Ορμόνες

hormones
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 01/02/2017 - 10:27

Περίληψη

Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματός σας οι οποίοι ταξιδεύουν στο αίμα σας σε ιστούς ή σε όργανα.  Λειτουργούν αργά στο χρόνο και επηρεάζουν πολλές διαφορετικές διαδικασίες,
 
Παραδείγματα αυτώ που επηρεάζουν οι ορμόνες περιλαμβάνουν:
  • Ανάπτυξη και εξέλιξη
  • Μεταβολισμό – Πως παίρνει το σώμα σας την ενέργεια από τις τροφές που τρώτε
  • Σεξουαλική λειτουργία
  • Αναπαραγωγή
  • Διάθεση

Όργανα που παράγουν ορμόνες

Οι ενδοκρινείς αδένες, που είναι ειδικές ομάδες κυττάρων, φτιάχνουν τις ορμόνες. Οι κύριοι ενδοκρινείς αδένες είναι η υπόφυση, η επίφυση, ο θύμος, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια και το πάγκρεας.  Επιπλέον, οι άνδρες παράγουν ορμόνες στους όρχεις τους και οι γυναίκες στην παραγωγή στις ωοθήκες τους.

Οι επιδράσεις των ορμονών στο σώμα

Οι ορμόνες είναι ισχυρές και χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στα κύτταρα ή ακόμα και σε ολόκληρο το σώμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ύπαρξη μεγάλης ή μικρής ποσότητας μιας ορμόνης μπορεί να είναι σοβαρό.
 

Εξετάσεις για τα επίπεδα των ορμονών

Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα σας, τα ούρα σας ή το σάλιο σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει  τις εξετάσεις αυτές, αν έχετε συμπτώματα μιας διαταραχής των ορμονών. Το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι παρόμοιο – και έχει δοκιμαστεί για τις ορμόνες της εγκυμοσύνης στα ούρα σας.

Πηγή:

National Library of Medicine