Ελεγχος Ηπατικής Λειτουργίας

liver functions
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 24/04/2017 - 23:24

Περίληψη

Το συκώτι σας βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει τρόφιμα, να αποθηκεύσει ενέργεια και να αφαιρέσει δηλητήρια.
 
Εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας είναι αιματολογικές εξετάσεις που ελέγχουν να δείτε πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ σας. Θα ελέγξει για βλάβη του ήπατος και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενειών του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα και η κίρρωση. Μπορείτε να κάνετε εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας, ως μέρος ενός τακτικού τσεκ-απ. Ή μπορείτε να καταλάβετε ότι την έχετε, αν έχετε συμπτώματα της νόσου του ήπατος.
 
Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης εξετάσεις για την παρακολούθηση κάποιων ασθενειών του ήπατος, για να κάνουν τις θεραπείες και να δουν τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.
 

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας μετρούν ορισμένες πρωτεΐνες, ένζυμα και ουσίες, μεταξύ των οποίων:
  • Αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που κάνει το συκώτι.
  • Η συνολική πρωτεΐνη (ΤΡ).
  • Ένζυμα που βρίσκονται στο ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της τρανσαμινάσης της αλανίνης (ALT), ασπαρτικής τρανσαμινάσης (AST), αλκαλικής φωσφατάσης (ALP), και γ-γλουταμυλτρανσφεράσης (GGT).
  • Η χολερυθρίνη, μια κίτρινη ουσία η οποία είναι μέρος της χολής. Σχηματίζεται όταν τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια καταρρεύσουν. Πάρα πολύ χολερυθρίνη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ίκτερο. Υπάρχει επίσης μια εξέταση ούρων για χολερυθρίνη.
  • Ο χρόνος προθρομβίνης, ο οποίος μετρά πόσο καιρό παίρνει το αίμα σας για να πήξει. Η προθρομβίνης γίνεται από το ήπαρ.

Πηγή:

National Library of Medicine