για βελτιωμένη όραση. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαθλαστικών χειρουργείων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για εσάς.
"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"
Πηγή: