Αθηροσκλήρωση

Atherosclerosis
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 23:25

Περίληψη

Η αθηροσκλήρωση είναι μια ασθένεια στην οποία πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αρτηριών σας.  Η πλάκα είναι μια κολλώδης ουσία που αποτελείται από λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, σκληραίνει η πλάκα και στενεύει τις αρτηρίες σας.  Αυτό περιορίζει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στο σώμα σας.
 

Στεφανιαία νόσος

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της  απόφραξης των στεφανιαίων αγγείων.   Αυτές οι αρτηρίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά σας, και όταν είναι φραγμένες μπορεί να επιφέρει στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή.
 

Νόσος της καρωτίδας

Αυτές οι αρτηρίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο σας. Όταν μπλοκάρονται μπορείτε να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
 

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Αυτές οι αρτηρίες είναι στα χέρια, τα πόδια και τη λεκάνη σας. Όταν είναι αποκλεισμένες, μπορείτε να προκαλέσουν μούδιασμα, πόνο και μερικές φορές λοιμώξεις.
 

Συμπτώματα

Η Αθηροσκλήρωση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να στενέψει σημαντικά ή πλήρως μια αρτηρία.  Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι την έχουν, μέχρι να υποστούν ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.

Διάγνωση

Μια φυσική εξέταση, απεικόνιση, και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να δείξει εάν το έχετε.

Θεραπείες

Τα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο της συσσώρευσης πλάκας.   Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει διαδικασίες, όπως η αγγειοπλαστική για να ανοίξει τις αρτηρίες, ή χειρουργική επέμβαση στην στεφανιαία ή τις αρτηρίες των καρωτίδων.  
 
Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί επίσης να βοηθήσουν σημαντικά περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, την διατήρηση ενός υγιούς βάρους, διακοπή του καπνίσματος,  και την διαχείριση του άγχους.

Πηγή:

National Library of Medicine