Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας: Θεραπείες

Eye AMD therapies
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 15/05/2017 - 23:31

Τα δεδομένα για τις θεραπείες της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.   Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

 

 

 

AMD WYSK εικόνα ανατομίας

Ωχρά Κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που ανιχνεύουν το φως και παρέχουν οξεία, κεντρική όραση.    Είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του αμφιβληστροειδούς, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.  Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται στις εικόνες που βλέπουμε.   Όταν η ωχρά κηλίδα έχει καταστραφεί, το κέντρο του οπτικού σας πεδίου μπορεί να φαίνεται θολό, παραμορφωμένο ή σκοτεινό.

 

AMD normal vs degenetration
Φυσιολογική όραση                                      Όραση με Εκφύλιση της Ωχράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεραπείες για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

 

Θεραπείες για πρόωρη AMD

ξηρού τύπου (μη- εξιδρωματική ή ατροφική)

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την πρώιμη AMD, η οποία σε πολλούς ανθρώπους δεν παρουσιάζει συμπτώματα ή απώλεια οράματος.  Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μια ολοκληρωμένη εξέταση οφθαλμών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.   Η εξέταση θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίζετε αν η κατάσταση σας προχωράει.

Όσον αφορά την πρόληψη, η AMD εμφανίζεται λιγότερο συχνά στους ανθρώπους που ασκούνται, αποφεύγουν το κάπνισμα και τρώνε θρεπτικά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυλλωδών λαχανικών και των ψαριών.   Εάν έχετε ήδη AMD, η υιοθέτηση ορισμένων από αυτές τις συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την όρασή σας περισσότερο.

Θεραπείες για ενδιάμεση και προχωρημένη AMD

ξηρού τύπου (μη- εξιδρωματική ή ατροφική)

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου οφθαλμών (ΗΠΑ) εξέτασαν εάν η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορούσε να προστατεύσει την AMD από τις μελέτες σχετικά με την ασθένεια των οφθαλμών (AREDS και AREDS2).  Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή πρόσληψη ορισμένων υψηλών δόσεων βιταμινών και ανόργανων ουσιών μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου σε άτομα που έχουν ενδιάμεση AMD και εκείνους που έχουν προχωρημένη AMD στο ένα μάτι.

Η πρώτη μελέτη AREDS έδειξε ότι ένας συνδυασμός βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βήτα-καροτίνης, ψευδαργύρου και χαλκού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της καθυστερημένης AMD κατά 25 τοις εκατό.  Η μελέτη AREDS2 εξέτασε κατά πόσο αυτή η σύνθεση μπορούσε να βελτιωθεί με την προσθήκη λουτεΐνης, ζεαξανθίνης ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.   Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι θρεπτικά συστατικά εμπλουτισμένα σε ιχθυέλαια.  Η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα-καροτίνη ανήκουν στην ίδια οικογένεια βιταμινών και είναι άφθονα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η μελέτη AREDS2 διαπίστωσε ότι η προσθήκη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης ή ωμέγα-τριών λιπαρών οξέων στο αρχικό σκεύασμα AREDS (με β-καροτένιο) δεν είχε συνολική επίδραση στον κίνδυνο της όψιμης AMD.  Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση της β- καροτίνης με ένα μείγμα 5 προς 1 της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης της προχωρημένης AMD.  Επιπλέον, ενώ η βήτα-καροτίνη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους σημερινούς και πρώην καπνιστές, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη φαίνεται να είναι ασφαλείς ανεξάρτητα από το καθεστώς καπνίσματος.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι κλινικά αποτελεσματικές δόσεις που ελέγχθηκαν σε AREDS και AREDS2:

 • 500 mg  βιταμίνης C
 • 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε
 • 80 mg ψευδαργύρου ως οξείδιο ψευδαργύρου (25 mg σε AREDS2)
 • 2 mg χαλκού ως οξείδιο του χαλκού
 • 15 mg βήτα-καροτένιο, ή 10 mg λουτεΐνης και 2 mg ζεαξανθίνης

Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία διατυπώθηκαν με βάση αυτές τις μελέτες.  Η ετικέτα μπορεί να αναφέρεται σε "AREDS" ή "AREDS2".

Εάν έχετε ενδιάμεση ή προχωρημένη AMD, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων. Αλλά πρώτα, φροντίστε να ελέγξετε και να συγκρίνετε τις ετικέτες.  Πολλά από τα συμπληρώματα έχουν διαφορετικά συστατικά ή διαφορετικές δόσεις από εκείνα που δοκιμάστηκαν στις δοκιμές AREDS. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το ποιο συμπλήρωμα, αν υπάρχει, είναι κατάλληλο για εσάς.  Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε τακτικά ή χρησιμοποιείτε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν βήτα-καροτίνη.

Ακόμα και αν παίρνετε μια καθημερινή πολυβιταμίνη, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα συμπλήρωμα AREDS εάν κινδυνεύετε να αποκτήσετε AMD.   Τα σκευάσματα που δοκιμάστηκαν στις δοκιμές AREDS περιέχουν πολύ υψηλότερες δόσεις βιταμινών και μετάλλων από ότι βρίσκεται στις πολυβιταμίνες.  Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά για οποιεσδήποτε πολυβιταμίνες  παίρνετε όταν συζητάτε τις πιθανές συνταγές AREDS.

Μπορεί να δείτε ισχυρισμούς ότι η συγκεκριμένη γενετική σας σύνθεση (γονότυπος) μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που θα ανταποκριθείτε στα συμπληρώματα AREDS.  Μερικές πρόσφατες μελέτες υποστήριξαν ότι, ανάλογα με τον γονότυπο, ορισμένοι ασθενείς θα επωφεληθούν από τα συμπληρώματα AREDS ενώ άλλους θα μπορούσαν να βλάψουν.  Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε ένα μέρος των δεδομένων από την έρευνα AREDS.  Οι ερευνητές της NEI έχουν κάνει αναλυτικές αναλύσεις των πλήρων δεδομένων AREDS.  Τα ευρήματά τους μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα AREDS είναι ευεργετικά για τους ασθενείς όλων των δοκιμασμένων γονότυπων.   Με βάση τα συνολικά δεδομένα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν υποστηρίζει τη χρήση γενετικών δοκιμών για την καθοδήγηση της θεραπείας για την AMD.

Τέλος, να θυμάστε ότι η διατύπωση του AREDS δεν είναι θεραπεία.  Δεν βοηθά τους ανθρώπους με πρόωρη AMD και δεν θα αποκαταστήσει την όραση που έχει ήδη χαθεί από την AMD.  Ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της AMD.  Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας όρασης σε άτομα που έχουν ήδη καθυστερημένη AMD.

 

Θεραπείες για προηγμένη νεοαγγειακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)

υγρού τύπου (εξιδρωματική ή νεοαγγειακή)

 

Η νεοαγγειακή AMD οδηγεί συνήθως σε σοβαρή απώλεια όρασης.  Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές θεραπείες για να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια όρασης.  Πρέπει να θυμάστε ότι οι θεραπείες που περιγράφονται παρακάτω δεν είναι θεραπεία.  Η κατάσταση μπορεί να προχωρήσει ακόμα και μετά την θεραπεία.

Ενέσεις

   Μία από τις επιλογές για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νεοαγγειακής AMD είναι η ένεση φαρμάκων στο μάτι.  Με την νεοαγγειακή AMD, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) εκκρίνονται στα μάτια σας.  Ο VEGF είναι μια πρωτεΐνη που προάγει την ανάπτυξη νέων μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων. Η θεραπεία ένεσης αντι-VEGF εμποδίζει αυτή την ανάπτυξη.  Εάν λάβετε αυτή τη θεραπεία, ίσως χρειαστεί πολλαπλές μηνιαίες ενέσεις.   Πριν από κάθε ένεση, το μάτι σας θα απεικονίζεται και θα καθαρίζεται με αντισηπτικά.  Για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης, ενδέχεται να σας χορηγηθούν σταγόνες αντιβιοτικών.  Μερικά διαφορετικά φάρμακα κατά του VEGF είναι διαθέσιμα.  Διαφέρουν στο κόστος και στο πόσο συχνά χρειάζεται να εγχυθούν, επομένως ίσως θέλετε να συζητήσετε αυτά τα θέματα με τον γιατρό σας.

Φωτοδυναμική θεραπεία

  Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την θεραπεία με λέιζερ επιλεγμένων περιοχών του αμφιβληστροειδούς.  Κατ 'αρχάς, ένα φάρμακο που ονομάζεται verteporfin θα εγχυθεί σε μια φλέβα στο χέρι σας. Το φάρμακο ταξιδεύει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα σας και απορροφάται από τα νέα, αναπτυσσόμενα αιμοφόρα αγγεία.  Ο γιατρός σας στη συνέχεια φωτίζει με μια ακτίνα λέιζερ στο μάτι σας για να ενεργοποιήσει το φάρμακο στα νέα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία, ενώ παράλληλα διασώζει τα κανονικά.  Μόλις ενεργοποιηθεί, το φάρμακο κλείνει τα νέα αιμοφόρα αγγεία,  επιβραδύνει την ανάπτυξή τους και επιβραδύνει τον ρυθμό απώλειας όρασης.  Αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο συχνή από τις ενέσεις αντι-VEGF και χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με αυτούς για συγκεκριμένους τύπους νεοαγγειακής AMD.

Χειρουργείο λέιζερ

   Οι γιατροί αντιμετωπίζουν ορισμένες περιπτώσεις νεοαγγειακής AMD με χειρουργική επέμβαση λέιζερ, αν και αυτό είναι λιγότερο κοινό από άλλες θεραπείες. Περιλαμβάνει την επιδίωξη ενός έντονου "θερμού" λέιζερ στα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας για να τα καταστρέψει. Αυτό το λέιζερ δεν είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται στη φωτοδυναμική θεραπεία που μπορεί να αναφέρεται ως ένα "κρύο" λέιζερ. Αυτή η θεραπεία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί όταν η ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων περιορίζεται σε μια συμπαγή περιοχή στα μάτια σας, μακριά από το κέντρο της ωχράς κηλίδας, που μπορεί εύκολα να στοχεύεται με το λέιζερ. Ακόμα κι έτσι, η επεξεργασία με λέιζερ μπορεί επίσης να καταστρέψει κάποιους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Αυτό συχνά οδηγεί σε ένα μικρό τυφλό σημείο όπου το λέιζερ αφήνει σημάδια στον αμφιβληστροειδή.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η όραση αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι χειρότερη από ότι πριν.  Αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μιας πιο σοβαρής απώλειας όρασης στα επόμενα χρόνια.

 

Ερωτήσεις για να κάνετε στον γιατρό σας 

 • Ποια είναι η θεραπεία για την προχωρημένη νεοαγγειακή AMD;
 • Πότε θα αρχίσει η θεραπεία και πόσο θα διαρκέσει;
 • Ποια είναι τα οφέλη αυτής της θεραπείας και πόσο επιτυχημένη είναι;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με αυτή τη θεραπεία και πώς συλλέχθηκαν αυτές οι πληροφορίες;
 • Πρέπει να αποφεύγω ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα ή δραστηριότητες ενώ υποβάλλομαι σε θεραπεία;
 • Είναι διαθέσιμες άλλες θεραπείες;
 • Τι πρέπει να παρακολουθήσω μετά τη θεραπεία;

 

 

"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"

 

Πηγή: