Τα δεδομένα για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία
Ίσως μόλις μάθατε ότι εσείς ή ένας αγαπημένος σας έχει ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γνωστή και ως AMD. Όπως πολλοί άνθρωποι, πιθανότατα δεν γνωρίζετε πολλά για την πάθηση ή δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στα μάτια σας.
Αυτή η σελίδα θα σας δώσει μια γενική εικόνα της AMD, όπως:
- Παράγοντες και συμπτώματα κινδύνου της AMD
- Επιλογές θεραπείας
- Υπηρεσίες χαμηλής όρασης για αξιοποίηση της μειωμένης όρασης
- Ομάδες υποστήριξης και άλλους που μπορούν να βοηθήσουν
Ο στόχος είναι να απαντήσει τις ερωτήσεις σας και να βοηθηθείτε στην ανακούφιση κάποιου άγχους που μπορεί να αισθάνεστε.
Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD);
Η AMD είναι μια κοινή πάθηση των ματιών και η κύρια αιτία της απώλειας όρασης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω. Προκαλεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα, ένα μικρό σημείο κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και το μέρος του οφθαλμού που απαιτείται για την οξεία, κεντρική όραση, που μας επιτρέπει να βλέπουμε αντικείμενα που είναι ευθεία μπροστά.
Σε μερικούς ανθρώπους, η AMD προχωρά τόσο αργά ώστε η απώλεια όρασης να μην εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε άλλους, η ασθένεια εξελίσσεται ταχύτερα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια. Καθώς η AMD εξελίσσεται, μια θολή περιοχή κοντά στο κέντρο της όρασης είναι ένα κοινό σύμπτωμα. Με την πάροδο του χρόνου, η θολή περιοχή μπορεί να αυξηθεί ή να δημιουργήσει κενά σημεία στην κεντρική όρασή σας. Τα αντικείμενα ενδέχεται επίσης να μην φαίνονται τόσο φωτεινά όσο ήταν πριν.
Η AMD από μόνη της δεν οδηγεί σε πλήρη τύφλωση, χωρίς την ικανότητα να βλέπετε. Ωστόσο, η απώλεια της κεντρικής όρασης στην AMD μπορεί να επηρεάσει τις απλές καθημερινές δραστηριότητες, ενός ατόμου όπως την δυνατότητα να βλέπει πρόσωπα, να οδηγεί, να διαβάζει, να γράφει ή να κάνει απλές εργασίες, όπως το μαγείρεμα ή επισκευές στο σπίτι.
Η Ωχρά Κηλίδα
Η ωχρά κηλίδα αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που ανιχνεύουν το φως και παρέχουν οξεία, κεντρική όραση. Είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του αμφιβληστροειδούς, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται στις εικόνες που βλέπουμε. Όταν η ωχρά κηλίδα έχει καταστραφεί, το κέντρο του οπτικού σας πεδίου μπορεί να φαίνεται θολό, παραμορφωμένο ή σκοτεινό.
Ποιος κινδυνεύει για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD);
Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την AMD. Η νόσος είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την AMD περιλαμβάνουν:
- Το κάπνισμα . Οι έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο της AMD.
- Φυλή . Η AMD είναι συχνότερη στους Καυκάσιους από τους Αφροαμερικανούς ή τους Ισπανούς / Λατίνους.
- Οικογενειακό ιστορικό και γενετική . Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της AMD διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Κατά την τελευταία μέτρηση, οι ερευνητές είχαν εντοπίσει περίπου 20 γονίδια που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της AMD. Πολλοί περισσότεροι γενετικοί παράγοντες κινδύνου είναι ύποπτοι. Μπορεί να δείτε προσφορές για γενετικές εξετάσεις για την AMD. Επειδή η AMD επηρεάζεται από τόσα γονίδια και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και τη διατροφή, δεν υπάρχουν σήμερα γενετικές εξετάσεις που να μπορούν να διαγνώσουν την AMD ή να προβλέψουν με βεβαιότητα ποιος θα την αναπτύξει.
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συστήνει επί του παρόντος τη χρήση γενετικών εξετάσεων ρουτίνας για την AMD αλλα η ασφάλιση γενικά δεν καλύπτει τέτοιες δοκιμές.
Μήπως ο τρόπος ζωής κάνει τη διαφορά;
Οι ερευνητές έχουν βρει δεσμούς μεταξύ της AMD και κάποιων επιλογών τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα. Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο για AMD ή να επιβραδύνετε την πρόοδό του κάνοντας αυτές τις υγιεινές επιλογές:
- Αποφύγετε το κάπνισμα
- Ασκηθείτε τακτικά
- Διατηρήστε τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης
- Τρώτε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και ψάρια
Πώς εντοπίζεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD);
Τα πρώιμα και ενδιάμεσα στάδια της AMD αρχίζουν συνήθως χωρίς συμπτώματα. Μόνο μια περιεκτική εξέταση διεσταλμένων οφθαλμών μπορεί να ανιχνεύσει την AMD. Η εξέταση των οφθαλμών μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Δοκιμή οπτικής οξύτητας. Αυτή η εξέταση δείχνει πόσο καλά βλέπετε σε αποστάσεις.
- Βυθοσκόπηση. Ο γιατρός τοποθετεί στα μάτια σας σταγόνες για να διευρύνει τις κόρες. Αυτό παρέχει μια καλύτερη εικόνα του πίσω μέρους του ματιού σας. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μεγεθυντικό φακό, αυτός ή αυτή εξετάζει έπειτα τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο σας για συμπτώματα AMD και άλλων οφθαλμικών προβλημάτων.
- Πλέγμα Amsler. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κοιτάξετε το πλέγμα Amsler. Οι αλλαγές στην κεντρική όραση μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση των γραμμών στο πλέγμα ή την εμφάνιση κυματισμών, σημάδια της AMD.
- Αγγειογράφημα φλουορεσκεΐνης. Σε αυτή τη δοκιμή, η οποία εκτελείται από έναν οφθαλμίατρο, μια φθορίζουσα βαφή εγχέεται στο χέρι σας. Οι εικόνες λαμβάνονται καθώς η βαφή περνά μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι σας. Αυτό καθιστά δυνατή την αποκάλυψη διαρροής στα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο συμβαίνει σε έναν σοβαρό, ταχέως προοδευτικό τύπο AMD (βλ. Παρακάτω). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές μετά την ένεση, από ναυτία έως πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
- Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT). Έχετε ακούσει πιθανώς για το υπερηχογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη λήψη εικόνων ζωντανών ιστών. Το OCT είναι παρόμοιο, εκτός από το ότι χρησιμοποιεί κύματα φωτός και μπορεί να επιτύχει εικόνες υψηλής ανάλυσης από οποιονδήποτε ιστό που μπορεί να διεισδύσει το φως - όπως τα μάτια. Αφού τα μάτια σας είναι ανοικτά, θα σας ζητηθεί να τοποθετήσετε το κεφάλι σας σε μια θέση ανάπαυσης στο πηγούνι και να το κρατήσετε ακίνητο για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη λήψη των εικόνων. Η δέσμη φωτός είναι ανώδυνη.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα αναζητήσει εναποθέσεις Drusen (Ντρούζεν) , οι οποίες είναι κίτρινες αποθέσεις κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν κάποιες πολύ μικρές αποθέσεις drusen ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η παρουσία ενός μέσου έως μεγάλου αριθμού αποθέσεων drusen μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε AMD.
Ένα άλλο σημάδι της AMD είναι η εμφάνιση χρωστικών αλλαγών κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκτός από τα χρωματισμένα κύτταρα της ίριδας (το έγχρωμο τμήμα του ματιού), υπάρχουν χρωματισμένα κύτταρα και κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Καθώς αυτά τα κύτταρα διασπώνται και απελευθερώνουν τη χρωστική ουσία τους, ο γιατρός σας μπορεί να δει σκοτεινές συστάδες ελευθέρων χρωστικών ουσιών και αργότερα, περιοχές που είναι λιγότερο χρωματισμένες. Αυτές οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν το χρώμα των ματιών σας.
Ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας
Παρακάτω υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας για να βοηθηθείτε να κατανοήσετε τη διάγνωση και τη θεραπεία σας. Αν δενκαταλαβαίνετε κάποιες απαντήσεις του γιατρού, επαναλάβετε τις ερωτήσεις μέχρι να τις κατανοήσετε.
- Ποια είναι η διάγνωσή μου και πώς γράφεται το όνομα της ιατρικής κατάστασης;
- Μπορεί η AMD μου να αντιμετωπιστεί;
- Πώς αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει την όρασή μου τώρα και στο μέλλον;
- Ποια συμπτώματα πρέπει να παρακολουθώ και πώς θα πρέπει να σας ειδοποιώ αν εμφανιστούν;
- Πρέπει να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου;
Ποια είναι τα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD);
Υπάρχουν τρία στάδια της AMD που καθορίζονται εν μέρει από το μέγεθος και τον αριθμό των εναποθέσεων Drusen (Ντρούζεν) κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Είναι δυνατό να έχετε AMD μόνο στο ένα μάτι, ή να έχετε ένα μάτι με ένα μεταγενέστερο στάδιο της AMD από το άλλο.
- Πρόωρη AMD. Η πρώιμη AMD διαγιγνώσκεται από την παρουσία μέσου μεγέθους εναποθέσεων Drusen (Ντρούζεν) , που είναι περίπου το πλάτος μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας. Τα άτομα με πρώιμη AMD συνήθως δεν έχουν απώλεια όρασης.
- Ενδιάμεση AMD. Τα άτομα με ενδιάμεση AMD έχουν συνήθως μεγάλες αλλαγές εναποθέσεων Drusen (Ντρούζεν) στον αμφιβληστροειδή ή και τα δύο. Και πάλι, αυτές οι αλλαγές μπορούν να εντοπιστούν μόνο κατά τη διάρκεια μιας εξετάσεως οφθαλμών. Η ενδιάμεση AMD μπορεί να προκαλέσει κάποια απώλεια όρασης, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρουσιάσουν συμπτώματα.
- Προχωρημένη AMD. Εκτός από τις εναποθέσεις Drusen (Ντρούζεν), οι άνθρωποι με προχωρημένη AMD έχουν απώλεια όρασης από βλάβη της ωχράς κηλίδας. Υπάρχουν δύο τύποι προχωρημένη AMD:
- 1. Στην γεωγραφική ατροφία (που ονομάζεται επίσης ξηρή AMD) υπάρχει βαθμιαία διάσπαση των ευαίσθητων στο φως κυττάρων της ωχράς κηλίδας που μεταδίδουν οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο και του ιστού στήριξης κάτω από την ωχρά κηλίδα. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν απώλεια όρασης.
- Στην νεοαγγειακή AMD (που ονομάζεται επίσης υγρή AMD), τα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. ("Νεοαγγειακά" σημαίνει κυριολεκτικά "νέα αγγεία"). Αυτά τα αγγεία μπορούν να διαρρεύσουν υγρό και αίμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα και βλάβη της ωχράς κηλίδας. Η ζημιά μπορεί να είναι γρήγορη και σοβαρή, σε αντίθεση με την πιο σταδιακή πορεία της γεωγραφικής ατροφίας. Είναι πιθανό να υπάρχει τόσο γεωγραφική ατροφία όσο και νεοαγγειακή AMD στο ίδιο μάτι και οποιαδήποτε από τις δύο μπορεί να εμφανιστεί πρώτη.
Η AMD έχει λίγα συμπτώματα στα αρχικά στάδια, επομένως είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας. Εάν αντιμετωπίζετε κίνδυνο για την AMD λόγω ηλικίας, οικογενειακού ιστορικού, τρόπου ζωής ή κάποιου συνδυασμού αυτών των παραγόντων, δεν θα πρέπει να περιμένετε για να αντιμετωπίσετε αλλαγές στην όραση πριν να ελέγξετε για AMD.
Δεν θα αναπτύξει ο καθένας με πρόωρη AMD την προχωρημένη AMD. Για τους ανθρώπους που έχουν πρώιμη AMD στο ένα μάτι και κανένα σημάδι AMD στο άλλο μάτι, περίπου το 5% θα αναπτύξει προχωρημένη AMD μετά από 10 χρόνια. Για τα άτομα που έχουν πρόωρη AMD και στα δύο μάτια, περίπου το 14% θα αναπτύξει προχωρημένη AMD σε τουλάχιστον ένα μάτι μετά από 10 χρόνια. Με την έγκαιρη ανίχνευση της AMD, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο απώλειας όρασης από την AMD.
Εάν έχετε προχωρημένη AMD μόνο στο ένα μάτι, ίσως να μην παρατηρήσετε αλλαγές στην γενική όρασή σας. Με το άλλο μάτι να βλέπει καθαρά, ίσως εξακολουθείτε να είστε σε θέση να οδηγείτε, να διαβάζετε και να βλέπετε λεπτομέρειες. Ωστόσο, έχοντας προχωρημένη AMD στο ένα μάτι σημαίνει ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για προχωρημένη AMD και στο άλλο μάτι. Εάν παρατηρήσετε παραμόρφωση ή θολή όραση, ακόμη και αν δεν έχει μεγάλη επίδραση στην καθημερινή σας ζωή, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Πώς θεραπεύεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD);
Πρόωρη AMD
ξηρού τύπου (μη- εξιδρωματική ή ατροφική)
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την πρώιμη AMD, η οποία σε πολλούς ανθρώπους δεν παρουσιάζει συμπτώματα ή απώλεια οράματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μια ολοκληρωμένη εξέταση οφθαλμών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η εξέταση θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίζετε αν η κατάσταση σας προχωράει.
Όσον αφορά την πρόληψη, η AMD εμφανίζεται λιγότερο συχνά στους ανθρώπους που ασκούνται, αποφεύγουν το κάπνισμα και τρώνε θρεπτικά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυλλωδών λαχανικών και των ψαριών. Εάν έχετε ήδη AMD, η υιοθέτηση ορισμένων από αυτές τις συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την όρασή σας περισσότερο.
Ενδιάμεση και προχωρημένη AMD
ξηρού τύπου (μη- εξιδρωματική ή ατροφική)
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου οφθαλμών εξέτασαν εάν η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορούσε να προστατεύσει την AMD από τις μελέτες σχετικά με την ασθένεια των οφθαλμών (AREDS και AREDS2). Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή πρόσληψη ορισμένων υψηλών δόσεων βιταμινών και ανόργανων ουσιών μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου σε άτομα που έχουν ενδιάμεση AMD και εκείνους που έχουν προχωρημένη AMD στο ένα μάτι.
Η πρώτη μελέτη AREDS έδειξε ότι ένας συνδυασμός βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βήτα-καροτίνης, ψευδαργύρου και χαλκού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της καθυστερημένης AMD κατά 25 τοις εκατό. Η μελέτη AREDS2 εξέτασε κατά πόσο αυτή η σύνθεση μπορούσε να βελτιωθεί με την προσθήκη λουτεΐνης, ζεαξανθίνης ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι θρεπτικά συστατικά εμπλουτισμένα σε ιχθυέλαια. Η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα-καροτίνη ανήκουν στην ίδια οικογένεια βιταμινών και είναι άφθονα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η μελέτη AREDS2 διαπίστωσε ότι η προσθήκη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης ή ωμέγα-τριών λιπαρών οξέων στο αρχικό σκεύασμα AREDS (με β-καροτένιο) δεν είχε συνολική επίδραση στον κίνδυνο της όψιμης AMD. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση της β- καροτίνης με ένα μείγμα 5 προς 1 της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης της προχωρημένης AMD. Επιπλέον, ενώ η βήτα-καροτίνη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους σημερινούς και πρώην καπνιστές, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη φαίνεται να είναι ασφαλείς ανεξάρτητα από το καθεστώς καπνίσματος.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι κλινικά αποτελεσματικές δόσεις που ελέγχθηκαν σε AREDS και AREDS2:
- 500 mg βιταμίνης C
- 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε
- 80 mg ψευδαργύρου ως οξείδιο ψευδαργύρου (25 mg σε AREDS2)
- 2 mg χαλκού ως οξείδιο του χαλκού
- 15 mg βήτα-καροτένιο, ή 10 mg λουτεΐνης και 2 mg ζεαξανθίνης
Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία διατυπώθηκαν με βάση αυτές τις μελέτες. Η ετικέτα μπορεί να αναφέρεται σε "AREDS" ή "AREDS2".
Εάν έχετε ενδιάμεση ή προχωρημένη AMD, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων. Αλλά πρώτα, φροντίστε να ελέγξετε και να συγκρίνετε τις ετικέτες. Πολλά από τα συμπληρώματα έχουν διαφορετικά συστατικά ή διαφορετικές δόσεις από εκείνα που δοκιμάστηκαν στις δοκιμές AREDS. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το ποιο συμπλήρωμα, αν υπάρχει, είναι κατάλληλο για εσάς. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε τακτικά ή χρησιμοποιείτε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν βήτα-καροτίνη.
Ακόμα και αν παίρνετε μια καθημερινή πολυβιταμίνη, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα συμπλήρωμα AREDS εάν κινδυνεύετε να αποκτήσετε AMD. Τα σκευάσματα που δοκιμάστηκαν στις δοκιμές AREDS περιέχουν πολύ υψηλότερες δόσεις βιταμινών και μετάλλων από ότι βρίσκεται στις πολυβιταμίνες. Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά για οποιεσδήποτε πολυβιταμίνες παίρνετε όταν συζητάτε τις πιθανές συνταγές AREDS.
Μπορεί να δείτε ισχυρισμούς ότι η συγκεκριμένη γενετική σας σύνθεση (γονότυπος) μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που θα ανταποκριθείτε στα συμπληρώματα AREDS. Μερικές πρόσφατες μελέτες υποστήριξαν ότι, ανάλογα με τον γονότυπο, ορισμένοι ασθενείς θα επωφεληθούν από τα συμπληρώματα AREDS ενώ άλλους θα μπορούσαν να βλάψουν. Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε ένα μέρος των δεδομένων από την έρευνα AREDS. Οι ερευνητές της NEI έχουν κάνει αναλυτικές αναλύσεις των πλήρων δεδομένων AREDS. Τα ευρήματά τους μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα AREDS είναι ευεργετικά για τους ασθενείς όλων των δοκιμασμένων γονότυπων. Με βάση τα συνολικά δεδομένα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν υποστηρίζει τη χρήση γενετικών δοκιμών για την καθοδήγηση της θεραπείας για την AMD.
Τέλος, να θυμάστε ότι η διατύπωση του AREDS δεν είναι θεραπεία. Δεν βοηθά τους ανθρώπους με πρόωρη AMD και δεν θα αποκαταστήσει την όραση που έχει ήδη χαθεί από την AMD. Ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της AMD. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας όρασης σε άτομα που έχουν ήδη καθυστερημένη AMD.
Προηγμένη νεοαγγειακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)
υγρού τύπου (εξιδρωματική ή νεοαγγειακή)
Η νεοαγγειακή AMD οδηγεί συνήθως σε σοβαρή απώλεια όρασης. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές θεραπείες για να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια όρασης. Πρέπει να θυμάστε ότι οι θεραπείες που περιγράφονται παρακάτω δεν είναι θεραπεία. Η κατάσταση μπορεί να προχωρήσει ακόμα και μετά την θεραπεία.
- Ενέσεις. Μία από τις επιλογές για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νεοαγγειακής AMD είναι η ένεση φαρμάκων στο μάτι. Με την νεοαγγειακή AMD, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) εκκρίνονται στα μάτια σας. Ο VEGF είναι μια πρωτεΐνη που προάγει την ανάπτυξη νέων μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων. Η θεραπεία ένεσης αντι-VEGF εμποδίζει αυτή την ανάπτυξη. Εάν λάβετε αυτή τη θεραπεία, ίσως χρειαστεί πολλαπλές μηνιαίες ενέσεις. Πριν από κάθε ένεση, το μάτι σας θα απεικονίζεται και θα καθαρίζεται με αντισηπτικά. Για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης, ενδέχεται να σας χορηγηθούν σταγόνες αντιβιοτικών. Μερικά διαφορετικά φάρμακα κατά του VEGF είναι διαθέσιμα. Διαφέρουν στο κόστος και στο πόσο συχνά χρειάζεται να εγχυθούν, επομένως ίσως θέλετε να συζητήσετε αυτά τα θέματα με τον γιατρό σας.
- Φωτοδυναμική θεραπεία. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την θεραπεία με λέιζερ επιλεγμένων περιοχών του αμφιβληστροειδούς. Κατ 'αρχάς, ένα φάρμακο που ονομάζεται verteporfin θα εγχυθεί σε μια φλέβα στο χέρι σας. Το φάρμακο ταξιδεύει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα σας και απορροφάται από τα νέα, αναπτυσσόμενα αιμοφόρα αγγεία. Ο γιατρός σας στη συνέχεια φωτίζει με μια ακτίνα λέιζερ στο μάτι σας για να ενεργοποιήσει το φάρμακο στα νέα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία, ενώ παράλληλα διασώζει τα κανονικά. Μόλις ενεργοποιηθεί, το φάρμακο κλείνει τα νέα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνει την ανάπτυξή τους και επιβραδύνει τον ρυθμό απώλειας όρασης. Αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο συχνή από τις ενέσεις αντι-VEGF και χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με αυτούς για συγκεκριμένους τύπους νεοαγγειακής AMD.
- Χειρουργείο λέιζερ. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν ορισμένες περιπτώσεις νεοαγγειακής AMD με χειρουργική επέμβαση λέιζερ, αν και αυτό είναι λιγότερο κοινό από άλλες θεραπείες. Περιλαμβάνει την επιδίωξη ενός έντονου "θερμού" λέιζερ στα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας για να τα καταστρέψει. Αυτό το λέιζερ δεν είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται στη φωτοδυναμική θεραπεία που μπορεί να αναφέρεται ως ένα "κρύο" λέιζερ. Αυτή η θεραπεία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί όταν η ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων περιορίζεται σε μια συμπαγή περιοχή στα μάτια σας, μακριά από το κέντρο της ωχράς κηλίδας, που μπορεί εύκολα να στοχεύεται με το λέιζερ. Ακόμα κι έτσι, η επεξεργασία με λέιζερ μπορεί επίσης να καταστρέψει κάποιους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Αυτό συχνά οδηγεί σε ένα μικρό τυφλό σημείο όπου το λέιζερ αφήνει σημάδια στον αμφιβληστροειδή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η όραση αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι χειρότερη από ότι πριν. Αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μιας πιο σοβαρής απώλειας όρασης στα επόμενα χρόνια.
Ερωτήσεις για να κάνετε στον γιατρό σας
- Ποια είναι η θεραπεία για την προχωρημένη νεοαγγειακή AMD;
- Πότε θα αρχίσει η θεραπεία και πόσο θα διαρκέσει;
- Ποια είναι τα οφέλη αυτής της θεραπείας και πόσο επιτυχημένη είναι;
- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με αυτή τη θεραπεία και πώς συλλέχθηκαν αυτές οι πληροφορίες;
- Πρέπει να αποφεύγω ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα ή δραστηριότητες ενώ υποβάλλομαι σε θεραπεία;
- Είναι διαθέσιμες άλλες θεραπείες;
- Τι πρέπει να παρακολουθήσω μετά τη θεραπεία;
Απώλεια Όρασης
Η αντιμετώπιση της AMD και η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε μόλις αρχίσει να χάσετε την όρασή σας ή έχετε χαμηλή όραση. Έχοντας χαμηλή όραση σημαίνει ότι ακόμα και με τα συνηθισμένα γυαλιά, τους φακούς επαφής, την ιατρική ή τη χειρουργική επέμβαση, βρίσκετε τα καθημερινά καθήκοντα δύσκολα. Η ανάγνωση του ταχυδρομείου, τα ψώνια, το μαγείρεμα και η γραφή μπορεί να φανούν δύσκολα.
Ωστόσο, υπάρχει βοήθεια. Μπορεί να μην μπορείτε να επαναφέρετε την όρασή σας, αλλά οι υπηρεσίες χαμηλής όρασης μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το υπόλοιπο αυτής. Μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τους φίλους, την οικογένεια, τα χόμπι και άλλα ενδιαφέροντα όπως πάντα. Το κλειδί είναι να μην καθυστερήσετε την χρήση αυτών των υπηρεσιών.
Τι είναι η αποκατάσταση όρασης;
Για να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρασης, πρέπει πρώτα να έχετε μια εξαιρετική ομάδα υποστήριξης. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει εσάς, τον κύριο υπεύθυνο γιατρό στον τομέα της οφθαλμολογίας , και έναν οπτομετρητή ή οφθαλμίατρο που ειδικεύεται στη χαμηλή όραση. Επαγγελματίες θεραπευτές, ειδικοί προσανατολισμού και κινητικότητας, πιστοποιημένοι θεραπευτές χαμηλής όρασης, σύμβουλοι και κοινωνικοί λειτουργοί είναι επίσης διαθέσιμοι για να βοηθήσουν. Μαζί, η ομάδα χαμηλής όρασης μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την υπόλοιπη όρασή σας και να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας.
Δεύτερον, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα προβλήματα της όρασής σας. Ρωτήστε για την αποκατάσταση της όρασης, ακόμα και αν ο γιατρός σας λέει ότι «τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να γίνει για την όρασή σας». Τα προγράμματα αποκατάστασης όρασης προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για μεγεθυντικές και προσαρμοστικές συσκευές, καθοδήγηση ανεξαρτησίας σχετικά με την τακτοποίηση του σπιτιού σας και πληροφορίες για το πού μπορείτε να εντοπίσετε υποστήριξη και πόρους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρασης.
Πού να απευθυνθείτε για υπηρεσίες
Οι υπηρεσίες χαμηλής όρασης μπορούν να πραγματοποιηθούν απο διαφορετικούς φορείς, όπως:
- Οφθαλμολογικά ή οπτομετρικά γραφεία που ειδικεύονται στη χαμηλή όραση
- Νοσοκομειακές κλινικές
- Κρατικοί, μη κερδοσκοπικοί ή κερδοσκοπικοί οργανισμοί αποκατάστασης όρασης
- Ανεξάρτητα- κέντρα ζωής
Ποιες είναι μερικές συσκευές χαμηλής όρασης;
Επειδή η χαμηλή όραση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, οι ειδικοί έχουν διαφορετικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την απώλεια όρασης. Περιλαμβάνουν:
- Ανάγνωση γυαλιών με φακούς υψηλής ισχύος
- Φορητοί μεγεθυντικοί φακοί
- Βίντεο μεγεθυντές
- Υπολογιστές με συστήματα ομιλίας και μεγάλης εκτύπωσης
- Υλικά ανάγνωσης μεγάλου μεγέθους
- Ρολόγια ομιλίας, ρολόγια και αριθμομηχανές
- Υπολογιστικά βοηθήματα και άλλες τεχνολογίες, όπως τηλεόραση κλειστού κυκλώματος, η οποία χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή και μια τηλεόραση για να μεγεθύνει το τυπωμένο κείμενο
Για ορισμένους ασθενείς με AMD τελικού σταδίου, ένα εμφυτεύσιμο μικροσκοπικό τηλεσκόπιο (IMT) μπορεί να είναι μια επιλογή. Αυτή η συσκευή που έχει εγκριθεί από την FDA μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση κάποιας χαμένης όρασης επαναπροσδιορίζοντας τις εικόνες σε ένα πιο υγιές μέρος του αμφιβληστροειδούς. Μετά τη χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση του IMT, οι ασθενείς συμμετέχουν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης όρασης.
Λάβετε υπόψη ότι τα βοηθήματα χαμηλής όρασης χωρίς σωστή διάγνωση, αξιολόγηση και εκπαίδευση μπορεί να μην λειτουργούν για σας. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με την ομάδα χαμηλής όρασης για να έχετε την καλύτερη συσκευή ή συνδυασμό βοηθημάτων για να βελτιώσετε την ικανότητά σας, και να βλέπετε.
Ερωτήσεις για να κάνετε στον γιατρό σας για χαμηλή όραση
- Πώς μπορώ να συνεχίσω τις κανονικές μου συνήθεις δραστηριότητες;
- Υπάρχουν φορείς και πόροι για να με βοηθήσουν;
- Θα με βοηθήσουν ειδικές συσκευές να διαβάζω, να μαγειρεύω ή να τακτοποιώ ;
- Ποια εκπαίδευση έχω στη διάθεσή μου;
- Πού μπορώ να βρω ατομική ή ομαδική υποστήριξη για να αντιμετωπίσω την απώλεια της όρασης μου;
Σύνδρομο Charles Bonnet (οπτικές ψευδαισθήσεις)
Τα άτομα με μειωμένη όραση βλέπουν μερικές φορές τα πράγματα που δεν υπάρχουν εκεί, που ονομάζονται οπτικές ψευδαισθήσεις. Μπορεί να βλέπουν απλά πρότυπα χρωμάτων ή σχημάτων ή λεπτομερείς εικόνες ανθρώπων, ζώων, κτιρίων ή τοπίων. Μερικές φορές αυτές οι εικόνες ταιριάζουν λογικά σε μια οπτική σκηνή, αλλά συχνά δεν το κάνουν.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά μην ανησυχείτε - δεν είναι σημάδι ψυχικής ασθένειας. Ονομάζεται σύνδρομο Charles Bonnet και είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σε μερικούς ανθρώπους που έχουν χάσει ένα χέρι ή πόδι. Ακόμα κι αν το άκρο έχει φύγει, αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται τα δάχτυλα των ποδιών ή τα δάχτυλά τους ή να αισθανθούν κνησμό. Ομοίως, όταν ο εγκέφαλος χάνει την είσοδο από τα μάτια, μπορεί να γεμίσει το κενό δημιουργώντας οπτικές εικόνες από μόνος του.
Το σύνδρομο Charles Bonnet είναι μια κοινή παρενέργεια της απώλειας όρασης σε άτομα με AMD. Ωστόσο, συνήθως περνάει ένα χρόνο με 18 μήνες από την αρχική εμφάνιση. Στο μεταξύ, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις παραισθήσεις. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι ψευδαισθήσεις συμβαίνουν συχνότερα το βράδυ ή με αχνό φως. Ενεργοποιώντας ένα φως ή μια τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει άν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ή εστιάζετε σε ένα πραγματικό αντικείμενο για λίγα λεπτά.
Αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD)
Η AMD και η απώλεια όρασης μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τη ζωή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν χάσετε γρήγορα την όρασή σας.
Ακόμα και αν παρουσιάσετε σταδιακή απώλεια όρασης, μπορεί να μην είστε σε θέση να ζήσετε τη ζωή σας με τον τρόπο που συνηθίζατε. Μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την εργασία, τον εθελοντισμό και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι σχέσεις σας μπορεί να αλλάξουν και ίσως χρειαστείτε περισσότερη βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας από ό, τι συνηθίζετε. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα απώλειας, μείωσης της αυτοεκτίμησης, απομόνωσης και κατάθλιψης.
Εκτός από τη λήψη ιατρικής περίθαλψης για την AMD, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε:
- Μάθετε περισσότερα σχετικά με την απώλεια όρασης.
- Επισκεφθείτε έναν ειδικό στην χαμηλή όραση και αποκτήστε συσκευές και μαθησιακές δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν στην εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων.
- Προσπαθήστε να παραμείνετε θετικοί. Οι άνθρωποι που παραμένουν αισιόδοξοι λένε ότι μπορούν καλύτερα να αντιμετωπίσουν την AMD και την απώλεια όρασης.
- Μείνετε κοντά στην οικογένεια και τους φίλους σας.
- Ζητήστε έναν επαγγελματία σύμβουλο ή ομάδα υποστήριξης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν.
Πληροφορίες για τα μέλη της οικογένειας
Τα συμπτώματα, η δυσπιστία, η κατάθλιψη και ο θυμός είναι κοινές αντιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με την AMD. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να υποχωρήσουν μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, ή μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Αυτό μπορεί να ενοχλήσει τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές που προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι και υποστηρικτικοί.
Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειας:
- Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AMD και πώς επηρεάζει την όραση. Μοιραστείτε τις πληροφορίες με το άτομο που έχει AMD.
- Βρείτε ομάδες υποστήριξης και άλλους πόρους μέσα στην κοινότητα.
- Ενθαρρύνετε την οικογένεια και τους φίλους σας να επισκέπτονται και να υποστηρίζουν το άτομο με την AMD.
- Αφήστε τον ασθενή να θρηνήσει. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία.
- Δώστε στήριξη "με το να βρίσκεστε εκεί".
Ποιές έρευνες γίνονται;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) διεξάγει και υποστηρίζει έρευνα σε εργαστήρια και κλινικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για την καλύτερη πρόληψη, ανίχνευση και θεραπεία της AMD.
Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) κατά την τελευταία δεκαετία αποκάλυψε νέα στοιχεία για τη γενετική της AMD. Με την εξέταση του DNA σε χιλιάδες ανθρώπους με και χωρίς AMD, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει διαφορές στα γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο για AMD. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, οι ερευνητές εντοπίζουν βασικά βιοχημικά μονοπάτια που εμπλέκονται στη νόσο και διερευνούν θεραπείες που θα μπορούσαν να διακόψουν αυτές τις οδούς. Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών για την AMD που στοχεύουν ειδικά στους μοναδικούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου ενός ατόμου.
Οι επιστήμονες διερευνούν επίσης τρόπους αναγέννησης ιστών που καταστράφηκαν από την AMD. Μια προσέγγιση είναι να δημιουργηθούν βλαστοκύτταρα από το δέρμα ή το αίμα ενός ασθενούς. Σε ένα εργαστήριο, αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να υποβληθούν σε ειδική επεξεργασία για να σχηματίσουν φύλλα επιθηλίου χρωστικής αμφιβληστροειδούς (RPE) - το χρωματισμένο στρώμα ιστού που υποστηρίζει τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν στρώματα RPE που μπορούν να εμφυτευτούν στον οφθαλμό του ασθενούς για να διατηρηθεί η όραση.
Η πρωτοβουλία του Εθνικού Ινστιτούτου Οφθαλμού (ΗΠΑ) Audacious Goals (AGI) αναλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιατρική: την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο. Στους ανθρώπους, όταν οι νευρώνες του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς έχουν φύγει - εξαιτίας τραυματισμού ή ασθενειών όπως η AMD - συνήθως χάνονται για τα καλά. Ωστόσο, τα διδάγματα από τη φύση δείχνουν ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός. Για παράδειγμα, σε ορισμένα ψάρια και αμφίβια, εάν ο αμφιβληστροειδής είναι κατεστραμμένος, μπορεί να αυξηθεί. Μέσω στοχοθετημένης έρευνας, το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) με την πρωτοβουλία AGI στοχεύει να ξεκλειδώσει αυτά τα μυστικά και να τα χρησιμοποιήσει στον άνθρωπο-να αναπτύξει νέες θεραπείες για την αναγέννηση των νευρώνων και των νευρικών συνδέσεων στο μάτι και το οπτικό σύστημα.
"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"
Πηγή: