Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας: Αποκατάσταση Ορασης

Eye AMD restore vision
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 11/05/2017 - 13:39

Τα δεδομένα για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 

Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ)  για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.   Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

Ίσως μόλις μάθατε ότι εσείς ή ένας αγαπημένος σας έχει ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γνωστή και ως AMD.  Όπως πολλοί άνθρωποι, πιθανότατα δεν γνωρίζετε πολλά για την πάθηση ή δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στα μάτια σας.

Αυτή η σελίδα θα σας δώσει μια γενική εικόνα της AMD, όπως:

 • Παράγοντες και συμπτώματα κινδύνου της AMD
 • Επιλογές θεραπείας
 • Υπηρεσίες χαμηλής όρασης για αξιοποίηση της μειωμένης όρασης
 • Ομάδες υποστήριξης και άλλους που μπορούν να βοηθήσουν

Ο στόχος είναι να απαντήσει τις ερωτήσεις σας και να βοηθηθείτε στην ανακούφιση κάποιου άγχους που μπορεί να αισθάνεστε.

AMD WYSK εικόνα ανατομίας

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD);

Η AMD είναι μια κοινή πάθηση των ματιών και η κύρια αιτία της απώλειας όρασης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω.  Προκαλεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα, ένα μικρό σημείο κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και το μέρος του οφθαλμού που απαιτείται για την οξεία, κεντρική όραση, που μας επιτρέπει να βλέπουμε αντικείμενα που είναι ευθεία μπροστά.

Σε μερικούς ανθρώπους, η AMD προχωρά τόσο αργά ώστε η απώλεια όρασης να μην εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Σε άλλους, η ασθένεια εξελίσσεται ταχύτερα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.  Καθώς η AMD εξελίσσεται, μια θολή περιοχή κοντά στο κέντρο της όρασης είναι ένα κοινό σύμπτωμα.   Με την πάροδο του χρόνου, η θολή περιοχή μπορεί να αυξηθεί  ή να δημιουργήσει κενά σημεία στην κεντρική όρασή σας.   Τα αντικείμενα ενδέχεται επίσης να μην φαίνονται τόσο φωτεινά όσο ήταν πριν.

Η AMD από μόνη της δεν οδηγεί σε πλήρη τύφλωση, χωρίς την ικανότητα να βλέπετε.  Ωστόσο, η απώλεια της κεντρικής όρασης στην AMD μπορεί να επηρεάσει τις απλές καθημερινές δραστηριότητες, ενός ατόμου όπως την δυνατότητα να βλέπει πρόσωπα, να οδηγεί, να διαβάζει, να γράφει ή να κάνει απλές εργασίες, όπως το μαγείρεμα ή επισκευές στο σπίτι.

Η Ωχρά Κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που ανιχνεύουν το φως και παρέχουν οξεία, κεντρική όραση.    Είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του αμφιβληστροειδούς, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.  Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται στις εικόνες που βλέπουμε.   Όταν η ωχρά κηλίδα έχει καταστραφεί, το κέντρο του οπτικού σας πεδίου μπορεί να φαίνεται θολό, παραμορφωμένο ή σκοτεινό.

AMD normal vs degenetration
Φυσιολογική όραση                                      Όραση με Εκφύλιση της Ωχράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


===================================================================================

Αποκατάσταση όρασης

 

Απώλεια Όρασης

Η αντιμετώπιση της AMD και η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία.  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε μόλις αρχίσει να χάσετε την όρασή σας  ή έχετε χαμηλή όραση. Έχοντας χαμηλή όραση σημαίνει ότι ακόμα και με τα συνηθισμένα γυαλιά,  τους φακούς επαφής, την ιατρική ή τη χειρουργική επέμβαση, βρίσκετε τα καθημερινά καθήκοντα δύσκολα.   Η ανάγνωση του ταχυδρομείου, τα ψώνια, το μαγείρεμα και η γραφή μπορεί να φανούν δύσκολα.

Ωστόσο, υπάρχει βοήθεια.  Μπορεί να μην μπορείτε να επαναφέρετε την όρασή σας, αλλά οι υπηρεσίες χαμηλής όρασης μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το υπόλοιπο αυτής.  Μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τους φίλους, την οικογένεια, τα χόμπι και άλλα ενδιαφέροντα όπως πάντα.   Το κλειδί είναι να μην καθυστερήσετε την χρήση αυτών των υπηρεσιών.

