Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

assisted reproduction
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:30

Περίληψη

Με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και εμβρυομεταφοράς γυναίκες με προβλήματα μπορούν να αποκτήσουν γενετικά δικά τους παιδιά αλλά με τη βοήθεια «δανεικής μήτρας» από άλλη γυναίκα, την Υποκατάσταση Μητέρα ή Υποκατάστατο Κυοφορίας.
 
Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγική τεχνολογία (ART) λοιπόν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της στειρότητας.
 

Πώς λειτουργεί η Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η Τεχνολογία Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής περιλαμβάνει θεραπείες γονιμότητας που χειρίζονται τόσο το ωάριο μιας γυναίκας όσο και το σπέρμα ενός άνδρα.  Λειτουργεί με την αφαίρεση ωαρίων από το σώμα της γυναίκας. Τα αυγά στη συνέχεια αναμιγνύονται με σπέρμα για να κάνουν τα έμβρυα.  Τα έμβρυα στη συνέχεια θα τοποθετούνται πίσω στο σώμα της γυναίκας.  
 

IVF

In vitro γονιμοποίηση (IVF) είναι το πιο κοινό και αποτελεσματικό είδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 
 

Πολλοί συνδυασμοί - πολλές δυνατότητες

Οι διαδικασίες Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μερικές φορές χρησιμοποιούν τα αυγά του δότη, το σπέρμα δότη, ή προηγουμένως κατεψυγμένα έμβρυα.  
 
Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μία παρένθετη μητέρα.   Μία παρένθετη μητέρα είναι μια γυναίκα που μένει έγκυος με σπέρμα από το αρσενικό σύντροφο του ζευγαριού.   Μια παρένθετη μητέρα μπορεί επίσης να μείνει έγκυος με ένα αυγό από το θηλυκό σύντροφο και το σπέρμα από το αρσενικό εταίρο.
 

Επιπλοκές

Η πιο συχνή επιπλοκή της Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι μια πολύδυμη κύηση.  Αυτή μπορεί να προληφθεί ή να ελαχιστοποιηθεί με τον περιορισμό του αριθμού των εμβρύων που τοποθετούνται  στο σώμα της γυναίκας.

Πηγή:

National Library of Medicine