Ανευρύσματα

aneurisms
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 23:21

Περίληψη

Ένα ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση ή  "αερόστατο" στο τοίχωμα κάποιας αρτηρίας.   Αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος.  Αν ένα ανεύρυσμα μεγαλώνει αρκετά, μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει επικίνδυνη αιμορραγία ή ακόμα και θάνατο.
 
Τα περισσότερα ανευρύσματα συμβαίνουν στην αορτή, την κύρια αρτηρία που τρέχει από την καρδιά μέσω του θώρακα και την κοιλιά. Τα ανευρύσματα επίσης μπορεί να συμβούν στις αρτηρίες του εγκεφάλου, της καρδιάς και σε άλλα μέρη του σώματος. Εάν ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο εκρήγνυται, προκαλεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν μεγάλα, πριν να προκαλέσουν συμπτώματα. Συχνά οι γιατροί μπορεί να σταματήσουν τα ανευρύσματα από το να εκραγούν σε περίπτωση που τα διαπιστώσουν και τα επεξεργάζονται νωρίς. 

Διάγνωση

Για την εύρεση των  ανευρυσμάτων χρησιμοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις.    Συχνά τα ανευρύσματα βρίσκονται τυχαία κατά τη διάρκεια των τέστ που γίνονται για άλλους λόγους.

Θεραπείες

Τα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση είναι οι δύο κύριες θεραπείες για ανευρύσματα.

Πηγή:

National Library of Medicine