Τι είναι η αποκατάσταση όρασης;

Για να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρασης, πρέπει πρώτα να έχετε μια εξαιρετική ομάδα υποστήριξης.  Αυτή η ομάδα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει εσάς, τον κύριο υπεύθυνο γιατρό στον τομέα της οφθαλμολογίας , και έναν οπτομετρητή ή οφθαλμίατρο που ειδικεύεται στη χαμηλή όραση.   Επαγγελματίες θεραπευτές, ειδικοί προσανατολισμού και κινητικότητας, πιστοποιημένοι θεραπευτές χαμηλής όρασης, σύμβουλοι και κοινωνικοί λειτουργοί είναι επίσης διαθέσιμοι για να βοηθήσουν.  Μαζί, η ομάδα χαμηλής όρασης μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την υπόλοιπη όρασή σας και να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας.

Δεύτερον, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα προβλήματα της όρασής σας. Ρωτήστε για την αποκατάσταση της όρασης, ακόμα και αν ο γιατρός σας λέει ότι «τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να γίνει για την όρασή σας».  Τα προγράμματα αποκατάστασης όρασης προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για μεγεθυντικές και προσαρμοστικές συσκευές,  καθοδήγηση ανεξαρτησίας σχετικά με την τακτοποίηση του σπιτιού σας και πληροφορίες για το πού μπορείτε να εντοπίσετε υποστήριξη και πόρους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρασης.

 

Πού να απευθυνθείτε για υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες χαμηλής όρασης μπορούν να πραγματοποιηθούν απο διαφορετικούς φορείς, όπως:

 • Οφθαλμολογικά ή οπτομετρικά γραφεία που ειδικεύονται στη χαμηλή όραση
 • Νοσοκομειακές κλινικές
 • Κρατικοί, μη κερδοσκοπικοί ή κερδοσκοπικοί οργανισμοί αποκατάστασης όρασης
 • Ανεξάρτητα- κέντρα ζωής

Ποιες είναι μερικές συσκευές χαμηλής όρασης;

Επειδή η χαμηλή όραση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, οι ειδικοί έχουν διαφορετικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την απώλεια όρασης. Περιλαμβάνουν:

 • Ανάγνωση γυαλιών με φακούς υψηλής ισχύος
 • Φορητοί μεγεθυντικοί φακοί
 • Βίντεο μεγεθυντές
 • Υπολογιστές με συστήματα ομιλίας και μεγάλης εκτύπωσης
 • Υλικά ανάγνωσης μεγάλου μεγέθους
 • Ρολόγια ομιλίας, ρολόγια και αριθμομηχανές
 • Υπολογιστικά βοηθήματα και άλλες τεχνολογίες, όπως τηλεόραση κλειστού κυκλώματος, η οποία χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή και μια τηλεόραση για να μεγεθύνει το τυπωμένο κείμενο

Για ορισμένους ασθενείς με AMD τελικού σταδίου, ένα εμφυτεύσιμο μικροσκοπικό τηλεσκόπιο (IMT) μπορεί να είναι μια επιλογή.  Αυτή η συσκευή που έχει εγκριθεί από την FDA μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση κάποιας χαμένης όρασης επαναπροσδιορίζοντας τις εικόνες σε ένα πιο υγιές μέρος του αμφιβληστροειδούς.   Μετά τη χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση του IMT, οι ασθενείς συμμετέχουν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης όρασης.

Λάβετε υπόψη ότι τα βοηθήματα χαμηλής όρασης χωρίς σωστή διάγνωση, αξιολόγηση και εκπαίδευση μπορεί να μην λειτουργούν για σας. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με την ομάδα χαμηλής όρασης για να έχετε την καλύτερη συσκευή ή συνδυασμό βοηθημάτων για να βελτιώσετε την ικανότητά σας, και να βλέπετε.

Ερωτήσεις για να κάνετε στον γιατρό σας για χαμηλή όραση

 • Πώς μπορώ να συνεχίσω τις κανονικές μου συνήθεις δραστηριότητες;
 • Υπάρχουν φορείς και πόροι για να με βοηθήσουν;
 • Θα με βοηθήσουν ειδικές συσκευές να διαβάζω, να μαγειρεύω ή να τακτοποιώ ;
 • Ποια εκπαίδευση έχω στη διάθεσή μου;
 • Πού μπορώ να βρω ατομική ή ομαδική υποστήριξη για να αντιμετωπίσω την απώλεια της όρασης μου;

 

 

"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"

 

Πηγή: