Διόρθωση Μυωπίας

Myopia
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 15/05/2017 - 23:08

Τα δεδομένα της Μυωπίας

 

Ορισμός της Μυωπίας

 

Normal Myopia.Myopia.

Τι είναι μυωπία;

Η μυωπία, επίσης γνωστή ως πρόβλημα μακρινής όρασης,  είναι ένας κοινός τύπος διαθλαστικού σφάλματος, όπου τα κοντινά αντικείμενα εμφανίζονται καθαρά, αλλά τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Όταν κοιτάζετε ένα αντικείμενο, οι ακτίνες φωτός αντανακλούν σε αυτό το αντικείμενο και αφού περνούν μέσα από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό του ματιού, λυγίζουν (ή διαθλούν) το φως και συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού.   Εάν έχετε τέλεια όραση, οι ακτίνες εστιάζουν άμεσα στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς.   Αλλά σε ένα μυωπικό μάτι,  το μάτι είναι συνήθως πολύ μακρύ από μπροστά προς τα πίσω.  Αυτό προκαλεί την εστίαση των φωτεινών ακτίνων να γίνεται σε ένα σημείο μπροστά του αμφιβληστροειδή, και όχι απευθείας στην επιφάνεια του.   Αυτό κάνει τα μακρινά αντικείμενα θολά.

Η μυωπία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός κερατοειδούς που είναι πολύ καμπύλος για το μήκος του βολβού του ματιού ή για έναν φακό που είναι πολύ παχύς.   Για μερικούς ανθρώπους, η μυωπία μπορεί να προκληθεί από ένα συνδυασμό προβλημάτων στον κερατοειδή,  τον φακό  και το μήκος του βολβού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυωπίας;

Εάν έχετε μυωπία, έχετε πρόβλημα να δείτε τα πράγματα μακριά,  αλλά μπορείτε να δείτε τα κοντινά πράγματα καθαρά.   Για αυτό η μυωπία θεωρείται πρόβλημα μακρινής όρασης.

Εάν μπορείτε να δείτε αρκετά καλά για να διαβάσετε τι υπάρχει στο φορητό υπολογιστή σας ή σε ένα βιβλίο, αλλά παλεύετε για να δείτε τι υπάρχει στην τηλεόραση ή σε μια οθόνη ταινιών, μπορεί να έχετε μυωπία.    Μερικές φορές οι άνθρωποι με μη διαγνωσμένη μυωπία θα έχουν πονοκεφάλους και ένταση στα μάτια από την προσπάθεια να δουν καθαρά τα αντικείμενα σε απόσταση.

Γιατί το μάτι μεγαλώνει πάρα πολύ;

Αυτό που προκαλεί το μάτι να μεγαλώνει πολύ δεν είναι εντελώς γνωστό, αλλά οι ερευνητές ερευνούν διάφορους παράγοντες.   Για πολλούς ανθρώπους, η μυωπία φαίνεται να είναι μια κληρονομική κατάσταση - με άλλα λόγια, εάν έχετε έναν γονέα με μυωπία,  κινδυνεύετε περισσότερο να την αναπτύξετε.   Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης τις επιπτώσεις του φύλου, της ηλικίας,  της εθνικότητας και των περιβαλλοντικών εκθέσεων - όπως το ηλιακό φως και το χρονικό διάστημα που αφιερώνεται σε κοντινή εργασία - σαν παράγοντες που συμβάλουν στην στην ανάπτυξη μυωπίας.   Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν εξετάσει την επίδραση των κιρκαδιανών ρυθμών (που μερικές φορές αναφέρονται ως βιολογικά ή σωματικά ρολόγια), τα οποία ρυθμίζουν τα συστήματα στο σώμα σύμφωνα με τους καθημερινούς κύκλους φωτός και σκοταδιού, ως παράγοντα στην ανάπτυξη μυωπίας.

Πόσο συχνή είναι η μυωπία;

Με βάση μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 (PubMed.gov) ,  οι εμπειρογνώμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 33% των ανθρώπων είναι μυωπικοί.  Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 (PubMed.gov),  ο αριθμός των ανθρώπων με μυωπία έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.  Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό της μυωπίας αυξάνεται επίσης σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.  Είναι δε ιδιαίτερα εμφανές μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας που ζουν σε αστικές περιοχές σε ορισμένες ασιατικές χώρες.   Στο παρελθόν, επικρατούσε η άποψη  ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να γίνουν μυωπικά αφιερώνοντας πολύ χρόνο για ανάγνωση και γραφή,  που απαιτεί κοντινή όραση ή για ανάγνωση σε δωμάτια που δεν φωτίζονται.  Πρόσφατες μελέτες (PubMed.gov) υποδεικνύουν ότι η αύξηση της μυωπίας στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του χρόνου που περνούν σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς εντοπίζεται η μυωπία;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη μυωπία κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης, η οποία συνήθως αρχίζει με μια εξέταση οπτικής οξύτητας. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί έναν τυποποιημένο πίνακα ή μια κάρτα με σειρές γραμμάτων που μειώνονται σε μέγεθος από πάνω προς τα κάτω.  Καλύπτοντας ένα μάτι,  θα σας ζητηθεί να διαβάσετε δυνατά τη μικρότερη σειρά γραμμάτων που μπορείτε να δείτε.  Όταν τελειώσετε, θα δοκιμάσετε το άλλο μάτι. Εάν ο έλεγχος της όρασης δείξει ότι είστε μυωπικός, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα ρετινοσκόπιο για να λάμψει το φως στα μάτια σας και να παρατηρήσει την αντανάκλαση από τον αμφιβληστροειδή για να καθορίσει το ποσό του διαθλαστικού σφάλματος που έχετε.

 

Τι είδους θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη μυωπία;

EDTRS chart.

Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης της μυωπίας είναι η συνταγογράφηση γυαλιών ή φακών επαφής.  Η  <<διαθλαστική χειρουργική επέμβαση>>,  όταν τα μάτια έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται, έχει γίνει μια άλλη επιλογή για πολλούς ανθρώπους.

Για να διαπιστώσετε τον βαθμό μυωπίας που έχετε, ένας γιατρός χρησιμοποιεί μια συσκευή που ονομάζεται phoropter για να τοποθετήσει μια σειρά φακών μπροστά στα μάτια σας μέχρι να δείτε καθαρά.  Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων και από τα δύο μάτια γράφεται ως συνταγή που θα διορθώσει την όρασή σας ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό.

Τα γυαλιά οράσεως

χρησιμοποιούν καμπύλους φακούς για να επαναπροσανατολίσουν τις ακτίνες φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αντί μπροστά του.

Οι φακοί επαφής

διορθώνουν την όραση με τον ίδιο τρόπο όπως και τα γυαλιά, εκτός από το ότι βρίσκονται ακριβώς επάνω στο μάτι.

 

Η διαθλαστική χειρουργική

μεταβάλλει το σχήμα του κερατοειδούς ώστε να διορθώσει τη μυωπία.  Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής, αλλά οι πιο συχνές είναι η LASIK και η PRK.

LASIK   (επέμβαση λέιζερ)

αφαιρεί ιστό από τα εσωτερικά στρώματα του κερατοειδούς. Για να γίνει αυτό, ένα τμήμα της εξωτερικής κερατοειδούς επιφάνειας κόβεται και αναδιπλώνεται για να εκθέσει τον εσωτερικό κερατοειδή χιτώνα.   Ένα λέιζερ απομακρύνει μια ακριβή ποσότητα ιστού για να αναμορφώσει τον κερατοειδή και στη συνέχεια το πτερύγιο του εξωτερικού ιστού τοποθετείται πίσω στη θέση του για να θεραπευτεί.  Η πιθανή διόρθωση με το LASIK περιορίζεται από την ποσότητα του ιστού του κερατοειδούς που μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια.

PRK   (επέμβαση λέιζερ)

αφαιρεί ένα λεπτό στρώμα ιστού από την επιφάνεια του κερατοειδούς ώστε να αλλάξει το σχήμα του.  Αυτό επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στον αμφιβληστροειδή.  Όπως και η χειρουργική επέμβαση LASIK, με το PRK υπάρχει ένα όριο για το πόσος ιστός μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια και για τον βαθμό μυωπίας που μπορεί να διορθωθεί.

Πολλοί άνθρωποι θα παρουσιάσουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας μετά από διαθλαστική χειρουργική επέμβαση και ένας μικρός αριθμός μπορεί να εμφανίσει χρόνιο σύνδρομο ξηροφθαλμίας.   Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν συμπτώματα όρασης, όπως διπλή όραση / φάντασμα,  αστέρια,  λάμψη, και  halos, ειδικά τη νύχτα.   Ζητήστε από το γιατρό σας να συζητήσει μαζί σας τους κινδύνους και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης LASIK ή PRK προτού υποβληθείτε σε οποιαδήποτε διαδικασία.

Οι φακοί ενδοφθάλμιοι φακοί (IOLs) είναι μια νέα επιλογή για άτομα που έχουν μεγάλη μυωπία  ή των οποίων ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός για να επιτρέψει τη χρήση διορθώσεων με λέιζερ όπως το LASIK και το PRK.   Οι Φακικοί φακοί τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο μάτι.

 

Τι είναι η μεγάλη μυωπία;

Η υψηλή μυωπία είναι μια σοβαρή μορφή μυωπίας στην οποία το μάτι συνεχίζει να αναπτύσσεται και γίνεται πολύ μακρύ από μπροστά προς τα πίσω. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, πρόωρη ανάπτυξη καταρράκτη και γλαύκωμα.

Τι είναι η εκφυλιστική μυωπία;

Η εκφυλιστική μυωπία (που ονομάζεται επίσης παθολογική ή κακοήθης μυωπία) είναι ένας σπάνιος και κυρίως κληρονομικός τύπος μυωπίας που αρχίζει στην πρώιμη παιδική ηλικία.  Στην εκφυλιστική μυωπία, το μάτι επιμηκύνεται ταχέως και προκαλεί σοβαρή μυωπία, συνήθως από τα εφηβικά ή τα πρώτα ενήλικα χρόνια.  Η εκφυλιστική μυωπία μπορεί επίσης να προχωρήσει πολύ στα ενήλικα χρόνια.   Τα άτομα με την πάθηση έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και άλλες εκφυλιστικές αλλαγές στο οπίσθιο μέρος του ματιού, συμπεριλαμβανομένης της νεοαγγειώσεως του χοριοειδούς (ανώμαλη αύξηση αιμοφόρων αγγείων) και για γλαύκωμα.

 

Τι έρευνες γίνονται για την Μυωπία;

Από το 1996 έως το 2013, η δοκιμή COMET (Διόρθωση της Μυωπίας) συνέβαλε σημαντικά στην κατανόησή μας για το γιατί αναπτύσσεται η μυωπία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μία από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις του COMET, που δημοσιεύθηκε το 2014, εξέτασε τις εποχιακές διαφορές στο πόσο γρήγορα προχωρά η μυωπία σε μικρά παιδιά.

Η κοινοπραξία Pediatric Eye Disease (PED) είναι ένα πρόσφατα χρηματοδοτούμενο έργο που συγκεντρώνει όλες τις υπάρχουσες μελέτες πληθυσμού που αφορούν τις οφθαλμικές παθήσεις στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ανά τον κόσμο.  Δημιουργεί ένα αποθετήριο στοιχείων δημοσκόπησης με βάση την πληθυσμιακή κατάσταση για την υγεία των ομάδων μεταξύ περισσότερων από 17.000 παιδιών ηλικίας μεταξύ έξι και 72 μηνών. Οι ερευνητές της PED Consortium χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να αναζητήσουν δημογραφικούς, συμπεριφορικούς και κλινικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη μέτριων έως σοβαρών διαθλαστικών σφαλμάτων.

Ορισμένες μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το NEI (Εθνικό Ινστιτούτο Ορασης των ΗΠΑ)διερευνούν το πώς η φυσική έκθεση στο φως και τα ημερήσια κιρκαδικά ρυθμικά σχήματα επηρεάζουν την ανάπτυξη του βολβού του ματιού.  Αυτές οι μελέτες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η μη φυσιολογική ανάπτυξη του ματιού είναι αυτό που προκαλεί μυωπία.  Οι πρώτες μελέτες με ζωϊκά μοντέλα έδειξαν ότι περιβάλλοντα που αποκλείουν το φυσικό φως της ημέρας ή είναι απλώς φωτισμένα από τεχνητό φως ή που αλλάζουν μέρα τη νύχτα επηρεάζουν το πόσο καιρό μεγαλώνει το μάτι.  Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των κιρκαδικών ρυθμών και της έκθεσης στο φως θα μπορούσε να προσφέρει νέους τρόπους για τη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη μυωπίας.

Οι ερευνητές που υποστηρίζονται από το NEI (Εθνικό Ινστιτούτο Ορασης των ΗΠΑ) διερευνούν επίσης τις γενετικές αιτίες της εκφυλιστικής μυωπίας.  Μια μελέτη συνεργάζεται με μέλη μιας μεγάλης, εκτεταμένης οικογένειας, πολλοί από τους οποίους έχουν εκφυλιστική μυωπία. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ανάλυση γενετικής σύνδεσης για τον εντοπισμό πιθανών αιτιολογικών γονιδίων και στη συνέχεια διερευνά το τι κάνουν αυτά τα γονίδια στον ιστό των ματιών. Η κατανόηση των βασικών μηχανισμών της εκφυλιστικής μυωπίας θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εργαστούν για καλύτερες θεραπείες.

Το LASIK έχει γίνει μια δημοφιλής χειρουργική μέθοδος για τη διόρθωση της μυωπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είναι πολύ γνωστά  τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης LASIK.  Τον Οκτώβριο του 2009, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το Εθνικό Ινστιτούτο Ορασης (NEI) και το Υπουργείο Άμυνας (DOD) ξεκίνησαν μια συλλογική μελέτη για να εξετάσουν πώς οι άνθρωποι προχώρησαν μετά τη χειρουργική επέμβαση LASIK.   Αυτές οι μελέτες - Συσχετισμένες με  αποτελέσματα ασθενών με το LASIK (PROWL I και II) έθεσαν τις βάσεις για ένα ερωτηματολόγιο βασισμένο σε υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί πόσοι από μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων που έλαβαν την ίδια τυποποιημένη θεραπεία LASIK αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα όπως η ξηροφθαλμία , ή  ανωμαλίες της όρασης (διπλή όραση, φωτοστέφανο, αστρονομίες ή λάμψη) για μια περίοδο 3 μηνών μετά τη διαδικασία. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από αυτή την έρευνα θα μας δώσουν μια πολύ καλύτερη ιδέα για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και τα οφέλη του LASIK.

 

 

"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"

Πηγή: