Υψηλή πίεση αίματος

high blood pressure
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 27/01/2017 - 12:49

Περίληψη

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος σας που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών σας.
 
Κάθε φορά που η καρδιά σας χτυπάει, αντλεί αίμα από τις αρτηρίες. Η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλότερη όταν η καρδιά σας χτυπά ή αντλεί αίμα. Αυτό ονομάζεται συστολική πίεση.
 
Όταν η καρδιά σας είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ανάμεσα στους χτύπους, πέφτει η αρτηριακή σας πίεση. Αυτό ονομάζεται διαστολική πίεση.
 

Εξετάσεις

Η μέτρηση της πίεσης του αίματος σας χρησιμοποιεί αυτούς τους δύο αριθμούς. Συνήθως η συστολική αριθμός έρχεται πριν ή πάνω από τον διαστολικό αριθμό. Μια μέτρηση της πίεσης περιλαμβάνει:
  • Αν είναι χαμηλότερα από 119/79 είναι φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
  • Αν είναι υψηλότερη από 140/90 είναι υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Μεταξύ των 120 και 139 για τον υψηλό δείκτη, ή μεταξύ 80 και 89 για τον χαμηλό δείκτη ονομάζεται προ-υπέρτασηΠρο-υπέρταση και σημαίνει ότι μπορείτε να καταλήξετε με υψηλή αρτηριακή πίεση, αν δεν λάβετε μέτρα για να το αποτρέψετε.

Συμπτώματα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν έχει συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και νεφρική ανεπάρκεια.
 
Μπορείτε να ελέγξετε την υψηλή πίεση του αίματος μέσω των υγιών συνηθειών του τρόπου ζωής σας, όπως η άσκηση και η δίαιτα DASH και αν χρειαστεί να πάρετε φάρμακα.

 

Πηγή:

National Library of Medicine