Διόρθωση Πρεσβυωπίας

presbyopia
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 15/05/2017 - 23:09

 

Τα δεδομένα της Πρεσβυωπίας

Ορισμός της Πρεσβυωπίας

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Πρεσβυωπία είναι ένας κοινός τύπος διαταραχής της όρασης που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνετε.  Συχνά αναφέρεται ως η κατάσταση γήρανσης των ματιών.  Η πρεσβυωπία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία να εστιάσει κοντά, ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τη διάθλαση στο μάτι.

A color illustration of presbyopia highlighting the cornea, pupil and lens, and the way an image focuses behind the retina.

Μπορώ να έχω πρεσβυωπία και άλλο τύπο διαθλαστικού σφάλματος ταυτόχρονα;

Ναί.  Είναι κοινή η ύπαρξη πρεσβυωπίας και άλλου τύπου διαθλαστικού σφάλματος ταυτόχρονα.   Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τύποι διαθλαστικών σφαλμάτων:  Μυωπία , Υπερμετρωπία, και Αστιγματισμός.

Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα τύπο διαθλαστικού σφάλματος στο ένα μάτι και ένα διαφορετικό τύπο διαθλαστικού σφάλματος στο άλλο.


Τι είναι η διάθλαση;

Διάθλαση είναι η κάμψη του φωτός καθώς περνάει από το ένα αντικείμενο στο άλλο.  Η όραση υπάρχει όταν οι ακτίνες φωτός κάμπτονται (διαθλούνται) από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό.   Στη συνέχεια, το φως εστιάζεται απευθείας στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι ένας ευαίσθητος στο φως ιστός στο πίσω μέρος του ματιού.  Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει τις ακτίνες φωτός σε μηνύματα που στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.  Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα στις εικόνες που βλέπουμε.

 

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Πώς εμφανίζεται η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία συμβαίνει φυσικά στους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν. Το μάτι δεν είναι σε θέση να επικεντρώσει το φως απευθείας στον αμφιβληστροειδή λόγω της σκλήρυνσης του φυσικού φακού.   Η γήρανση επηρεάζει επίσης τις μυϊκές ίνες γύρω από τον φακό, καθιστώντας  δυσκολότερο για το μάτι να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα.  Ο αναποτελεσματικός φακός προκαλεί την εστίαση του φωτός πίσω από τον αμφιβληστροειδή,  προκαλώντας κακή όραση για αντικείμενα που είναι κοντά.

Όταν είστε νεότεροι, ο φακός του ματιού είναι μαλακός και εύκαμπτος, επιτρέποντας στους μικροσκοπικούς μύες του ματιού να αναμορφώνουν εύκολα τον φακό για να εστιάσουν σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει πρεσβυωπία;

Οποιοσδήποτε άνω των 35 ετών κινδυνεύει να αναπτύξει πρεσβυωπία.  Όλοι βιώνουν κάποια απώλεια ενέργειας όταν εστιάζουν σε κοντινά αντικείμενα καθώς μεγαλώνουν,  αλλά μερικοί άνθρωποι θα το παρατηρήσουν περισσότερο από κάποιους άλλους.

 

Συμπτώματα και ανίχνευση

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας;

Μερικά από τα σημεία και τα συμπτώματα της μυωπίας περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ανάγνωση μικρών κειμένων
  • Ανάγκη να κρατάμε το υλικό ανάγνωσης μακρύτερα από την απόσταση του βραχίονα
  • Προβλήματα στο να δούμε  αντικείμενα που βρίσκονται κοντά μας
  • Πονοκεφάλους
  • Καταπόνηση των ματιών

Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ίσως θελήσετε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για μια περιεκτική εξέταση των οφθαλμών.  Εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής και εξακολουθείτε να έχετε αυτά τα θέματα, ίσως χρειαστείτε μια νέα συνταγή.

Πώς γίνεται διάγνωση της πρεσβυωπίας;

Η πρεσβυωπία μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης εξετάσεως διεσταλμένων  οφθαλμών. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρασή σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.  Οι εξετάσεις συνιστώνται συχνότερα μετά την ηλικία των 40 ετών για να ελέγξουν τις συνθήκες που σχετίζονται με την ηλικία.

 

Θεραπεία

Πώς διορθώνεται η πρεσβυωπία;

Τα γυαλιά είναι τα απλούστερα και ασφαλέστερα μέσα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Τα γυαλιά για πρεσβυωπία έχουν υψηλότερη δύναμη εστίασης στο κάτω μέρος του φακού. Αυτό σας επιτρέπει να διαβάσετε στο κατώτερο τμήμα του φακού και να δείτε σωστά σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω του άνω τμήματος του φακού.  Είναι επίσης δυνατή η αγορά γυαλιών ανάγνωσης.   Αυτοί οι τύποι γυαλιών δεν απαιτούν συνταγή και μπορούν να βοηθήσουν στην όραση για ανάγνωση.

 

 

"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"

Πηγή: