
Σχετικά
Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες για την Υπερμετρωπία. Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Τα δεδομένα της Υπερμετρωπίας
Ο Ορισμός της Υπερμετρωπίας
Τι είναι η υπερμετρωπία;
Η υπερμετρωπία, είναι ένας κοινός τύπος διαθλαστικού σφάλματος, όπου τα μακρινά αντικείμενα μπορούν να φαίνονται σαφέστερα από αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Ωστόσο, οι άνθρωποι βιώνουν την υπερμετρωπία διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρήσουν προβλήματα με την όρασή τους, ειδικά όταν είναι νέοι. Για άτομα με σημαντική υπερμετρωπία, η όραση μπορεί να είναι θολή για αντικείμενα σε οποιαδήποτε απόσταση, κοντά ή μακριά.
Τι είναι η διάθλαση;
Η διάθλαση είναι η κάμψη του φωτός καθώς περνάει από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Η όραση υπάρχει όταν οι ακτίνες φωτός κάμπτονται (διαθλούνται) καθώς περνούν μέσα από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό. Το φως εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει τις ακτίνες φωτός σε μηνύματα που στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα στις εικόνες που βλέπουμε.
Τι είναι τα διαθλαστικά σφάλματα;
Στα διαθλαστικά σφάλματα, το σχήμα του ματιού εμποδίζει το φως να εστιάζει στον αμφιβληστροειδή. Το μήκος του βολβού (μεγαλύτερο ή μικρότερο), οι αλλαγές στο σχήμα του κερατοειδούς ή η γήρανση του φακού μπορεί να προκαλέσουν διαθλαστικά σφάλματα.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Πώς αναπτύσσεται η υπερμετρωπία;
Η υπερμετρωπία αναπτύσσεται σε μάτια που εστιάζουν τις εικόνες πίσω από τον αμφιβληστροειδή αντί επάνω στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση. Αυτό συμβαίνει όταν το μάτι είναι πολύ μικρό, γεγονός που εμποδίζει το εισερχόμενο φως να εστιάζει άμεσα στον αμφιβληστροειδή. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα μη φυσιολογικό σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού.
Ποια άτομα είναι σε κίνδυνο για υπερμετρωπία;
Η υπερμετρωπία μπορεί να επηρεάσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, και επηρεάζει περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των ανθρώπων. Τα άτομα των οποίων οι γονείς έχουν υπερμετρωπία είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν την ίδια κατάσταση.
Συμπτώματα και Ανίχνευση
Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα της υπερμετρωπίας;
Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς η κατάσταση αυτή επηρεάζει εσάς.
Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της υπερμετρωπίας περιλαμβάνουν:
- Πονοκεφάλους
- Καταπόνηση των ματιών
- Αλληθωρισμός
- Θολή όραση, ειδικά για κοντινά αντικείμενα
Πώς γίνεται διάγνωση της υπερμετρωπίας;
Ένας γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση της υπερμετρωπίας και άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων κατά τη διάρκεια μιας διεξοδικής οφθαλμικής εξέτασης. Οι άνθρωποι με αυτή την πάθηση συχνά επισκέπτονται τον γιατρό με παράπονα για οπτική δυσφορία ή θολή όραση.
Θεραπεία
Πώς διορθώνεται η υπερμετρωπία;
Η υπερμετρωπία μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση.
Τα γυαλιά είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να διορθώσετε την υπερμετρωπία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φακούς που θα σας βοηθήσουν να διορθώσετε το πρόβλημα και να σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα.
Οι φακοί επαφής λειτουργούν υποκαθιστώντας την πρώτη επιφάνεια διάθλασης για την είσοδο φωτός στο μάτι, προκαλώντας πιο ακριβή διάθλαση ή εστίαση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φακοί επαφής παρέχουν σαφέστερη όραση, ευρύτερο οπτικό πεδίο και μεγαλύτερη άνεση. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή αν είναι τοποθετημένοι και χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, οι φακοί επαφής δεν είναι σωστοί για όλους. Συζητήστε αυτό με τον γιατρό σας.
Η Διαθλαστική Χειρουργική στοχεύει στη μόνιμη αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς που θα βελτιώσει τη διαθλαστική όραση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την εξάρτηση από τη χρήση γυαλιών οράσεως και φακών επαφής. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαθλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων και οι χειρουργικές επιλογές θα πρέπει να συζητηθούν με τον γιατρό σας.
"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"
Πηγή: