Η Αντιμετώπιση/Θεραπεία του Οφθαλμικού Καταρράκτη
Πώς αντιμετωπίζεται ο Οφθαλμικός Καταρράκτης;
Τα συμπτώματα του πρώιμου καταρράκτη μπορεί να βελτιωθούν με νέα γυαλιά ηλίου, φωτεινότερο φωτισμό, γυαλιά ηλίου με αντιθαμβωτική προστασία ή μεγεθυντικούς φακούς. Αν αυτά τα μέτρα δεν βοηθήσουν, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του νεφελωμένου φακού και την αντικατάστασή του με τεχνητό φακό.
Ένας καταρράκτης πρέπει να βγει χειρουργικά μόνο όταν η απώλεια της όρασης παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως την οδήγηση, την ανάγνωση ή παρακολούθηση τηλεόρασης. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να πάρετε την απόφαση μαζί. Μόλις κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης, μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι κατάλληλη για εσάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καθυστέρηση στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο μάτι σας ούτε θα κάνει τη χειρουργική επέμβαση πιο δύσκολη. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε για χειρουργική επέμβαση.
Μερικές φορές ένας καταρράκτης θα πρέπει να αφαιρεθεί ακόμα κι αν δεν προκαλεί προβλήματα με την όρασή σας. Για παράδειγμα, ένας καταρράκτης πρέπει να απομακρυνθεί αν εμποδίζει την εξέταση ή την θεραπεία ενός άλλου προβλήματος οφθαλμού, όπως ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Εάν επιλέξετε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για να αφαιρέσει τον καταρράκτη.
Εάν έχετε καταρράκτη και στα δύο μάτια που απαιτούν χειρουργική επέμβαση, η χειρουργική επέμβαση θα πραγματοποιηθεί για κάθε μάτι σε ξεχωριστές συνεδρίες, συνήθως μετά από τέσσερις εβδομάδες.
Είναι αποτελεσματική η επέμβαση καταρράκτη;
Η αφαίρεση του καταρράκτη είναι μία από τις πιο κοινές επεμβάσεις. Είναι επίσης μία από τις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις. Σε περίπου 90 τοις εκατό των περιπτώσεων, οι άνθρωποι που έχουν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη έχουν καλύτερη όραση μετά.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη;
Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η επέμβαση καταρράκτη ενέχει κινδύνους, όπως λοίμωξη και αιμορραγία. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε προσωρινά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να κρατάτε τα μάτια σας καθαρά, να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας και να χρησιμοποιείτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μολύνσεων. Κάποια σοβαρή λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της όρασης.
Η επέμβαση καταρράκτη αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Άλλες οφθαλμικές διαταραχές, όπως υψηλή (μυωπία), μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Ένα σημάδι της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι μια απότομη αύξηση των αναλαμπών ή των πλωτήρων. Οι πλωτήρες είναι μικρές "αράχνες" ή στίγματα που φαίνεται να επιπλέουν στο οπτικό σας πεδίο. Εάν παρατηρήσετε ξαφνική αύξηση των επιπλεόντων ή των αναλαμπών, να δείτε αμέσως έναν γιατρό. Μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν είναι απαραίτητο, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο, καθώς το μάτι σας πρέπει να εξεταστεί από χειρουργό οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς δεν προκαλεί πόνο. Η έγκαιρη θεραπεία για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς συχνά μπορεί να αποτρέψει τη μόνιμη απώλεια της όρασης. Όσο πιο γρήγορα λάβετε την θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να ξανακερδίσετε την καλή όραση. Ακόμα κι αν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να χαθεί κάποιος βαθμός όρασης.
Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με αυτούς τους κινδύνους. Βεβαιωθείτε ότι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι κατάλληλη για εσάς.
Τι γίνεται αν έχω άλλα οφθαλμικά προβλήματα και χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση καταρράκτη;
Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση καταρράκτη έχουν επίσης και άλλες οφθαλμικές καταστάσεις, όπως ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας ή το γλαύκωμα. Εάν έχετε άλλες καταστάσεις των ματιών εκτός από τον καταρράκτη, μιλήστε με το γιατρό σας.
Μάθετε για τους κινδύνους, τα οφέλη, τις εναλλακτικές λύσεις και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της εγχείρησης καταρράκτη.
Πρίν την χειρουργική επέμβαση Καταρράκτη
Μια εβδομάδα ή δύο πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα κάνει μερικές εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρηση της καμπύλης του κερατοειδούς και του μεγέθους και του σχήματος του ματιού σας. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να επιλέξει τον σωστό τύπο ενδοφθάλμιου φακού (IOL).
Μπορεί να σας ζητηθεί να μην φάτε τίποτα 12 ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης Καταρράκτη
Στο νοσοκομείο ή στην κλινική, θα τοποθετηθούν σταγόνες στο μάτι σας για τη διαστολή της κόρης. Η περιοχή γύρω από το μάτι σας θα πλυθεί και θα καθαριστεί.
Η επέμβαση συνήθως διαρκεί συνολικά λιγότερο από μία ώρα και είναι σχεδόν ανώδυνη. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Άλλοι μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθούν για λίγο. Εάν είστε ξύπνιοι, θα σας βάλουν ένα αναισθητικό για να μην αισθάνεστε τα νεύρα μέσα και γύρω από το μάτι σας.
Μετά την επέμβαση, μπορεί να τοποθετηθεί ένα μπάλωμα πάνω από το μάτι σας, και θα ξεκουραστείτε για λίγο. Η ιατρική ομάδα θα παρακολουθήσει τυχόν προβλήματα, όπως αιμορραγία, και κατόπιν οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη θα πάνε σπίτι την ίδια μέρα. Θα χρειαστεί κάποιος να σας οδηγήσει στο σπίτι.
Μετά την χειρουργική επέμβαση Καταρράκτη
Ο κνησμός και η ήπια δυσφορία είναι φυσιολογικά μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Κάποια εκροή υγρών είναι επίσης κοινή. Το μάτι σας μπορεί να είναι ευαίσθητο στο φως και την αφή. Εάν έχετε δυσφορία, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποια θεραπεία. Μετά από μία ή δύο ημέρες, η μέτρια δυσφορία θα πρέπει να εξαφανιστεί.
Για μερικές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες για να βοηθήσετε στην επούλωση και να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιείτε τις σταγόνες, τη συχνότητα χρήσης τους και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν. Θα χρειαστεί να φοράτε κάλυμμα ή γυαλιά για να προστατεύσετε το μάτι σας. Αποφύγετε το τρίψιμο ή το πάτημα του ματιού σας.
Όταν είστε στο σπίτι, προσπαθήστε να μην λυγίζετε την μέση για να σηκώνετε αντικείμενα από το πάτωμα. Γενικά να μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Μπορείτε να περπατάτε, να ανεβαίνετε σκάλες και να κάνετε ελαφρές οικιακές εργασίες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία θα ολοκληρωθεί εντός οκτώ εβδομάδων. Ο γιατρός σας θα προγραμματίσει εξετάσεις για να ελέγξει την πρόοδό σας.
Πιθανά προβλήματα μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη
Τα προβλήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβούν. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη, αιμορραγία, φλεγμονή (πόνο, ερυθρότητα, οίδημα), απώλεια όρασης, διπλή όραση και υψηλή ή χαμηλή πίεση των ματιών. Με άμεση ιατρική φροντίδα, αυτά τα προβλήματα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.
Μερικές φορές ο ιστός των ματιών που περικλείει τον φακό γίνεται θολός και μπορεί να θολώσει την όρασή σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ψευδοκαταρράκτης ή δευτερογενής καταρράκτης. Ένας ψευδοκαταρράκτης ή δευτερογενής καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί μήνες ή χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Ένας ψευδοκαταρράκτης ης αντιμετωπίζεται με λέιζερ. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να κάνει μια μικροσκοπική τρύπα στον ιστό των ματιών πίσω από τον φακό για να αφήσει να περάσει το φως. Αυτή η διαδικασία που γίνεται σαν εξωτερικός ασθενής ονομάζεται καψουλοτομή λέιζερ YAG. Είναι ανώδυνη και σπάνια έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης του οφθαλμού ή άλλων οφθαλμικών προβλημάτων. Ως προφύλαξη, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει τα σταγονίδια ούρησης για να μειώσετε την πίεση των ματιών σας πριν ή μετά τη διαδικασία.
Επαναφορά της όρασης μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη
Μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, αλλά η όρασή σας μπορεί να είναι θολή. Αυτό γιατί το χειρουργημένο μάτι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί έτσι ώστε να μπορεί να εστιάσει σωστά με το άλλο μάτι, ειδικά αν το άλλο μάτι έχει καταρράκτη. Ρωτήστε το γιατρό σας πότε μπορείτε να αρχίσετε ξανά την οδήγηση.
Εάν σας έχουν βάλει φακό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα χρώματα είναι πολύ φωτεινά. Οι φακοί είναι πολύ διαυγείς, σε αντίθεση με τον φυσικό σας φακό που μπορεί να είχε κιτρινωπή / καφετιά απόχρωση. Μέσα σε λίγους μήνες μετά την τοποθέτηση του φακού, θα συνηθίσετε στη βελτίωση της ορατότητας του χρώματος. Επίσης, όταν το μάτι σας θεραπευθεί, μπορεί να χρειαστείτε νέα γυαλιά ή φακούς επαφής.
Τι μπορώ να κάνω εάν έχω ήδη χάσει κάποια όραση από τον καταρράκτη;
Αν έχετε χάσει κάποια όραση, μιλήστε με τον χειρουργό σας σχετικά με επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την υπόλοιπη όρασή σας.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την όρασή μου;
Φορώντας γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο με χείλος για να μπλοκάρει το υπεριώδες ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση του καταρράκτη. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η καλή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Συνιστούν να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα τρόφιμα με αντιοξειδωτικά.
Αν είστε ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερης, θα πρέπει να έχετε μια εκτενή εξέταση διαστολής οφθαλμού τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια. Εκτός από τον καταρράκτη, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για σημάδια ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα και άλλες διαταραχές της όρασης. Η έγκαιρη θεραπεία για πολλές ασθένειες των ματιών μπορεί να σώσει την όρασή σας.
Τι έρευνες γίνονται για τον καταρράκτη;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Όρασης των ΗΠΑ διεξάγει και υποστηρίζει διάφορες μελέτες που επικεντρώνονται σε παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτές οι μελέτες περιλαμβάνουν:
- Επίδραση της έκθεσης στον ήλιο, πώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη.
- Συμπληρώματα βιταμινών, τα οποία έχουν εμφανίσει ποικίλα αποτελέσματα στην καθυστέρηση της εξέλιξης του καταρράκτη.
- Γενετικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν υπόσχεση για καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης καταρράκτη.
Courtesy: US National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)
Περισσότερα:
2. Οφθαλμικός Καταρράκτης (Αιτίες, Συμπτώματα, Διάγνωση)
========================================================================================
NEI YouTube Videos: Cataract
Πηγή: