Καρκίνος του αιδοίου

Vulva Cancer
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:45

Περίληψη

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, που σχηματίζεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας, που ονομάζεται το αιδοίο.
 
Ο καρκίνος συνήθως αναπτύσσεται αργά σε διάστημα πολλών ετών.  Κατ αρχάς, προκαρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στο δέρμα του αιδοίου, κατάσταση που ονομάζεται  ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN), ή δυσπλασία.    Δεν πρόκειται όλες οι περιπτώσεις δυσπλασίας αυτού του είδους να μετατραπούν σε καρκίνο, αλλά είναι καλύτερα να την αντιμετωπίσουμε νωρίς.
 

Συμπτώματα

Συχνά, ο καρκίνος του αιδοίου δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώτα στάδια.  Ωστόσο, δείτε το γιατρό σας για εξετάσεις αν παρατηρήσετε:
• Ένα εξόγκωμα στο αιδοίο
• Κνησμό του αιδοίου ή ευαισθησία
• Αιμορραγία ενώ  δεν έχετε την περίοδό σας
• Αλλαγές στο δέρμα του αιδοίου, όπως αλλαγές στο χρώμα  ή αυξήσεις που μοιάζουν με κονδυλώματα  ή έλκος

Παράγοντες Κινδύνου

Μπορείτε να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν είχατε ένα ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ή έχετε ιστορικό κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας κάνει διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου με μια φυσική εξέταση και βιοψία. 

Θεραπείες

Η θεραπεία ποικίλλει, ανάλογα με τη γενική υγεία σας και πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ή βιολογική θεραπεία.   Η βιολογική θεραπεία ενισχύει την ικανότητα του σώματός σας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πηγή:

National Library of Medicine