Αίμα

blood
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 23:28

Περίληψη

Το αίμα σας είναι ζωντανός ιστός που αποτελείται από υγρά και στερεά. Το υγρό μέρος, που ονομάζεται πλάσμα, είναι φτιαγμένο από νερό, άλατα και πρωτεΐνες. Πάνω από το ήμισυ του αίματός σας είναι πλάσμα. Το στερεό μέρος του αίματος σας περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.
 
• Τα ερυθρά αιμοσφαίρια (RBC) παραδίδουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα όργανά σας. 
 
• Τα Λευκά αιμοσφαίρια (WBC) καταπολεμούν τις λοιμώξεις και αποτελούν μέρος του συστήματος άμυνας του οργανισμού σας.  
 
• Τα αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος, όταν έχετε ένα κόψιμο ή πληγή.
 
• Ο μυελός των οστών, το σπογγώδες υλικό στο εσωτερικό των οστών σας, κάνει νέα κύτταρα του αίματος  (τα κύτταρα του αίματος συνεχώς πεθαίνουν και το σώμα σας κάνει νέα).

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν περίπου 120 ημέρες και τα αιμοπετάλια ζουν περίπου 6 ημέρες. Μερικά λευκά αιμοσφαίρια ζουν λιγότερο από μια ημέρα, αλλά άλλα ζουν πολύ περισσότερο.
 

Διάγνωση για προβλήματα αίματος

Οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν αν τα επίπεδα των ουσιών στο αίμα σας είναι εντός του φυσιολογικού εύρους.  Μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να ελέγξουν ορισμένες ασθένειες και συνθήκες.   Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο  της λειτουργίας των οργάνων σας και να δείξουν πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες.  
 
Μερικές από τις πιο συχνές εξετάσεις αίματος είναι οι γενικές εξετάσεις αίματος, οι οποίοι μετρούν τον αριθμό, το μέγεθος και το σχήμα των κυττάρων και αιμοπεταλίων στο αίμα.


Θεραπείες

Οι ειδικοί Αιματολόγοι γιατροί ανάλογα με το πρόβλημα συστήνουν διαφορετικές θεραπείες.  Αυτές μπορεί να προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση αιμορραγικών διαταραχών, προβλήματα υπερβολικής πήξης και διαταραχές των αιμοπεταλίων.
 
Αν χάσετε πάρα πολύ αίμα, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση.

Πηγή:

National Library of Medicine